... / Story's / Markant / Vrienden kwijt op ALCATRAZ? FESTIVAL RADAR is de oplossing!
Markant

Updated 07/08/2022

Markant

Vrienden kwijt op ALCATRAZ? FESTIVAL RADAR is de oplossing!

“Waar sta je?”, “Waar zit je ergens?, “Waar zijn jullie?”, … het moeten wellicht de meest gestelde vragen zijn op een festivalterrein. Iedereen heeft het al weleens meegemaakt dat je het spoor bijster raakt in de massa. Met Festival Radar is dat probleem meteen van de tafel geveegd. “Met een eenvoudige webapplicatie kun je je locatie op een festivalterrein delen met vrienden”, vertelt Hans Dreesen die de gratis app ontwikkelde. “Kaartje slepen, ‘Share’ drukken en screenshot delen. Klaar!”

FR2

Hans had de ‘FESTIVAL RADAR’ (www.festivalradar.be) in eerste instantie voor zichzelf en zijn vrienden gemaakt om elkaar op Graspop terug te vinden. “Het idee dateert wel al van 2015 toen ik met het concept heb deelgenomen – en ook gewonnen - aan een Startup Weekend in Leuven. We zijn toen met een groepje vrienden naar Groezrock getrokken om te peilen of er nood was aan zo’n tool. Dat bleek inderdaad zo te zijn, maar om eerlijk te zijn: veel verder dan dat zijn we toen eigenlijk niet geraakt. Tot ik een paar maanden geleden naar Graspop wilde gaan en ik me bedacht dat ik toch wel heel slecht ben in het beschrijven van waar ik precies sta als vrienden dat vragen. Ik was het beu om steeds omstandig te sms’en of te bellen en haalde de app vanonder het stof. Met succes, want verschillende mensen rondom ons hadden het opgemerkt en vonden het een prima tool. Ik heb toen ook een versie gemaakt voor Werchter, waar de app 2.000 keer gebruikt is. Sociale media hebben de rest gedaan en ondertussen zijn er steeds meer festivals en evenementen bijgekomen zoals Tomorrowland, Suikerrock, Rock Herk, Dour en recent nog Rammstein. Ook ALCATRAZ Festival staat er ondertussen bij. In het buitenland kennen ze de app nu ook. Een paar Amerikaanse bezoekers hebben er op Tomorrowland kennis mee gemaakt en hebben FESTIVAL RADAR gebruikt op Lollapalooza. In Nederland hebben mensen elkaar makkelijk gevonden op onder meer Zwarte Cross en Bospop, in Duitsland was het een succes op Wacken Open Air. Sinds de start op Graspop een kleine twee maand geleden heeft de app al meer dan 30.000 views gegenereerd.”

Handige en gebruiksvriendelijk

FR1

Eén ding valt meteen op en dat is het gebruiksgemak. Hans, die beroepshalve productmanager is bij Futureproofed dat software maakt voor instanties die hun ecologische voetafdruk willen becijferen, noemt het zelf een low tech oplossing. “Ik heb weliswaar de nodige kennis van de IT-wereld, maar ben zelf geen ontwikkelaar. Ik heb dus de app zelf gemaakt met behulp mijn eerder beperkte kennis en misschien is dat wel de reden dat iedereen het meteen begrijpt (lacht). Je surft naar de website en klikt op de plattegrond van het festival waar je bent. Met je vingers sleep je een ‘pin’ naar jouw locatie. Dan klik je op ‘share’ en je smartphone maakt zelf een screenshot die je dan simpelweg naar je vriend(en) doorstuurt via sms, WhatsApp, Messenger, iMessage, … Een foto is altijd veel handiger dan een resem woorden. Snel even tonen waar je bent, zonder veel data of batterij te verspillen, en je bent klaar. Overigens leent de webapp zich niet alleen voor festivals, ook op congressen en andere events kan het perfect, op voorwaarde dat ik over de plattegrond kan beschikken natuurlijk."

Voor alle duidelijkheid: de webapp is gratis, Hans verdient er dus niets aan. “Klopt, maar ik vind het gewoon tof dat mensen er iets aan hebben.”

ALCATRAZ vind je op www.festivalradar.be/AZ