... / Story's / Actueel / TRANSATLANTIC pakt stevig uit met ‘The Final Flight: Live At L’Olympia’
Actueel

Updated 13/01/2023

Actueel

TRANSATLANTIC pakt stevig uit met ‘The Final Flight: Live At L’Olympia’

TRANSATLANTIC en InsideOut kondigen de release aan van ‘The Final Flight: Live At L’Olympia’ voor 17 februari 2023. Het concert werd in 2022 opgenomen en gefilmd in Frankrijk tijdens de tournee voor ‘The Absolute Universe’, het vijfde en meest avontuurlijke album van de ‘prog supergroup’ met Neal Morse, Mike Portnoy, Roine Stolt en Pete Trewavas.

‘The Absolute Universe’, uitgebracht in februari 2021, kwam in twee alternatieve formats: een verkorte versie van 64 minuten, bekend als 'The Breath Of Life', en een extra plaat getiteld 'Forevermore' met nog eens vier nummers, samen goed voor anderhalf uur muziek. Hoewel beide releases van dezelfde basis vertrokken, staan de songteksten en muziek onafhankelijk van elkaar.

Toen TRANSATLANTIC op pad ging, kozen ze ervoor om een derde format van het album te maken: een 96 minuten durende Blu-ray-versie van beide opnames, bekend als 'The Ultimate Edition', die werd uitgebracht in 5.1 surroundgeluid. Daarna nam de band een korte pauze om dan in vol ornaat terug te keren naar het podium voor een selectie uit de rest van hun catalogus. Van de eerste noot van ‘Overture (The Absolute Universe)’ tot en met de medley rond de eerste twee TRANSATLANTIC-albums waarmee de avond werd afgesloten, bracht het optreden in totaal 3 uur muziek.

TA1

Net iets anders

"Al sinds de start van deze band hebben we live drie uur gespeeld, dus dat zijn we allemaal wel gewend", stelt drummer Mike Portnoy grijnzend. Roine Stolt is echter bereid toe te geven dat deze keer net iets anders aanvoelde. "Het was een geweldige tour," erkent de gitarist en veelzijdig muzikant, "maar als je onze aanwezigheid op Morsefest meetelt - waar we naast het uitvoeren van 'The Absolute Universe' ook het album 'The Whirlwind' uit 2009 brachten en daar dan nog een cover van Procol Harum's 'In Held ('Twas) aan toevoegden - voelde het toch als een uitdaging om drie-en-een-half uur muziek te leren - of opnieuw te leren - voordat ik Zweden verliet . Nu ik wat ouder word, maakte ik me toch een beetje zorgen om zo lang te spelen – het vereist veel concentratie: ‘Is deze nu in 7/8 of 9/8? Misschien spelen we het in 13/8 en in een andere toonsoort?'… Maar toen we eenmaal op het podium stonden, verdwenen die gedachten als sneeuw voor de zon.”

TA2

Vierde versie

Maar Transatlantic zou Transatlantic niet zijn mocht er toch geen verschil zijn. “We zijn nummers iets anders gaan spelen dan je ze op ‘The Ultimate Edition’ hebt gehoord”, grinnikt zanger/ toetsenist Neal Morse. “Wat je krijgt met dit live-album is vergelijkbaar, maar in wezen is het een vierde versie van de plaat. Als je avond aan avond live speelt, helpt het om dingen fris te houden door een beetje te jammen en sommige elementen gaandeweg te veranderen. Zo is het begin van het laatste deel dat start met ‘Belong’ heel anders dan op de initiële plaat – deels ook omdat we het ons niet meer konden herinneren! Dus bedachten we maar een nieuwe structuur.”

"We zijn altijd zo goed mogelijk voorbereid, maar in zekere zin is TRANSATLANTIC toch een soort showband", besluit bassist Pete Trewavas. “Als je samen met Mike speelt, die een krachtpatser is op drums, is er die brute kracht. Als hij de energie wil verhogen, doen wij dat ook. We spelen allemaal hier en daar solo’s en hoewel we de nummers beslist goed overbrengen, pronken we allemaal zoveel we kunnen."

TA3

Tracklist

 1. The Absolute Universe Intro
 2. Overture
 3. Reaching For The Sky
 4. Higher Than The Morning
 5. The Darkness In The Light
 6. Take Now My Soul
 7. Bully
 8. Rainbow Sky
 9. Looking For The Light
 10. The World We Used To Know
 11. MP Intro
 12. The Sun Comes Up Today
 13. Love Made A Way (Prelude)
 14. Owl Howl
 15. Solitude
 16. Belong
 17. Lonesome Rebel
 18. Can You Feel It
 19. Looking For The Light (Reprise)
 20. The Greatest Story Never Ends
 21. Love Made A Way
 22. The Whirlwind Suite
 23. NM & RS Intro
 24. We All Need Some Light
 25. The Final Medley
TA4

‘The Final Flight: Live At L’Olympia’ werd gefilmd door Paul Green (die eerder ook ‘Whirld Tour 2010: Live in London’ inblikte), en gemixt door Rich Mouser. De complete set is beschikbaar als Special Edition 3CD + Blu-ray Digipak (incl. 5.1 surround sound) en als Gatefold 180g 4LP release. Het artwork is van de hand van Thomas Ewerhard, de fotos van Nidhal Marzouk.

Vooraf bestellen kan HIER.

Alle beelden © InsideOut / Century Media