... / Story's / Concerten / Hoogtepunten bij de vleet bij THE BLACK CROWES
Concerten

Updated 25/05/2024

Concerten

Hoogtepunten bij de vleet bij THE BLACK CROWES

The Black Crowes + Jim Jones All Stars - 21 mei 2024 - Ancienne Belgique, Brussel

Money makes the world go ‘round. Ruzie om geld en egokwesties zorgden er ooit voor dat The Black Crowes uit mekaar gingen, maar naar aanleiding van de 30ste verjaardag in 2020 van het legendarische debuut ‘Shake Your Money Maker’ werden de meningsverschillen opzijgezet en gingen de broers Chris en Rich Robinson opnieuw touren. De verzoening leidde zelfs tot de nieuwe boreling ‘Happiness Bastards’ en die kwam men voorstellen op dinsdag 21 mei in de Ancienne Belgique. Ondanks de dure ticketprijs (65 euro in voorverkoop) verkocht de zaal vlotjes uit. Jim Jones All Stars mocht als voorprogramma aantreden.

Tekst: Erik Spruyt – Foto’s: Rudy De Doncker

Jimjonesallstars 210524 Rudy De Doncker 11

De wilde bende uit Londen die onder de naam JIM JONES ALL STARS (7) schuil gaat, vulde de beperkte ruimte die ze kregen op het podium met zeven muzikanten waaronder ook een saxofoon en baritonsax. De garage rock-’n-roll met een scheut blues klonk op charmante wijze soms wat rommelig, maar er ging tegelijk iets dreigend van uit. Frontman Jim Jones deed alleszins ferm zijn best om het publiek mee te krijgen en slaagde in zijn missie. Jim Jones speelde al meermaals op het Sjock-festival in Gierle en Roots & Roses in Lessines, maar past ook perfect op de affiche van een Blues Peer.

Theblackcrowes 210524 Rudy De Doncker 29

En Blues Peer, daar mochten THE BLACK CROWES (9) ook ooit spelen als headliner. Nu stonden de broers Robinson voor de vijfde keer in de AB. Daar waren er geen hekkens voor het podium, wat maakte dat de fotografen vanuit de P.A. achteraan de zaal hun werk moesten doen. Na al die jaren van ruzie kwam recent de nieuwe release ‘Happiness Bastards’ uit en die liet reeds het beste vermoeden. Live on stage stelden we vast dat het heilige vuur inderdaad opnieuw ferm oplaait. De chemie zit niet alleen goed tussen zanger en mondharmonica-speler Chris en gitarist Rich, maar ook met hun andere groepsleden, want er stonden maar liefst acht muzikanten op de bühne, waaronder twee sexy vrouwelijke backing vocals.

Theblackcrowes 210524 Rudy De Doncker 20

De setlist bevatte uiteraard een vijftal nieuwe tracks (de urgentie van het oude Crowes-materiaal klonk erin door, hoera), maar bood verder ook nog veel lekkers. De albums ‘By Your Side’, ‘Lions’ en ‘Warpaint’ kregen niet veel aandacht, maar dat liet des te meer ruimte om terug te grijpen naar de succesvolle schijven ‘Shake Your Money Maker’ en ‘The Southern Harmony And Musical Companion’ uit de beginjaren. Hoogtepunten bij de vleet met ‘Hard To Handle’, ‘She Talks To Angels’, ‘Jealous Again’ en afsluiter van de reguliere set ‘Remedy’.

Theblackcrowes 210524 Rudy De Doncker 7

Dat de bisronde nadien enkel nog de Chuck Berry-cover ‘Carol’ in aanbieding had was dan wel een kleine tegenvaller, maar we gaan niet zeuren. We sluiten liever af met de volgende spontane woorden van Chris Robinson die hij uitte tijdens het concert: “Tuesday night is the new Saturday night for cool motherfuckers … and the unemployed. But this music was invented by the unemployed.”

Conclusie: The Black Crowes imponeerden met een begeesterend optreden. Wanneer zien we ze terug in Europa?

The Black Crowes 1 The Black Crowes 2 The Black Crowes 3 The Black Crowes 4 The Black Crowes 5 The Black Crowes 6 The Black Crowes 7 Jim Jones All Stars 1 Jim Jones All Stars 2 Jim Jones All Stars 3