Updated 09/01/2024
Voorhoede van de alternatieve rockscene in China maakt oversteek naar Europa
In de wereld van de klassieke muziek duiken regelmatig Chinese muzikanten op, daarbuiten zijn ze eerder dun gezaaid. In de rocksector is het zelf met een vergrootglas zoeken om er eentje te vinden. Als het afhangt van Fazi, een post-punk/krautrock-band uit de oude Chinese stad Xi'an, komt daar binnenkort verandering in. De Europese heruitgave van hun jongste album 'Folding Story' ligt op 26 januari in de winkel.
Vijf langspeelplaten hebben ze al op hun actief staan en ze haalden ook al de Chinese tv waar ze een lans braken voor ‘de baanbrekende golf van alternatieve muziek in China’. De release van 'Folding Story' in Europa via Pelagic records betekent een nieuw begin voor een band die al jaren bezig is hun vakmanschap aan te scherpen. Muzikaal situeert Fazi zich ergens tussen energieke krautrock en shoegaze in.
The Big Band
Het viertal begon in 2010 als 'The Fuzz' en bracht in 2013 hun debuutplaat 'Running Horse' uit. Pas toen ze hun op cold wave geïnspireerde post-punkgeluid verfijnden en in 2018 weer opdoken als Fazi met het album 'Dead Sea', stootten ze door naar de voorhoede van de alternatieve muziekbeweging in China. In 2020 namen ze een best controversiële beslissing door deel te nemen aan het populaire tv-programma The Big Band (foto © Radii China). In de show, die bijna 30 miljoen kijkers wet te charmeren, nam de band het op tegen andere opkomende (mainstream) rockacts. Hoewel Fazi het risico liep om als uitverkopers te worden bestempeld, beleven ze er stellig van overtuigd dat de show hen niet zou veranderen. Meer zelfs: ze gebruiken het programma tot op vandaag om de nationale schijnwerpers richten op hun steeds groter wordende scene.
Existentiële thema's
De songs op 'Folding Story' vormen een verslag van de reeks ervaringen en lessen die de band heeft geleerd, maar vertegenwoordigt ook een nieuw hoofdstuk in hun creatieve leven. Zanger Peng Liu, gitarist Cheng Ma, bassist Jiaxuan Li en drummer Boyang Li trokken voor de opnames naar de Noordoost-Chinese havenstad Dalian om dichter bij het water – hun voornaamste inspiratiebron op dit album – te zijn en om na te denken over de bewogen reis die hen daarheen leidde. Hoewel het album filosofeert over zware existentiële thema’s zoals geboorte, leven en dood slaagt de band erin om dat in voor iedereen toegankelijke songs te verpakken.