... / Story's / Actueel / YES-drummer Alan White overleden
Actueel

Updated 27/05/2022

Actueel

YES-drummer Alan White overleden

De Britse drummer Alan White is gisteren op 72-jarige leeftijd in zijn woonplaats Seattle, VS overleden na een korte ziekte. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt via sociale media. White was sinds 1972 de vaste drummer bij YES en speelde ook op albums van John Lennon en George Harrison.

Xalanwhite

Alan White - Foto: YES Official

White was amper 13 jaar oud toen hij zijn eerste stappen als drummer zette in de band The Downbeats. In 1969 raakte John Lennon dermate onder de indruk van White’s drumwerk bij onder meer de progrockband Griffin en The Alan Price Set dat hij hem vroeg om de Plastic Ono Band te vervoegen. In 1971 was Alan te horen op Lennon’s meesterwerk ‘Imagine’ en ook ex-Beatle George Harrison deed begin jaren 70 beroep op White om zijn soloalbums ‘All Things Must Pass’ en ‘Radha Krsna Temple’ in te spelen. In 1972 vroeg YES hem om in te vallen als vervanger van Bill Bruford die de band onverwacht de rug had toegekeerd. White kreeg amper drie dagen om de set in te studeren en slaagde met verve in de opdracht. Hij kreeg een vaste aanstelling en speelde sindsdien op alle albums van de band. Na het overlijden van bassist Chris Squier in 2015 was hij het langst dienende bandlid. Ondanks de talloze line-upwissels bleef hij Yes trouw tot op de dag van zijn overlijden. White schreef mee aan tal van songs en is te horen op meer dan 40 Yes-albums. In 2016 kreeg hij af te rekenen met gezondheidsproblemen en moest hij noodgedwongen zijn live-aandeel in de band verminderen. Hoewel Jay Schellen sindsdien het gros van de songs voor zijn rekening nam, slaagde White erin elke show toch een aantal nummers mee te spelen.

Onder meer YES-keyboardspeler Geoff Downes, Vernon Reid (Living Colour) en collega-drummer Mike Portnoy reageerden ontzet op het overlijden van de iconische drummer. De band zelf heeft aangekondigd hun 50th Anniversary Close to the Edge UK Tour in juni op de dragen aan White.