... / Story's / Concerten / AUTARKH stelt 'Emergent' voor: complex en toch loepzuiver
Concerten

Morbid Geert

10/01/2024

Updated 10/01/2024

Updated 10/01/2024

Concerten

AUTARKH stelt 'Emergent' voor: complex en toch loepzuiver

AUTARKH + ALKAHEST - 17 november 2023 - Little Devil, Tilburg

Met het tweede album ‘Emergent’ net uit, was het hoog tijd voor Autarkh om een cd-presentatie te doen. Daarvoor kozen ze de gezellige Little Devil in thuishaven Tilburg.

Tekst: Morbid Geert - Foto’s: Joris Robben

Alka1

Als opener mocht ALKAHEST (8) aantreden. De Duits-Colombiaans-Nederlandse jongelingen zijn zo’n beetje de protegés van Autarkh-stichter Michel Nienhuis. Ze zijn leerlingen aan de Eindhovense Metal Factory rockschool, waar ze begin dit jaar de band samenstelden in het kader van nieuw talent op Roadburn. Inmiddels is het jonge internationale combo flink gegroeid en stonden ze duidelijk met meer zelfzekerheid op het podium. Muzikaal doet de prille band het zeker niet verkeerd: je hoort een duidelijke voorliefde voor de oude doom/death van de eerste Anathema-releases, al zaten in andere songs dan weer plotse versnellingen, vreemde dissonanten en grooves à la Gojira. Vooral zangeres Cheyenne Reudenbach zong en brulde zich flink in de kijker, want dat afwisselen tussen gevoelige klare zang en vette grunts ging haar moeiteloos af. Een knappe jongedame met een stel indrukwekkende stembanden! Dit is zeker en vast een band met toekomst. Momenteel zijn ze volop bezig met een crowdfunding-campagne om hun ‘Live at Roadburn’-plaat te kunnen uitbrengen en dat zou lopen als een trein …

MG 6473 WEB

De hoeveelheid materiaal die AUTARKH (9) aansleepte op het podium was amper te overzien, waardoor ‘vooral niet struikelen’ meteen het beste objectief was om mee van wal te steken. Dat gebeurde gelukkig niet, al waren de heren behoorlijk energiek en dynamisch, helemaal in sync met hun muziek. Maar ja, het scheelt natuurlijk wanneer je op zo’n klein podium geen drumstel neerpoot. Dat vervingen ze doorde draaitafels van Tijnn Verbruggen, die voor de heftige beats en geschifte effecten à la Aphex Twin zorgde. Nu is hun nieuwe album ‘Emergent’, waarop vanzelfsprekend de nadruk lag, net iets minder extreem dan debuut ‘Form In Motion’, maar niettemin erg gelaagd en veeleisend voor de luisteraar. We waren echter flink onder de indruk van het loepzuivere geluid, al is dat ook wel een noodzaak met zo’n complexe bandsound.

MG 6276 WEB

Eén van de hoogtepunten was toch wel ‘Trek’, waarin je meegezeuld werd van blastbeats naar ronduit epische stukken met knappe samenzang van Michel en tweede gitarist David Luiten, om vervolgens met een barrage van syncope beats en dissonante riffs weer de dieperik in te worden gesleurd. Autarkh liet ons ook enorm genieten van de prominente baslijnen van Desmond Kuijk, die oh zo lekker vet doorkwamen. Van ‘Emergent’ ontbrak enkel ‘Eye Of Horus’, maar dat werd goedgemaakt door enkele heftige ‘Form In Motion’-songs. Ademruimte kregen we nergens, maar toch waren er 80 minuten om voor we het beseften. Een knaller van een set, en dat voor een plaat die ze nooit eerder live speelden!

MG 7224 WEB