... / Story's / Actueel / Toen RUNNING WILD de duivel ruilde voor piraten
Actueel

Toen RUNNING WILD de duivel ruilde voor piraten

Piratenmetal. Volgens Wikipedia ‘een stijl van heavy metal, gekenmerkt door de integratie van piratenmythologie in de muziek’. Teksten worden voorzien van piratenjargon en bandleden kleden zich tijdens concerten vaak in historische klederdracht. Concertbezoekers worden aangespoord om dat eveneens te doen. Zowel heavy metal, speed en thrash metal als folk metal raakten de voorbije 25 jaar geïnfecteerd. De ene vind het geweldig, de ander vind de metal-zeemansliedjes - en vooral het imago - ronduit belachelijk. Maar hoe en waar is dit fenomeen eigenlijk ontstaan?

Daarvoor moeten we terug naar het jaar 1987. Toen verscheen het vroegste voorbeeld van piratenmetal, wanneer de Duitse heavymetalband Running Wild hun derde album ‘Under Jolly Roger’ uitbracht. Uit de titelsong van dat album groeide op hun volgende albums het piratenthema als kenmerkende stijl voor de band, die voor hun eerste platen gebruikt maakte van satanische thema’s. Maar dat laatste was vooral een gimmick. Getuige gitarist Gerald Warnecke, die in die tijd theologie studeerde en nu zelfs een dominee is, in Keulen. Je kan dus gerust stellen dat de Duitse metal legende, onder leiding van Rock N‘Rolf Kasparek, de originele piratenmetal band was, lang voor de markt overspoeld werd met Studio 100 varianten als Alestorm.

Running Wild © Noise Records

Noise Records brengt nu de beginjaren van Running Wild, waarin die metamorfose plaatsvond, terug onder de aandacht, met de heruitgaven van ‘Ready For Boarding’ en ‘The First Years Of Piracy’, zowel op cd als op gekleurd vinyl.

RUNNING WILD

‘Ready For Boarding’ was de eerste live plaat van de Duitsers, opgenomen in München, in 1987. Het was de overgang van de oude Running Wild naar de nieuwe stijl, die frontman Rolf Kasparek vanaf dan zou inslaan. De donkere, satanische thema’s uit de beginjaren werden overboord gegooid en vervangen door piraten. Klassiekers uit de eerste platen, als ‘Mordor’, ‘Raw Ride’ en ‘Diabolic Force’, worden opvallend sneller gespeeld dan de originele studio versies. Ze volgen in snel tempo, in de set van amper 40 minuten (de gemiddelde lengte destijds van een vinylplaat). ‘Purgatory’ was toen een nieuw nummer, dat ook tot op heden nog niet in een studio versie werd uitgebracht. Als bonus heeft Noise het live album nu gebundeld met de beeldregistratie van de show uit Düsseldorf, tijdens de ‘Death Or Glory’ tour, twee jaar later, in 1989. Het is voor het eerst dat deze oude VHS tape op DVD verschijnt. De vinyl versie bevat de audio van beide concerten.

‘The First Years Of Piracy’ verscheen oorspronkelijk in 1991. Deze compilatie bevat tien heropgenomen liedjes uit de eerste drie Running Wild elpees. Songs die de band nu al jaren compleet negeert. De klassiekers uit de periode 1984-1987 hadden initieel een iets rauwer geluid, wat meer aanleunde bij ruwe heavy metal. Ze kregen in de nieuwe versies een meer power metal geluid mee en werden soms opvallend sneller gespeeld. Niet alleen de muziek onderging een stijlwijziging, ook was Rolf op die paar jaar tijd meer een zangstem beginnen gebruiken. Deze nieuwe versies zijn dus wezenlijk verschillend van het origineel, maar tegelijk ook nergens storend anders.

Running Wild Mockups