... / Story's / Actueel / UFOMAMMUT kondigt nieuwe album ‘Fenice’ aan - Uit op 6 mei 2022 via Neurot
Actueel

UFOMAMMUT kondigt nieuwe album ‘Fenice’ aan - Uit op 6 mei 2022 via Neurot

Al meer dan twintig jaar combineert UFOMAMMUT de heftigheid en grootsheid van dynamische riffs met een genuanceerd begrip voor psychedelische traditie en geschiedenis in muziek, waardoor een kosmisch, futuristisch en technisch gekleurd geluid is gecreëerd dat bestemd is voor absolute onderdompeling.

Ufomammut - Foto: Francesca De Franceschi Manzoni

Foto: Francesca De Franceschi Manzoni

‘Fenice’ (wat Feniks betekent in het Italiaans) staat symbolisch voor eindeloze wedergeboorte en het vermogen om opnieuw te beginnen nadat alles gedoemd lijkt te zijn. Het album is de eerste opname met nieuwe drummer Levre en markeert een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van UFOMAMMUT.

"Ik denk dat we plaat na plaat onze spontaniteit zijn kwijtgeraakt", zegt Urlo. “We hebben geprobeerd om ingewikkeldere nummers en albums te maken, maar ik denk dat we op een gegeven moment in herhaling vielen. Met ‘Fenice’ waren we klaar om vanaf nul te beginnen, we hadden geen verleden meer - dus we wilden gewoon herboren worden en uit de as herrijzen."

Terwijl de band bekendstaat om hun psychedelische reizen naar de verre uithoeken van de kosmos, is ‘Fenice’ een veel meer introspectieve luisterervaring. ‘Fenice’ is opgevat als één concepttrack, opgesplitst in zes facetten van deze naar binnen gerichte focus. Sonische experimenten zijn er in overvloed tijdens de verkenning van dit centrale thema. Synths en experimentele vocale effecten zijn prominenter aanwezig dan ooit tevoren, terwijl de band zichzelf steeds verder in het onbekende gebied van hun eigen identiteit duwt.

Ufomammut Fenice

Nieuwe geluidslandschappen

Elke trilling van dit buitengewone album voelt onvermijdelijk - de muzikanten van UFOMAMMUT kennen tenslotte hun vak - en als het gaat om het creëren van verhullende sonische reizen naar het onbekende, is het hun ongeremde gevoel van exploratie dat nieuwe geluidslandschappen creëert.

‘Fenice’ is het geluid van een band waarvan de essentie is verjongd. Ze verwelkomen de kans om muziek te maken op de manier die ze het beste kennen door zorgvuldig en aandachtig te ontvouwen, door die extreme dynamiek te versmelten die ‘Fenice’ tot een levend en ademend wezen maakt - en door gigantische riffs te schrijven die hun wedergeboorte aankondigen.

‘Fenice’ zal worden uitgebracht op elpee en cd via Neurot Recordings, met een limited edition LP versie van 666 exemplaren op Supernatural Cat.

Hoor hun nieuwe geluid op ‘Psychostasia’.

LIVE DATA:

27.05.22 – Ghent (BE), Dunk!festival

28.05.22 – Groningen (NL), Vera