... / Story's / Festivals / En zo geschiedde ... de winnaars van de halve finales ALCATRAZ BASH 2024!
Festivals

En zo geschiedde ... de winnaars van de halve finales ALCATRAZ BASH 2024!

De teerling is geworpen. Na drie halve finales van de ALCATRAZ BASH 2024 zijn de finalisten bekend. Met meer dan 120 inschrijvingen was het weer een topjaar. Zo zie je maar ... de Belgische hardrock- en metalscene floreert als nooit tevoren. En daar worden onze metalhartjes alleen maar gelukkig van.

Onze journalisten hadden er dan ook een flinke kluif aan om uit die weelde twaalf halvefinalisten te selecteren. Na ettelijke potten koffie en opmerkingen van huisgenoten die vonden dat het volume wel iets minder mocht, zijn we tot een, volgens ons oordeel, evenwichtige selectie gekomen. Twaalf bands werden geselecteerd en mochten zich opmaken om het op te nemen in één van de halve finales te lande.

Foto's: Tania Foré

Eerste halve finale

11 Alcatraz Bashes 2024 Bilzen Tania Foré 11

De eerste halve finale was meteen een schot in de roos. Plaats van onheil: South of Heaven Hardrock Café & Venue te Bilzen. Gladiatoren van dienst: Through The Void - Stellarbone - Isabeau en Barrel Smoke.

Ondanks het feit dat alle bands sterke sets neerzetten, staken er twee met kop en schouders bovenuit. De heren van het Brusselse gezelschap THROUGH THE VOID hebben het beste van zichzelf gegeven. Een dijk van een set en een energieke frontman die perfect een publiek weet te bespelen. Hun aanstekelijke nu-metalcore zette de zaal voor een eerste keer op zijn kop. Ze werden dan ook als de runner up van de eerste halve finale verkozen.

De terechte winnaar van de avond was evenwel BARREL SMOKE. Daar ze eerder op de avond al een set speelden in een andere club, mochten ze als laatste aantreden. En laten we eerlijk zijn: ze hebben de zaak volledig op stelten gezet. Energieke harde rock met een hoek af. Een episch solomoment van de gitarist boven op de bar werd door het publiek ten zeerste gesmaakt. De tapper die zijn glaswerk in allerijl in veiligheid probeerde te brengen, vodn het net iets minder. Kortom: vuurwerk. Dat belooft voor de finale.

Tweede halve finale

20 Alcatraz Bashes 2024 Antwerpen Tania Foré 20

De tweede halve finale vond plaats in het legendarische Kid's Rhythm 'n' Blues Kaffee in Antwerpen. De Kids kan je bezwaarlijk een grote club noemen, maar het zijn net dit soort clubs die de underground muziek levend houden. Elke zichzelf respecterende band zou er minstens een keer moeten gespeeld hebben. Om aansluitend zwetend in de nacht te verdwalen.

Kampioenen van dienst waren Far Beyond - PrimEvil - Waves Of Decay en Stung. Weerom sterke sets van alle bands doch diegene die ons het meest kon bekoren was STUNG. Een band die duidelijk op elkaar ingespeeld is en er samen met het publiek een denderend feestje van maakte. Terechte winnaar. We kijken er al naar uit om te zien wat ze in petto hebben voor de finale. Runner up werd WAVES OF DECAY.

Derde halve finale

29 Alcatraz Bashes 2024 Kortrijk Tania Foré 29

Op 18 mei was het dan de beurt aan Kortrijk city, in de vernieuwde Verlichte Geest. Ondanks de vele festivals en shows in de buurt konden de bands rekenen op een goede publieksopkomst. Earupt - Rage Feeds Death - Highway Jack en X-POZED  mochten hun kunnen ten berde brengen en deden dat met verve. Vier sterke bands … het bleek andermaal niet evident om een keuze te maken, maar dat hadden we ook niet verwacht. Als absolute winnaar kwam X-POZED uit de bus met HIGHWAY JACK als runner up.

So far, so good. Maar dan moesten we nog de keuze maken uit welke runner up ook naar de finale zou mogen. Hierbij viel het verdict van de jury uiteindelijk op THROUGH THE VOID.     

Sfeerbeelden halve finales

Through The Void Stellarbone Isabeau Barrel Smoke Far Beyond PrimEvil Waves Of Decay Stung Earupt Rage Feeds Death Highway Jack X Pozed
 

De finale

Op 13 juli zullen deze bands de arena betreden in de ondertussen befaamde club Hell in Diest. En dat het zeker en vast een feestje zal worden staat nu al vast. Als organisatie zullen we in Diest alles uit de kast halen om er voor iedereen een memorabele avond van te maken. Om nog niet te spreken over de deelnemers die heel wat zieltjes te winnen hebben en zich ongetwijfeld helemaal zullen smijten. De line up:

THROUGH THE VOID

BARRELSMOKE

STUNG

X-POZED

Kom je lokale helden ondersteunen. Inkom is gratis en wie weet ga je naar huis met één van de prijzen die we onder het publiek zullen verdelen.