... / Story's / Concerten / Een avondje epische heavy metal in Eindhoven met ETERNAL CHAMPION en SUMMERLANDS
Concerten

Een avondje epische heavy metal in Eindhoven met ETERNAL CHAMPION en SUMMERLANDS

Eternal Champion + Summerlands – 29 februari 2024 – Dynamo, Eindhoven

De dagen worden al wat langer, de lente zit er aan te komen en februari telt maar liefst 29 dagen dit jaar. Daar moeten we van profiteren en hoe kunnen we dit beter dan met een avond epische heavy metal? Aangezien de tournee van beide Amerikaanse bands SUMMERLANDS en ETERNAL CHAMPION geen stop kent in België, trokken we met veel plezier de grens over naar onze Noorderburen en vlamden we richting Eindhoven voor wat een onvergetelijke avond zou moeten worden met tientallen vuisten in de lucht en noot voor noot de nummers meezingen. Of we er zin in hadden? Zeker weten!

Tekst: Vic Van den Abeele – Foto’s: Bert Gysemans

Misschien is het ook niet slecht om kort even te kaderen waarom we nu net zo wild zijn over deze ETERNAL CHAMPION. Wel ... het merendeel van de leden komt namelijk uit de hardcorescene. Ook daar wisten ze hun strepen meer dan te verdienen met tal van bands. Maar daarnaast blijken het ook nog eens allemaal fans te zijn van heavy metal. Op hun debuutalbum ‘The Amor Of Ire’ stonden zoveel hits dat het bijna niet te geloven was. Toch bleef deze band vooral actief aan de overkant van de oceaan en zijn ze zelden in Europa te zien. Vandaar ons enthousiasme ...

Sumerlands

Aan het vijftal van SUMMERLANDS (9) om de avond te openen. Eigenlijk bestaat deze band voor het grootste deel uit leden die ook in dienst zijn bij Eternal Champion of dat ooit waren. Voor enkele van hen is het dus meteen vol aan de bak op deze korte tournee van slechts zeven dagen. In 2022 bracht de band hun tweede en voorlopig laatste plaat uit met de toen kersverse zanger Brendan Radigan. Hij was ooit fan van de band en werd op deze manier ontdekt en gevraagd om tot Summerlands toe te treden. Ondertussen zijn we toch enkele jaren verder en lijkt de man zijn plaats binnen de band gevonden te hebben. Hoewel het geluid aan het begin van hun concert niet meteen top zit, zien we toch een heel energieke act op het podium staan. Vooral Brendan gaat met de pluimen lopen vanavond. Wat een stem heeft die man! Hij lijkt zonder al te veel moeite de hoge noten te halen en staat er van begin tot einde. Ook de beide gitaristen lijken er zin in te hebben want ze schudden de éne na de andere episch riff uit hun gitaar. Toch wel de ontdekking van de afgelopen maanden als je het ons vraagt. Benieuwd wat de hoofdact daar tegenover kan stellen …

Eternal Champion (1)

Als intro ‘Fighting The World’ van Manowar kiezen, dat is durven. Maar ETERNAL CHAMPION (7) komt ermee weg. Zoveel is duidelijk wanneer alle aanwezigen deze intro luidkeels meezingen. Summerlands heeft hun werk goed gedaan en kreeg al na enkele vuisten in de lucht, maar bij Eternal Champion lijkt het nog eens zoveel eenvoudiger te gaan. Frontman Jason Tarpey heeft dan ook niet de minste moeite om het publiek helemaal mee te krijgen tijdens opener ‘War At The Edge Of End’. En toch lijkt er iets te schorten bij Jason. Hij oogt niet alleen wat vermoeid, maar je hoort het ook duidelijk aan zijn stem. De energie die de man normaal heeft, ontbreekt ditmaal een beetje. Jammer! Maar misschien niet helemaal onbegrijpelijk. Eternal Champion komt namelijk rechtstreeks uit een Amerikaanse tournee.

Eternal Champion B

Wat volgt is eigenlijk een beetje een maat voor niks. De verhoopte epische taferelen van honderden uitzinnig fans blijven uit. Enkel ‘Destroyer’, nota bene een cover van Legend, lijkt een lichtpuntje in de set te worden. Gelukkig heeft de band  ook nog enkele troeven achter de hand gehouden. ‘Raving Iron’ en hun grootste en bekende hit ‘I Am The Hammer’ lijken zowel band als publiek weer helemaal wakker te schudden. Met ‘Skullseeker’ verlaat Eternal Champion het podium. Wat ons betreft, zeker geen slecht optreden, maar we hadden er gewoon meer van verwacht. Herkansing op Alcatraz jongens?

Eternal Champion 1 Eternal Champion 2 Eternal Champion 3 Eternal Champion 4 Sumerlands 1 Sumerlands 2 (1)