... / Story's / Festivals / ALCATRAZ 2022: Sfeer troef op snikhete recordeditie - Rock Tribune's verslag - deel 1
Festivals

Wim Vander Haegen

21/08/2022

Updated 21/08/2022

Updated 21/08/2022

Festivals

ALCATRAZ 2022: Sfeer troef op snikhete recordeditie - Rock Tribune's verslag - deel 1

Het stof is gaan liggen op de Lange Munte in Kortrijk, de roodverbrande huiden zijn geheeld, de campingweide is terug aan de plaatselijke landbouwer overgedragen en het festivalterrein werd inderhaast omgeturnd voor een uitzinning dagje Kamping Kitch Club. Tijd dus om even terug te blikken op een geslaagd ALCATRAZ Festival. De veertiende editie ondertussen al en met 36.000 bezoekers de meest succesvolle tot nu toe. Een lijvig band-per-band-verslag leest u in de volgende editie van Rock Tribune die op 20 september in de winkel ligt. Wij pikten er alvast de meest opvallende bands uit met de mooiste beelden die onze fotografen hebben gemaakt. Deel 1: donderdag en vrijdag.

Tekst: Rock Tribune-redactie
Foto’s: Ann Kermans, Tim Tronckoe, Gino Van Lancker, Rudy De Doncker, Bert Gysemans, Claude Bosschem, Franky Bruyneel, Tomy Devogelaere en Hans Van Hoof

Een festival openen is voor een band een wat ondankbare taak, maar als je dat kan doen in een immense Swamp die al meteen voor ruim de helft gevuld is, wordt dat al vlug een eer. En die eer viel dit jaar te beurt aan het power trio van BEUK dat met zichtbaar genoegen de festiviteiten op gang trok en zowel de 3.500 campinggasten als niet minder dan 2.500 buurtbewoners trakteerde op een steengoede set. FAT BASTARD, winnaar van de ALCATRAZ BASH, trok de lijn door en effende het pad voor de Britten van AC/DC UK die, met dank aan de Brexit, uren vastzaten aan de grens en pas een half uur voor de set de Prison Grounds bereikten. THE IRON MAIDENS deden waarvoor ze gevraagd waren: entertainment ten top met een puntgave set Iron-Maiden-klassiekers. De wijd en zijd bekende Belgische RATM-tributeband BULLS ON PARADE sloot de pre-party af met een denderende set, al is dat een understatement voor een van de meest explosieve optredens van het weekend.

RT 20220811 Ironmaidens Annkermans1

THE IRON MAIDENS - Foto: Ann Kermans

VRIJDAG 12 AUGUSTUS

Polonaise The Night Flight Orchestra

Polonaise bij THE NIGHTFLIGHT ORCHESTRA - Foto: Claude Bosschem

Met hoeveel punten ons legertje Rock Tribune-journalisten de bijna 120 bands heeft bedacht, leest u in de september-editie. Wij pikten er de (volgens hen) hoogtepunten uit. Op vrijdag was dat op de Prison Stage al meteen vroeg op de dag met wellicht de vreemdste eend in de Alcatraz-bijt: THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA waande zich al op Kamping Kitch en wist zelfs een polonaise op gang te trekken. Toen STRATOVARIUS de Prison Stage inpalmde voelde de weide al aan als een Finse sauna, maar zij slaagden er als allereerste in de schwung er echt in te krijgen. THE DARKNESS deed het nog net iets beter met een puik concert, maar de gouden medaille gaat naar de oudgedienden van ACCEPT. Wolf Hoffmann en zijn trawanten deden wat we van een headliner verwachten: een slim opgebouwde set met een mooie mix van klassiekers en recenter werk en vooral een weelde aan vakmanschap. Klasse!

Accept1

ACCEPT - Foto: Franky Bruyneel

In de Swamp gaven de dolle honden van BARK er al rond het middaguur een lap op van jewelste. Amper bekomen van de verschroeiende rit gooiden de Amerikanen van LORNA SHORE er nog een splinterbom achteraan. DARK FUNERAL schoof de technische problemen bedaard opzij en dompelde de tent onder in een deugddoende duisternis van de betere soort. Aantreden in leren pakken met een masker voor het gezicht: je moet het maar doen op een bloedhete dag. Het Poolse MGŁA is hard op weg om de poten onder de inktzwarte troon van black metalgrootheden zoals Watain, Mayhem en Emperor weg te zagen en bewees met een indrukwekkend optreden dat ze daar de juiste zaag voor in huis hebben.

Mgla 1 Hans Van Hoof

MGŁA - Foto: Hans Van Hoof

Hoge temperaturen en emotionele doom metal, het lijkt op het eerste zicht geen goede combinatie, maar daar had het Amerikaanse PALLBEARER in de nieuwe Helldorado tent geen last van. COWBOYS & ALIENS verving totaal onvoorbereid very last minute het ziekgevallen Monolord en schotelde de tent desondanks een lekker vette set voor. Het Deense band VOLA is aan een sterke opmars bezig en hoewel progressieve muziek met een flinke portie djent over het algemeen niet bepaald voor wilde taferelen zorgt, bliezen ze het enthousiaste publiek regelrecht van hun sokken. Breakcore, metal, jazz, klassiek én nintendo-core in één ruk? Iemand? Jawel, de Fransman Gautier Serre klaarde de klus probleemloos met de waanzinnigste en zwartgeblakerdste IGORRR-show die we ooit te zien kregen.

Vola 1

VOLA - Foto: Gino Van Lanker

Your Highness1

La Morgue is traditioneel de speeltuin van bands die het grote publiek (nog) niet weten aan te spreken, maar wat een hoop talent we daar allemaal gezien en gehoord hebben! MOTSUS bijvoorbeeld staat voor Belgische, instrumentale klasse die niet onder stoelen of banken valt te steken. YOUR HIGHNESS (foto: Franky Bruyneel) deed het dan weer met grauwe donkere klanken, maar nooit eerder voelden we zoveel vreugde tijdens een sludge show. STÖNER, het desertrockproject van voormalige Kyuss-leden Brant Bjork en Nick Oliveri, bouwde in de overvolle circustent een broeierig feestje en effende het pad voor de Zweedse stonerhelden van DOZER die meteen solliciteerden voor een plek op de veel grotere Swamp Stage. KING BUFFALO hield het bijzonder hoge niveau aan met een krachtig geluid, hypnotiserende ritmes en songs die soms op het randje van een jamsessie zitten, maar wel heerlijk binnenkomen. De gouden medaille gaat evenwel naar PETER PAN SPEEDROCK. Met een portie dynamiet in de rugzak herleidden ze La Morgue tot een murw gebeukt rock-‘n-roll-slagveld. PPS raasde als een losgeslagen locomotief door de set, terwijl ook die goeie ouwe Dikke Dennis zijn steentje bijdroeg aan de gekte.

 

Peter Pan Speedrock 1

PETER PAN SPEEDROCK - Foto: Gino Van Lancker