... / Story's / Concerten / DEATHSTARS viert succesvolle comeback in Kavka, Antwerpen
Concerten

Updated 18/11/2023

Concerten

DEATHSTARS viert succesvolle comeback in Kavka, Antwerpen

DEATHSTARS + Priest + Liv Sin - 14 november 2023 - Kavka Oudaan, Antwerpen

Midden in de week een volle zaal aan het dansen krijgen: je moet het maar presteren! En het Zweedse Deathstars slaagde erin met vlag en wimpel. Deze decadente industrial/deathglam-band onder leiding van gitarist Emil ‘Nightmare Industries’ Nödtveidt en zanger Andreas ‘Whiplasher Bernadotte’ Bergh maakte eerder dit jaar een comeback met het nieuwe album ‘Everything Destroys You’ en dat was niet aan dovemansoren besteed.

Tekst: Vera Matthijssens

Liv Sin

De ‘Everything Destroys Europe tour 2023’ is een Zweedse aangelegenheid, want terwijl de zaal zich nog langzaam vult, mag LIV SIN (7) de festiviteiten openen. Gebaard door het verscheiden van Sister Sin, heeft deze relatief nieuwe band onlangs ‘KaliYuga’ uitgebracht. Trekpleister is de stoere zangeres Liv Jagrell die – geflankeerd door twee vitale gitaristen – de show steelt. Het staat garant voor een prima heavy metalshow die uiteindelijk toch wel overkomt als ‘13 in een dozijn’, maar zeker niet slecht.

Priest

Van PRIEST (6) wisten we totaal niets, maar na de soundcheck met allerlei digitale apparatuur betreden drie gemaskerde en strak uitdoste muzikanten het podium om een energieke dansshow te geven. Synthwave, elektrobeats en ritme staat centraal met batterijen vol synths. We wanen ons op Tomorrowland, maar het publiek lust er pap van, zo blijkt. Opvallend veel enthousiaste meiden in de zaal verwelkomen hen, terwijl ze elk woord meezingen. Hebben we ergens een afslag gemist of gaat dit de verkeerde kant uit? Wel, het was wel ‘onderhoudend’, laat ons zeggen. Ze mengden zich zelfs in het publiek om extra zieltjes te winnen.

DEATHSTARS (8) is echter de reden dat we hier aanwezig zijn. Een roadie voert een uitgebreide test van microfoons en gitaren uit en omstreeks 22.00 u kan het vijftal zich in vol ornaat vertonen. In vol ornaat … zeg dat wel. Bassist Skinny Disco is met zijn lange dreadlocks en een beetje Marilyn Manson-look altijd wel een uitzonderlijke figuur geweest, maar de teruggekeerde gitarist Cat Casino zien we voor het eerst live aan het werk. Deathstars heeft sinds 2014 dan ook geen nieuw album meer uitgebracht, behalve dit jaar. Is het een vrouw? Is het een man? Is ie transgender in the meantime??? Gehuld in strakke leren minirok, niets verhullend topje (nipple gate incluis), hoge plateauzolen en met veel bravoure zal hij (zij, het?) eigenlijk heel de show stelen tot groot jolijt van de aanwezigen. Geheel in conjunctie met het progressieve, gendervrije en genderloze Zweden laat ons zeggen. 

Deathstars 2

Foto © Deathstars

Nieuw is trouwens ook drummer Nitro, maar dat lijkt ons meer een sympathieke hardrocker. In sneltempo vuurt Deathstars een zestiental nummers op ons af, netjes verdeeld. Ze brachten in al die tijd (23 jaar) maar vijf platen uit. Het nieuwe album ‘Everything Destroys You’ wordt al vroeg in de set geëerd met prima uitvoeringen van ‘Between Volumes And Void’, ‘Midnight Party’, ‘This Is’ en later het titelnummer. Ook van het album ‘Night Electric Night’ komen vier songs voorbij. Onze favoriet! Idem dito van ‘Termination Bliss’. Gelukkig is zanger WB vanavond in goede vorm en aan het einde van de show gaat hij zelfs languit op het podium liggen om verder te zingen. Zijn politiepet is allang aan den einder verdwenen en de fans worden na ‘Cyanide’ nog verwend met plectrums, setlists en de obligate foto van ‘band met publiek’. Leuke avond waarbij we het Deathstars-nummer ‘Synthetic Generation’ als ultieme beschrijving willen hanteren.