... / Story's / Concerten / GET THE SHOT + THROWN + ITHACA
Concerten

Updated 14/03/2023

Concerten

GET THE SHOT + THROWN + ITHACA

12 maart 2023 – Willem Twee, ‘s-Hertogenbosch

Onder de vlag ‘Heavy Hangout’ presenteert de Bossche concertzaal Willem Twee al een flink aantal jaar shows voor de liefhebbers van heavy materiaal en deze zondag staat er een ware hardcorepackage geprogrammeerd: een matinee met Get The Shot, Thrown en Ithaca. Maar naast die bands zien we deze middag nog iets bijzonders op het podium: crocs.

Tekst: Bart Nijssen

20230312 160242 (1)

Ithaca-frontvrouw Djamila Boden Azzouz geheel in het oranje mét oranje crocs (!)

Ithaca (8) mag vandaag het spits afbijten en is in dit gezelschap een beetje een vreemde eend in de bijt. Het geluid van de band is een stuk progressiever dan dat van Thrown en Get The Shot en neigt met zijn complexe structuren regelmatig meer naar mathcore. Absolute blikvanger daarbij is frontvrouw Djamila Boden Azzouz, die vandaag weer geheel in het oranje gekleed is: onder haar oranje blazer draagt ze een oranje body, met daar dan weer oranje shorts overheen. De oranje crocs (!) aan haar voeten maken het plaatje af: ze is stylish als altijd. En wat een powerhouse! Haar cleans zijn misschien niet altijd even loepzuiver, maar dat deert niet wanneer je band – vandaag overigens met zijn vieren; Sam Chetan-Welsh is afwezig - de orgasmische grooves letterlijk aan elkaar rijgt. Daarbij ligt de nadruk uiteraard op het vorig jaar verschenen album ‘They Fear Us’, dat terecht in menig jaarlijst eindigde. Het is uiteraard vrij duidelijk dat het gros van het publiek vandaag voor andere bands op is komen dagen en volgende maand staat Ithaca wéér tussen vreemd gezelschap op het progressieve rockfestival Prognosis. Ook daar zullen ze een vreemde eend in de bijt zijn. Wat dat betreft zou een tour met bijvoorbeeld Converge de band beter passen. Het voordeel is echter wel dat Ithaca het vandaag qua inventiviteit en progressiviteit met gemak wint van de andere twee bands.

Die andere twee bands excelleren dan juist weer op een heel ander vlak. Je voelt de energie bij het Zweedse Thrown (8) bijvoorbeeld door de zaal heen gieren. Het viertal – dat speelt zonder bassist – doet precies wat het moet doen en de eerste violent dancers melden zich dan ook gewillig. Thrown heeft Buster Odeholm achter de drumkit zitten en dan weten de kenners voldoende, want de beste man is naast in Thrown ook actief in Vildhjarta en Humanity’s Last Breath en doet bovendien ook nog het nodige productiewerk voor andere groepen. Een druk baasje dus. In het prille bestaan van de band deelde het viertal al het podium met onder meer Counterparts en Knocked Loose en dat zegt genoeg. Een betere opwarmer dan Thrown had Get The Shot zich dan ook absoluut niet kunnen wensen.

Anabolenhardcore

Get The Shot

Lang haar, blote bast, opgepompte spierballen. Is Tim Lambesis van As I Lay Dying onverwacht in Nederland? Nee, het is Get The Shot-frontman Jean-Philippe Lagacé, die vol trots de concurrentie aan lijkt te willen gaan met Arnold Schwarzenegger. Tja, sommige mensen kweken een sixpack, andere mensen – zoals ondergetekende deze middag - drinken ‘m. Het is bijna lachwekkend, maar eerlijk is eerlijk: Lagacé mag met recht trots zijn op zijn spierbundels. De anabolenhardcore van de Canadezen mist zijn uitwerking vandaag ook absoluut niet en dat is deels debet aan Lagacé, die als alfamannetje energie voor tien heeft. Hij springt het publiek in, spuwt op de verhoging zijn woorden over ‘unity’ en ‘family’ in zijn microfoon, richt meermaals zijn middelvinger op en laat zich door het gewillige publiek richting mengpaneel dragen, terwijl violent dancers in de pit losgaan. Het is misschien van die hardcore die je al honderd keer gehoord hebt die Get The Shot (8,5) speelt, maar potjandikkie: ontkennen dat het gewoon verdomde goed is uitgevoerd én werkt zou hetzelfde zijn als ontkennen dat crocs superlelijk zijn (maar Djamila dan weer wel heel goed staan). Het gros van de aanwezigen zal bij de volgende showaankondiging van de band in Nederland dan ook zonder twijfel Schwarzenegger citeren: I’ll be back.