... / Story's / Festivals / ALCATRAZ 2022: Voorproefje van de hel - Rock Tribune's verslag - deel 2
Festivals

Wim Vander Haegen

21/08/2022

Updated 21/08/2022

Updated 21/08/2022

Festivals

ALCATRAZ 2022: Voorproefje van de hel - Rock Tribune's verslag - deel 2

Heet, heter, heetst, … de tweede dag van ALCATRAZ 2022 gaat de geschiedenisboeken in als de warmste ooit in de veertienjarige geschiedenis van ’s lands gezelligste festival. Getooid met liters zonnebrandcrème en de gekste hoofddeksels trotseerden meer dan 10.000 festivalgangers de koperen ploert die ons op een voorproefje trakteerde van de inferno die het hardmetalen satansgebroed na dit aardse leven te wachten staat. Deel twee van Rock Tribune’s terugblik: zaterdag 13 augustus.

Vended 1

Hun papa’s mogen dan ’s werelds grootste podia keer op keer aan gort spelen, in de wereld van de heavy metal moet je zelf je strepen verdienen. En dat geldt dus ook voor Griffin Taylor (zoon van Corey) en Simon Crahan (zoon van Clown) die op zaterdag met VENDED (foto: Gino Van Lancker) nog voor de middag aantraden en in een ruk bewezen dat de appel niet ver van de Slipknot-boom valt. Hier stond een band met een visie, een doel en wat ons betreft een grote toekomst. Heidi Shepherd en Carla Harvey van BUTCHER BABIES trekken tegenwoordig iets meer kledij aan dan in hun beginjaren, maar wat ze aan energie ontketenen is en blijft ongekend. Het was al heet, maar de temperaturen klommen snel nog een paar graden hoger. En wie denkt dat Belgen hun eigen bands niet genoeg ondersteunen, moet maar eens naar een concert van EVIL INVADERS gaan. De band bedankte de kolkende mensenmassa voor het hoofdpodium met een topprestatie.

Butcher Babies 2 Hans Van Hoof

BUTCHER BABIES - Foto: Hans Van Hoof

De gendertransitie van zangeres Mina Caputo is de laatste jaren de rode draad geweest in de evolutie van LIFE OF AGONY. Haar stem leek vreemd genoeg lager dan vroeger, maar dat kon de pret niet drukken, wel integendeel. Haar présence op het podium is legendarisch, ook nu weer, en ze heeft de gave om het publiek op te zwepen. AMARANTHE tekende voor het eerste echte hoogtepunt van de dag op, de Prison Stage. Het publiek was massaal afgezakt naar het hoofdpodium en genoot met volle teugen van de cross-over tussen metal, pop en dance. Meteen daarna diende het volgende hoogtepunt zich aan met TESTAMENT. De band lijkt wel een Zwitsers precisie-uurwerk. Met dank aan drummer Dave Lombardo en bassist Steve DiGiorgio die een betonnen basis leggen waar gitaristen Alex Skolnick en Eric Peterson een oninneembare vesting op bouwen met een alweer indrukwekkende Chuck Billy op de kantelen.

Life Of Agony 2 Hans Van Hoof

LIFE OF AGONY - Foto: Hans Van Hoof

BEHEMOTH gaf enkele jaren geleden te kennen dat Alcatraz hun favoriete festival is. Geen haar op ons hoofd dat eraan twijfelt dat dit zo zal blijven. Ondanks het diepnachtelijke uur denderde de band als een perfect geoliede oorlogsmachine over het podium en hoorden ze zelfs op de markt in Kortrijk het dolle publiek luidkeels meebrullen.

Behemoth 9

BEHEMOTH - Foto: Tomy Devogelaere

In de Swamp opende POWERSTROKE de debatten met een ontketende zanger Bavo die ogenschijnlijk moeiteloos laveert tussen nu-metal, grunt en black metal geschreeuw. Ondanks talloze bezettingswijzigingen in het verleden hebben we het gevoel dat deze line-up de beste ooit is, getuige het knappe openingsconcert in de grootste tent. Er wordt al eens gegrapt dat DEATH ANGEL het huisorkest is van ALCATRAZ, maar hoe vaak je deze band ook ziet, live stellen ze nooit teleur. Mark Osegueda & co zegevierden met een set die simpelweg een ‘greatest hits’ mag genoemd worden. Hun optreden werd backstage gevolgd door de 15-jarige Jason Laheye die als winnaar van de ‘Escape from Alcatraz’ wedstrijd voor een meet & greet met de band uit San Francisco had gekozen. De jongen, die aan een rolstoel gekluisterd is en ondanks een degeneratieve spierziekte een zo normaal mogelijk leven probeert te leiden, werd na afloop door alle bandleden begroet, kreeg een stel drumstokken en een gehandtekende setlist.

Powerstroke 01

POWERSTROKE - Foto: Claude Bosschem

Op het podium wist CARCASS ondertussen probleemloos te onderhouden, maar ondanks een solide prestatie werden de heren in klasse gepakt door EXODUS, die andere thrashgrootheid die voor de gelegenheid aantrad met gitarist Brandon Ellis van The Black Dahlia Murder. Keihard, strak, luid, snel en scherp, ongelofelijk hoe energiek deze band ook na ruim 40 jaar nog steeds op het podium staat en klinkt

Carcass 01

CARCASS - Foto: Claude Bosschem

Mord

Dat prima gespeelde Gothenburg death metal ook uit het Antwerpse kan komen, bewees MORDKAUL (foto: Ann Kermans) als opener in de Helldorado, waar het wachten was op de Duitse post black metalband DER WEG EINER FREIHEIT om de tent helemaal vol te krijgen. Hun kracht ligt niet zuiver in de krachtpatserij van hun schroeiend snelle riffs, maar vooral in de intense emoties die daarin opgeborgen liggen. Net als Death Angel valt ook ENSLAVED nooit tegen, maar toch was het even geleden dat we hen nog zo bezield bezig zagen. Heftige passages, prog en psychedelica tot de perfectie verheffen, is hun handelsmerk op plaat, maar ook live weten ze het klaar te spelen en ook nog eens extra boeiend te maken.

Der Weg Einer Freiheit 2

DER WEG EINER FREIHEIT - Foto: Gino Van Lancker

De concurrentie met Behemoth op het hoofdpodium zorgde ervoor dat WATAIN de tent niet helemaal vol kreeg, maar er is weinig dat deze Zweden uit hun lood kan slaan. Met een uiterst professionele set wisten ze de aanwezigen helemaal te bekeren tot hun met brandende toortsen en vlammende kruisen getooide en met liters bloed doordrenkte ‘Temple Of Watain’.

Watain 2 Hans Van Hoof

WATAIN - Foto: Hans Van Hoof

Klein maar fijn en hoofdzakelijk Belgisch was vandaag het motto in La Morgue. VON DETTA trapte af met een meeslepend en bezwerend optreden, gevolgd door de brutal/technical deathmetalband FRACTURED INSANITY die de tent helemaal wakker stampte. TEMPTATIONS FOR THE WEAK negeerde de bijna ondraaglijke hitte en speelde gewoon … alles kapot. Een bomvolle tent ging gezwind uit de bol bij deze wervelwind. Het optreden van HIPPOTRAKTOR bewees dat ze live nog veel sterker zijn dan op plaat. Bakken energie, goed geschreven muziek en een glansrol voor de heerlijk rollende roffels van Lander. Het Belgisch/Amerikaanse gezelschap WOYOTE bracht een lekker potje grungy metal waarin de geest van Alice In Chains verweven zit. En laat dat debuut er nu toch eens eindelijk komen, heren, dit smaakt naar meer.

Woyote 2

WOYOTE - Foto: Bert Gysemans

Een mix van traditionele doom en death doom vol pathos is niet de meest makkelijke festivalmuziek, maar dat kon de pret bij de prima show van MARCHE FUNEBRE niet drukken. HEMELBESTORMER (Foto: Bert Gysemans) zette de instrumentale bestorming van de hemel bij met mooie beelden op de achtergrond en bracht een beklijvende set waar menig toeschouwer volledig in trance stond naar te kijken. WOLVENNEST sloot de dag in La Morgue af met wat naar onze bescheiden mening hun beste sceance ooit was. Nooit eerder zagen we de dame en heren zo’n perfect groovend en psychedelisch keelgrijpend optreden geven.

Wolvennest 4

WOLVENNEST - Foto: Bert Gysemans