... / Story's / Actueel / THE CULT kondigt nieuw album aan ‘Under The Midnight Sun’
Actueel

THE CULT kondigt nieuw album aan ‘Under The Midnight Sun’

THE CULT heeft voor 7 oktober de release aangekondigd van hun nieuwe album ‘Under The Midnight Sun’, geproduceerd door Tom Dalgety (Pixies, Ghost, Royal Blood) en uitgebracht via Black Hill Records. Vandaag deelt de gevierde band de eerste voorsmaak van wat hun 11e studioalbum zal worden door middel van ‘Give Me Mercy’.

The Cult - Foto: James Brannagan

Foto: James Brannagan

De single maakt duidelijk dat de medeoprichters van THE CULT, Ian Astbury en Billy Duffy, in de zes jaar sinds hun laatste elpee hun esoterische kracht verder hebben versterkt. Geflankeerd door Duffy's dynamische gitaarriffs, bereikt Astbury nieuwe hoogten van pezige kwetsbaarheid. "Ik was absoluut gecharmeerd van dit muziekstuk dat Billy had geschreven, en het paste perfect bij de gedachten die ik had over de behoefte van onze cultuur om voorbij aannames van dualiteit te komen. We hebben een nieuwe taal nodig omdat woorden niet kunnen uitdrukken waar we heen gaan”. Duffy zegt: “‘Give Me Mercy’ heeft alle kenmerken van een nieuwe THE CULT klassieker… fris en toch vertrouwd”.

Toen de zon op een avond in Finland maar niet achter de horizon wou verdwijnen maakte dit een onvergetelijke indruk op Ian Astbury. Op het terrein van het Provinssirock festival genoot Astbury van het surrealistische, bijna occulte moment dat gepaard gaat met de 'middernachtzon', het zomergedeelte waar de zon niet ondergaat ten noorden van de poolcirkel. "Het is drie uur 's nachts, de zon is op en er zijn al deze mooie mensen op dit adembenemende moment", herinnert Astbury zich. “Mensen liggen op het gras, zoenen, drinken, roken. Er stonden rijen bloemen vooraan op het podium van de optredens eerder die avond. Het was een ongelooflijk moment". Tijdens het bekijken van archiefbeelden van de uitvoering ontdekte Astbury op dat ogenblik een nieuwe mystiek aan hem werd geopenbaard. Die kreeg zijn weerklank in ‘Under The Midnight Sun’.

Tekstueel versterkt ‘Under The Midnight Sun’ een nieuwe muzikale behendigheid door voort te bouwen op de idyllische en surrealistische visie van de titel. Astbury haalt overal invloeden uit onder andere figuren als Brian Jones, Brion Gysin, William Burroughs, het boeddhisme, de Beats en de Age of Aquarius, allemaal overschaduwd door de aanhoudende dreiging van het heden en het tijdloze THE CULT kleurenpalet.

The Cult Under The Midnight Sun cover

Terwijl THE CULT nu weer live optreedt en ‘Under The Midnight Sun’ deelt, hoopt Astbury dat de plaat verbinding maakt met iets diep van binnen en onderbewust bij de luisteraars - iets dat hij in zichzelf vond toen hij het moment kreeg om ernaar te zoeken. "In de kern van dit alles bevat muziek de trillingsfrequentie van hoe we ooit communiceerden voordat we zelfs maar konden praten", zegt Astbury. “Vogelgezang, dierengeluiden, snaartheorie, kwantumfysica, psychedelica. De plaat gaat uiteindelijk over het vinden en verenigen van schoonheid in die vreemd natuurlijke momenten”.

'Under The Midnight Sun' is HIER te bestellen.