... / Story's / Actueel / Stress en hectiek leiden tot verrassend gevarieerd nieuw album van MANTAR
Actueel

Updated 08/04/2022

Actueel

Stress en hectiek leiden tot verrassend gevarieerd nieuw album van MANTAR

MANTAR werd opgericht in 2012 door gitarist/zanger Hanno Klänhardt en drummer/zanger Erinc Sakarya en groeide in de afgelopen tien jaar uit tot één van de leidende krachten in extreme metal. De band wist de wereld te veroveren met hun unieke gitzwarte geluid en speelde tal van shows in heel Europa, waaronder een gesmaakte passage op Graspop in 2018. Het duo brengt op 15 juli 2022 met ‘Pain Is Forever And This Is The End’ hun volgende release uit via Metal Blade.

"Ik wist gewoon dat ik sterkere 'nummers' wilde schrijven in relatie tot songwriting en minder zou vertrouwen op die 'extreme' metalact die alleen overtuigt door een bepaald geluid of algemene ‘heaviness’”, merkt Hanno op. "Ik heb dus meer tijd geïnvesteerd om betere songs, interessante structuren en pakkende melodielijnen te schrijven." Het gevolg is dat ‘Pain Is Forever And This Is The End’ het meest diverse en interessante MANTAR-album tot nu toe is, een plaat die de zaken naar een spreekwoordelijk hoger niveau tilt.

583624 Mantar2022 1 Bymatthisvandermeulen

Foto: Matthis Van Der Meulen

Weg van de ‘metal sound’-normen

Mantar 2

Veel van de invloed op Hanno's songwriting kwam van de artiesten die de band coverde in de collectie ‘Grungetown Hooligans II’ (2020) met vertolkingen van nummers van onder meer L7, Mudhoney, Sonic Youth en The Jesus Lizard. De nummers kenmerken zich vandaag door meer melodie en een verscheidenheid aan gitaartonen. "Ik heb geprobeerd het gitaargeluid meer aan te passen aan elk individueel nummer en de bijbehorende stemming. We probeerden weg te blijven van de 'metal sound'-normen en meer te evolueren in een richting waarin je verschillende nuances in het geluid kunt horen. Ik wil niet respectloos klinken, maar we hebben nooit deel uitgemaakt van een scene, daarom zijn we ook niemand een bepaald geluid 'verschuldigd'." Hanno zingt zelfs af en toe ‘in plaats van alleen maar te schreeuwen als een maniak’.

Dicht bij het einde

Met Hanno die veel riffs schreef in zijn huis in Gainesville, Florida - en hele albums aan materiaal weggooide - en Erinc die in Duitsland werkte, bleek het een moeizaam proces te zijn. "Niets was gemakkelijk bij dit album. Alles was slecht en ik haatte het grootste deel van het proces. Ik heb het geschreven en we hebben het opgenomen in een zeer slechte tijd, en hoewel COVID niet veel invloed op ons had, heeft de pandemie algemeen gezien natuurlijk veel verknald. De stemming in de wereld en de industrie hadden een impact op de plaat. Alles was erg vervelend, tot een punt waarop ik letterlijk alles in twijfel trok en we verdomd dicht bij het stopzetten van de band waren", zegt hij ronduit. "Ik dacht dat ik 'het' gewoon kwijt was. Er was geen lol meer aan en bij elk nummer dat ik bedacht, was er een periode dat ik het waardeloos vond. Anderzijds waren er momenten waarop ik dacht dat dit het beste was dat we ooit hebben gedaan. Het was op een bepaalde manier bipolair. Het was ruig en het heeft een zware tol geëist van mij en Erinc waar ik nog steeds van aan het herstellen ben. Aan de andere kant ben ik van de 'no pain no gain'-school, wat duidelijk bullshit en zelfdestructief is, maar helaas is dat nu eenmaal wie ik ben."

Gedurfde route

Nadat ze hun instrumenten op verschillende continenten hadden opgenomen, trokken Hanno en Erinc samen de studio in Duitsland in om respectievelijk zang en achtergrondzang op te nemen en besloten ze een andere, meer gedurfde route te nemen qua productie: "Met de vorige albums was ik gefocust om de band precies zo te laten klinken als we op het podium zouden klinken. Dat is cool en nog steeds belangrijk, maar deze keer wilde ik een plaat maken die over in zijn geheel entertaint en niet alleen een 'live set' maken van 45 minuten.”

Mantar Pain

Als aanloop naar de release van ‘Pain Is Forever And This Is The End’ heeft MANTAR nu de eerste single ‘Hang 'Em Low (So The Rats Can Get 'Em)’ uitgebracht. “Een van de meest catchy en sterkste nummers die we ooit hebben gemaakt. We vonden dat de track een coole video verdiende die de belangrijkste MANTAR-ingrediënten uitbeeldt: stress, hectiek en slechte vibes plus een heleboel mooie trieste natuurfoto's uit Florida ... We zijn een old school band. We kunnen er niets aan doen. Goede ouderwetse muziekvideo’s hebben nog steeds de bovenhand."

‘Pain Is Forever And This Is The End’ is vanaf 15 juli 2022 beschikbaar op cd en lp en in digitaal format. PRE-ORDER HIER.