... / Story's / Actueel / VLTIMAS snijdt alle overtollige vet weg op nieuw album 'Epic'
Actueel

Updated 21/12/2023

Actueel

VLTIMAS snijdt alle overtollige vet weg op nieuw album 'Epic'

Dark extreme metalband VLTIMAS - met leden van MORBID ANGEL, CRYPTOPSY en ex-MAYHEM -ontketenen hun legendarische kracht op het nieuwe album ‘Epic' dat gepland staat voor release op 15 maart 2024 via Season Of Mist. De video van de eerste single 'Miserere' is nu uit.

VLTIMAS valt het metaldom opnieuw aan met hun tweede album. Met de Noorse gitarist Rune ‘Blasphemer’ Eriksen (ex-Mayhem, Aura Noir), de Amerikaanse zanger David Vincent (ex-Morbid Angel) en de Canadese drummer Flo Mounier (Cryptopsy), blijft het multinationale vijftal, aangevuld met de Nederlandse bassist Ype TVS (ex-Dodecahedron) en de Portugese gitarist João Duarte (Corpus Christii) zich op het oorlogspad. Met een overdonderende kracht en integriteit heeft VLTIMAS op hun debuut ‘Something Wicked Marches In’ (2019) hun stempel gedrukt met boosaardig genoegen. "We hebben elk stukje van ‘Epic’ samen geschreven op mijn ranch in Dime Box, Texas," geeft Vincent aan. "De schrijfsessies waren zo organisch als maar kon. Er waren momenten dat Rune aan het eind van de avond zijn gitaar pakte en iets belachelijks speelde. Flo speelde er dan nog iets belachelijkers bovenop. Ik zei dan tegen de jongens: "Dit moet ik vastleggen”. De magie van VLTIMAS is samen in dezelfde ruimte zijn, discussiëren, spelen en muziek opnemen en al het andere wat we samen doen. We hebben een ongelooflijke kameraadschap."

Ulti1

Het vet weggesneden

Dav Vin

“Het belangrijkste doel is om echt te zijn", stelt Eriksen. "Om het moment zelf te kanaliseren, om echte inspiratie naar buiten te laten komen. Ik geloof niet dat ik mezelf ooit een doel stel over hoe een album moet klinken voordat ik of wij het schrijven, want dat betekent dat ik tijdens het proces compromissen moet sluiten. Voor ‘Epic’ hebben we ons gericht op meer directe songs, waarbij we het vet hebben weggesneden, in tegenstelling tot’ Something Wicked Marches In’, dat een eerder progressieve en 'speelse' flair had." VLTIMAS proclameert al jaren de grootse oorlogsverklaringen, maar de single ‘Miserere’ is niet zomaar een offer op het altaar van de waanzin. "I spread my misery, biblically evolved", zingt Vincent (foto © Vltimas) met zijn monsterlijke bariton. De drums razen genadeloos voort en maaien alle toeschouwers neer onder een spervuur van chirurgische blastbeats, terwijl de vurige riffs uit alle richtingen komen.

Helse woede

VLTIMAS was een profaan concept - een constellatie van riffs tegen een bescheiden kader - toen Eriksen de band in 2015 opgerichtte. Na zijn vertrek bij Mayhem in 2008 en het ter ruste leggen van zijn gothic doom outfit Ava Inferi in 2013, kriebelden de vingers van de Noor van helse woede. Toen Mounier en Vincent erbij kwamen, had hij eindelijk het professionele kader om alles te realiseren. In een gek geworden wereld had VLTIMAS een visie. Op ‘Something Wicked Marches In’ eisten ze de aandacht op met metaforen over de apocalyps, de oude godin Lilith en de ‘waarheid’.

Dubbele bodems

SOM791 VLTIMAS Epic 1000X1000px 72Dpi RGB

Tekstueel kenmerkt ‘Epic’ zich door Vincents brio van dubbele bodems en slim woordgebruik. “De songs zijn gemaakt om gehoord, gelezen en geïnterpreteerd te worden - er zijn geen sluiproutes. Alles wat we doen en vertellen gaat over kracht en eer. Dit zijn de basisprincipes die ik in mijn leven verwerk en waar ik in geloof. Ik wil dit met anderen delen, in de hoop dat ook zij kracht en eer in hun leven integreren. Ik gebruik met opzet veel dubbele betekenissen omdat ik de luisteraar wil inspireren om na te denken. Ik wil net zo emotioneel en eerlijk zijn. Ik wil verhalen vertellen; ik wil thema's hebben die me aanspreken; ik wil een boodschap hebben die iemand kan meenemen, in dit geval kracht. Ik ben geen man met een korte aandachtsspanne en ik waardeer dat ook niet. ‘Epic’ is holistisch en bedoeld om zo te worden ervaren.”

Samples? Niets te samplen

Blaphe

De plaat werd in mei 2023 opgenomen door producer Jaime Gomez Arellano (Paradise Lost, Grave Miasma) met engineer Jonathan Mazzeo (First Fragment, Sickening) bij Arda Recorders in Porto, Portugal. Arellano verzorgde ook de mix en de master. Zoals bij alles wat de band doet, was het belangrijkste doel om eerlijk te zijn. De stelregel om niets te samplen – het album werd opgenomen met outboard apparatuur - werd strikt nageleefd en het team genoot ervan. "Stress, lange wandelingen, te veel alcohol, maar toch heel gefocust toen we eenmaal in de opnamemodus zaten", zegt Eriksen (foto © Vltimas) over de sessies. "We hadden een maand geboekt, maar op de een of andere manier vloog dat in een oogwenk voorbij. We hebben tot het einde doorgewerkt. Ik heb zelfs een paar solo's toegevoegd in mijn Soundscape Studio in Almada, Portugal. Kunst ontvouwt zich en net als je denkt dat je klaar bent, komt er altijd weer een nieuw idee."

In concert

23/03/2024 – Metropool, Enschede (NL)

24/03/2024 – Uduna, Drachten (NL)

21/06/2024 – Graspop Metal Meeting, Dessel (BE)