... / Story's / Concerten / Een oude leeuw in de AB
Concerten

Updated 18/03/2024

Concerten

Een oude leeuw in de AB

The Gaslight Anthem + Emily Wolfe - 14 maart 2024 - Ancienne Belgique, Brussel

In 2015 hielden de working class rockers van The Gaslight Anthem het voor bekeken, maar in 2022 was er het heuglijke nieuws dat ze terug bijeenkwamen. Een nieuwe plaat, ‘History Books’, zag het daglicht in oktober 2023 en nu was er een Europese clubtour. Reeds voor de vierde maal in hun geschiedenis kwamen zanger Brian Fallon en zijn kompanen langs in de Ancienne Belgique, die naar goede gewoonte weer vol stroomde. Rock Tribune ging kijken hoe de comeback verliep. Emily Wolfe fungeerde als voorprogramma.

Tekst: Erik Spruyt – Foto’s: Rudy De Doncker

Emily Wolfe

Onbevangen keken we naar een voor ons onbekende EMILY WOLFE (8), een gitaarspelende singer-songwriter uit Austin, Texas, die hier vergezeld van een drummer en een bassist/slide gitarist aantrad. Bij aanvang was er nog maar weinig volk aanwezig, onbekend is onbemind niet? De muziek, die ons onder andere deed denken in willekeurige volgorde aan Patti Smith, Ani Di Franco, Tracy Bonham, Alanis Morissette, Kristin Hersh en BJ Scott als het bluesy klonk, werd alleszins sympathiek onthaald. Geen zoetgevooisde stem dus en het gitaarwerk ging geregeld met distortion gepaard. Zelfs de double bottleneck-gitaar werd van stal gehaald en in de 45 minuten speeltijd hoorden we verdomd aanstekelijke songs voorbijkomen.

Fr (1)

THE GASLIGHT ANTHEM (7) en Bruce Springsteen, ze hebben menig iets met mekaar gemeen. Beiden afkomstig uit New Jersey, beiden geliefd om hun working class-rock met doorleefde stem waar eerlijk en zonder poespas muziek wordt gemaakt. Het is dan ook geen toeval dat op het meest recente album er een duet tussen beiden op staat, maar jammer genoeg stond die song niet op de setlist van het concert. Die setlist vermeldde slechts drie nieuwe tracks en dus werd er veelvuldig teruggeblikt naar het oudere materiaal van de band en daar waren de fans best tevreden mee. Op deze mooie dag werd er gezwoegd en gezweet op het podium en in de zaal. En toch konden we ons als liefhebber van het eerste uur niet ontdoen van de indruk dat The Gaslight Anthem anno 2024 een oude leeuw is geworden die niet meer zo gromt en klauwt als in de jonge jaren.

The Gaslight Anthem 2

Het klonk, ook al was de geluidsbalans uitmuntend, allemaal wat braafjes en keurig binnen de lijntjes. De bijdrage van Emily Wolfe, die een tweetal liedjes kwam meedoen, kon daar weinig aan veranderen. Het viel des te meer op dat de geslaagde ‘Sad But True’ (Metallica)-intro die aan ‘American Slang’ voorafging, danig werd gesmaakt door de aanwezigen. Er ging tenminste dreiging vanuit en na enkele zwakkere momenten in de set (er werd niet altijd voor bekende singles geopteerd) deed het ijzersterke slot met onder meer ‘45’, ‘The ’59 Sound’ en ‘The Backseat’ deugd aan het hart van de rocker. Eind goed, al goed. Op donderdag 4 juli staat The Gaslight Anthem te blinken op de affiche van Rock Werchter.

Emily Wolfe 1 Emily Wolfe 2 Emily Wolfe 3 The Gaslight Anthem In AB 1 The Gaslight Anthem In AB 2 The Gaslight Anthem in AB 3 The Gaslight Anthem in AB 4