... / Story's / Concerten / 25 years ETERNAL BREATH
Concerten

25 years ETERNAL BREATH

11 juni 2022 - ‘t Sas, Harelbeke

Er was er eentje jarig! Het West-Vlaamse ETERNAL BREATH mocht vorig jaar 25 kaarsjes uitblazen, helaas strooide dat vervelend beestje, ook wel gekend als Covid, roet in het eten en moest alles verschoven worden! Waardoor het dus eigenlijk 26 jaar Eternal Breath werd. En de heren vierden dat in stijl en nodigden enkele anders Belgische toppers uit om het feestje nog wat plezanter te maken!

Tekst: Nico De Vreese - Foto's: Geert Lippens

Op de vorige affiche prijkten nog de ‘rising stars’ van Shocker, maar helaas moesten zij forfait geven voor de nieuwe datum. Een vervanger werd gevonden in een andere opkomende band, met name WUK oftewel WHEN UNION KILLS. Helaas zorgden een wegomlegging en het zoeken naar een parkeerplaats voor enige vertraging waardoor we slechts een drietal songs van deze melodieuze thrash death band konden meepikken. Niet direct ons favoriete genre, maar de band kwam over als een goed geoliede machine en tekende voor de brutaalste set van de dag.

TH026

Vervolgens een van onze favorieten: THORIUM die ook al op EB’s cd-presentatie stonden als support. De band trok alle registers open en had er duidelijk zin in. Een heel mooie worp uit beide albums passeerde de revue, heel leuk om al ‘de hits’ te zien passeren. Zelf het gewaagde ‘Winterfall’ met veel high pitched vocals kreeg een plaatsje en een cover mocht uiteraard ook niet ontbreken. Dat was terug de Savatage-klassieker ‘Hall Of The Mountain King’ en die ging erin als zoete koek. ‘Godspeed’ luide het einde in van een geweldige set. De lat lag hoog voor de volgende bands!

WH

Vervolgens was het de beurt aan de eighties hardrock/hairmetallers van WILDHEART. Deze bleken al heel goed bekomen te zijn van hun eigen WILDFEST feestje enkele weken terug. De band had er duidelijk zin in en deed zijn ding wederom met verve. Ook hier werd een greep uit beide albums gebracht met veel meezingers, behalve die ene mooie ‘hit’ die ze anders zo graag en vaak brengen in de West-Vlaanders, jammer! Verder niks dan lof voor deze heren, en hopelijk een volgende keer ook eens een nieuw nummer?

Sc

Het was de eerste keer dat ik SCAVENGER zag in de huidige line-up. Sinds zangeres Tinne deze heropgerichte band kwam versterken kreeg de band duidelijk een upgrade. Een flinke hap lekkere eighties getinte metal met enkele oudere songs en uiteraard ook enkele nieuwe song werden met verve gebracht. Bassist Vincent speelt basgitaar bij zoveel bands dat we de tel kwijt zijn, maar telkens valt hij op met zijn fantastische spel. Het enige jammere was dat de aankondigingen niet altijd even goed verstaanbaar waren, maar verder ook hier niks op aan te merken. Enne … laat die nieuwe cd maar komen, we zijn reuze benieuwd ...

EB05

Hierna was het de beurt aan de jarigen! Samen met het vieren van hun verjaardag stelde ETERNAL BREATH ook hun nieuwste aanwinst op gitaar voor. Jen Verstraete neemt voortaan de job over van Marino die trouwens in de zaal aanwezig was om zijn vroegere collega’s toe te juichen. Na de wat ongelukkig gekozen opener ‘My Redemption’ schoot de band met ‘Never Surrender’ pas echt goed uit de startblokken. De band had er, net als de voorgangers, heel veel zin in, maar ook het publiek ontving hen met open armen. De temperaturen gingen als snel nog wat graden hoger. Een heel mooie greep uit het repertoire van de band passeerde de revue met ook een pak publieksfavorieten zoals ‘Back In Time’, ‘The Joker’ en het geweldige ‘Mass Domination’.

EB19

Ook heel leuk was de versie van ‘Rich And Poor’ waar Tinne van Scavenger een potje kwam meezingen. En er was zelfs plaats voor enkele nieuwe songs. ‘God Has Called Your Name’ en ‘Wargames’ waren mooie voorproefjes voor wat we van album nr 3 gaan mogen verwachten! Na het geweldige ‘Fire’ (met vuur) en ‘Need For Speed’ was het na een uurtje over met de pret, maar we gingen met een grote smile huiswaarts.

Wat ons betreft mag Eternal Breath ieder jaar hun verjaardag vieren, zeker als ze terug zo’n mooie line-up bijeen krijgen!