... / Story's / Festivals / ROCK ZOTTEGEM 2023
Festivals

ROCK ZOTTEGEM 2023

7 Juli 2023 - Bevegemse Vijvers, Zottegem

Tekst: Peter Vanhecke / Foto’s: Claude Bosschem

Publiek Soulfly

Op Rock Zottegem is altijd wel een streepje metal te vinden. Dit jaar kreeg FLEDDY MELCULY (8) de eer het heavy gedeelte te openen. En ze konden meteen al op heel wat belangstelling rekenen. Vanaf opener ‘Let’s Go’ zat de sfeer er goed in, waarbij songs als ‘Vandaag Nog Wel’, ‘Fuck Uw Vrienden’, ‘Geen Vlees Wel Vis’ voor een regelrecht feestje zorgden. Fleddy Melculy mag dan misschien niet iedereen zijn favoriete band zijn, de energie die de act op het podium laat zien, maakt een optreden wel altijd de moeite. Met ‘T-Shirt Van Metallica’ werd dan ook in stijl afgesloten.

Over de stijl van het Australische WOLFMOTHER (7) kunnen we lang discussiëren. Feit is dat de mix van heavy metal en rock bij een breed publiek zijn weg vindt. Er waren dan ook wel heel wat fans afgezakt naar Zottegem om de groep live te zien. Wolfmother startte mooi met ‘Dimension’. Een song die meteen hun muzikale invloeden van bands als Led Zeppelin en Black Sabbath laat horen. Waarna Wolfmother hun set aanvulde met nummers als ‘Rock Out’, ‘White Unicorn’ en ‘New Moon Rising’. Minpunt tijdens het optreden was dat de zang té luid en té schel in de mix stond. En veel interactie met het publiek had zanger Andrew Stockdale ook niet, waardoor het concert maar matig verder huppelde en het voor velen wachten was tot de ultieme hit ‘Joker And The Thief’. Dat samen met de Led Zeppelin-cover ‘Rock And Roll’ de set mooi wist af te sluiten.

Vanuit het kamp van SOULFLY (8) bereikte ons de dag voor Rock Zottegem droevig nieuws. De moeder van bandleider Max Cavalera was overleden, maar Soulfly zou zijn tour wel verder zetten. Respect voor de band en Cavalera om in deze moeilijke periode toch hun professionele verantwoordelijkheid op te nemen. Soulfly startte dan ook verschroeiend met het knappe ‘Back To The Primitive’ en zette zijn set al even hard en agressief verder met sterke versies van songs als ‘No Hope = No Fear’, ‘Downstroy’, ‘Prophecy’, ‘Superstition’, ‘Bleed’, en de Nailbomb-cover ‘Wasting Away. Dat mooi werd opgevolgd door Sepultura’s ‘Refuse/Resist’. Waarna de show met klasse werd afsloten door ‘Eye For An Eye’ en het springerige ‘Jumpdafuckup’. Waarbij het publiek massaal ging gehurkt zitten. Aangezien de droevige omstandigheden maakte Soulfly er toch een spetterend optreden van. Respect.

NOORDKAAP (9) is langs geen kanten bij metal in te delen. Maar toch vind hun muziek wel gretig zijn weg naar de liefhebbers van het hardere genre. Zeker als je weet dat ze live de gitaren wel wat meer laten scheuren dan op de cd’s. Nummers als ‘Panamerenko’, ‘Druk In Leuven’, ‘Wat is Kunst’, de Will Tura-cover ‘Arme Joe’, ‘Gigant’ en ‘Een Heel Beetje Oorlog’ werden door iedereen enthousiast ontvangen. Waarbij een in uitstekende vorm verkerende Stijn Meuris met ‘wij hebben meer hits dan Goldband’, nog een grappige sneer uitdeelde richting headliner. En gelijk heeft hij. Want een act die als bisnummers, na al de vorige gespeelde hits, nog songs als ‘Van God Los’ (Monza) en ‘Ik Hou Van U’ kan brengen, is meer dan top. Stevige rock van de bovenste plank dus met Noordkaap en één van de beste bands op het podium.

Fleddy Melculy 1 Fleddy Melculy 2 Fleddy Melculy 3 Fleddy Melculy 4 Noordkaap 1 Noordkaap 2 Noordkaap 3 Noordkaap 4 Noordkaap 5 Soulfly 1 Soulfly 2 Soulfly 3 Soulfly 4 Wolfmother 1 Wolfmother 2 Wolfmother 3 Wolfmother 4