... / Story's / Concerten / AMONG THE ANGELS 2
Concerten

AMONG THE ANGELS 2

19 maart 2022 – Muziekgieterij, Maastricht

Het is altijd leuk om naar het episch centrum van de Nederlandse hardcorescene, M-Town, af te zakken, maar afgelopen weekend was daar wel een heel speciale reden voor. Naast een mooie affiche, met alleen maar Nederlands en Belgisch talent, waren we ook getuige van de officiële inhuldiging van het Richie Backfire! monument.

ATA1

Een plein genoemd naar hem dat was er al. Vandaag, 23 jaar later, heeft 'de lange' zijn eigen monument. Richard beroofde zichzelf van het leven en dat liet bij ieder van ons een diepe indruk na. Nu nog steeds. Richard was een geliefd persoon en dat werd vandaag nog maar eens duidelijk. Ruim driehonderd man woonde de ceremonie bij. Met een lach en een traan. Het initiatief dat van enkele vrienden kwam, kreeg de medewerking van Maarten van den Berg, kunstenaar en stadsdichter van Maastricht. Het monument, een metalen kooi rond een boom met daarop enkele zeer passende woorden, was niet alleen voor Richard bedoeld, maar voor de vele slachtoffers van verkrachting, seksueel misbruik en depressie. Naast tal van gastsprekers was er als absoluut eerbetoon aan Richard een wel heel bijzondere muzikant richting Maastricht afgezakt. Voormalig Golden Earring-drummer en Richards jeugdidool Cesar Zuiderwijk sprak zijn bewondering voor Richie uit ... en ja, hoe doe je dat als drummer het best? Inderdaad, met een drumpartij. Dat deze 73-jarige rocker nog steeds kan 'rocken' werd snel duidelijk. Een mooier eerbetoon kon 'de lange' zich niet wensen. 'Rich In Peace' ...

Richie Was Het Slachtoffer Van Seksueel Misbruik Het Monument Eert Alle Slachtoffers Cesar Zuiderwijk Brengt Een Ode Aan Richie
 

Uiteraard werd er ook 'gefeest' en zagen we een aantal leuke bands. Een daarvan was DEMON JOKER JUNIOR. Dat de band al een tijdje niet meer heeft opgetreden dat weten we, maar daar was niets van te merken. Integendeel. De voorbije weken hebben de bandleden alles op alles gezet om hun nummers in te studeren. De ene na de andere 'klassieker' werd de zaal ingeslingerd. En dit met een brede glimlach op de gezichten van de bandleden. Iedereen had er zin in. Als je als band, na zoveel jaren van afwezigheid, zoveel sfeer kan brengen, dan weet je dat je muzikaal iets bijgedragen hebt tot de scene. De mix van punk en melodieuze hardcore ging erin als zoete koek.

Demon Joker Junior

Bij de jongens van GET SOME ging het er iets steviger aan toe. De band heeft net nieuw materiaal uit en deed er alles aan om het publiek op te jutten. De muziek laat zich omschrijven als een mix van Kickback en Integrity, dus aan energie en agressie geen gebrek. We houden ervan als een groep zich weet te 'smijten' en dat deed men ook. In amper dertig minuten tijd heeft Get Some ons bij de keel gegrepen en dat vonden wij een bijzonder knappe prestatie.

Hometown Crew

HOMETOWN CREW heeft alles in huis om een grote naam in de scene te worden. Voor de tweede keer op rij waren ze te gast op Among The Angels en wederom zagen we dat het goed was. Vol passie en energie presenteerden ze hun hardcore. Deze kerels hielden het gaspedaal stevig ingedrukt. Het publiek gaf ook aardig wat gas en liet de temperatuur in de zaal stijgen. De nieuwe lichting staat klaar en Hometown Crew is, wat ons betreft, klaar om de scene een stevige trap onder de kont te verkopen.

Get Some

Er is altijd al een stevige 'band' geweest tussen Antwerpen en M-Town en daarom mocht onze Antwerpse trots EIGHTBALL niet op de affiche ontbreken. Zelfs na een afwezigheid van 25 jaar stonden de songs nog steeds als een huis. Dat het rekruteren van een tweede gitarist daartoe heeft bijgedragen werd snel duidelijk. De sfeer die men wist te creëren liet ons herinneren aan de begindagen van de band. Een goedgevulde zaal deed gretig mee en op tijd en stond ontstond er een woelige pit. Afsluiten deed men naar al oude gewoonte met de Cro-Mags klassieker 'Hard Times' en daarmee zette de band een punt achter een strakke set. Er mag dan wel 'sleet' zitten op de gewrichten van de bandleden, daar was muzikaal en entertainment gewijs überhaupt niets van te merken. Eightball ... Antwerp!

Eightball

BACKFIRE! speelde een thuismatch en gaf zich, ondanks de soms chaotische toestanden op het podium, niet gewonnen. Hardcore is chaos en eigenlijk had men maar één doel voor ogen: het publiek trakteren op een portie stevige hardcore en veel plezier. Want ja, zo kennen we Backfire! Het werd nogmaals duidelijk dat zanger Pat en gitarist Wyb de drijvende krachten achter de band zijn. Met een set die merendeels bestond uit oude songs, zat het ook wel goed. Backfire! liet ons weer even heel jong voelen ... en misschien is dat ook wel de kracht van hardcore.

Backfire!

Foto's: An Maes