... / Story's / Markant / ANVIL: Muziek, geen heavy metal!
Markant

Updated 25/05/2022

Markant

ANVIL: Muziek, geen heavy metal!

Het Canadese Anvil blijft een buitenbeentje in de wereld van de heavy metal, maar aan opgeven heeft de band nooit gedacht. Meer nog, met hun negentiende album ‘Impact Is Imminent’ lijken ze beter dan ooit. De charismatische zanger/gitarist Steve ‘Lips’ Kudlow blijft zijn eigen zelve bij dit alles en is alvast trots op het jongste album.

"Ik heb totaal geen idee of men het goed of slecht zal vinden, voor mij is het een goed album. Natuurlijk heeft de pandemie een belangrijke rol gespeeld. We kregen ineens allemaal veel tijd, maar we negeerden de situatie en we gingen gewoon verder met ons leven. Eerlijk gezegd namen we geen enkel risico. We gingen elke dag repeteren, ook al mochten we zogezegd ons huis niet verlaten. Maar we zagen altijd dezelfde mensen en kwamen niet op plaatsen met veel volk. In die periode maakten we trouwens songs voor twee platen. Het volgende album komt uit in 2024 en is nu al klaar. In elk interview vraag ik me steeds af over welk album men het heeft (lacht). Voor de groep heeft COVID-19 eigenlijk helemaal geen effect gehad."

ANVIL © AFM Records

Waar staat de titel van het album voor?

"Wat denk je zelf dat het betekent? Iedereen moet voor zichzelf uitmaken waarover het gaat. Bekijk de cover van het album (een aambeeld dat als een komeet rakelings de aarde voorbijvliegt - RB), het hoeft niet noodzakelijk een betekenis te hebben. Er is een titel, een beeld, maar er is vooral muziek. Dat blijft het belangrijkste. Hetzelfde geldt voor de naam van de groep. Oorspronkelijk heette de band Lips, maar dat was toen het begin van heavy metal. De platenmaatschappij wilde niet dat men ons ging vergelijken met disco, dus kwamen we op de proppen met die naam. We waren gewoonweg de eerste om hieraan te denken, zo simpel is het."

Worden je teksten op enigerlei wijze beïnvloed door de huidige wereldsituatie?

"Ik schrijf meestal over mijn omgeving en wat er gebeurt in de wereld. ‘Lockdown’ handelt uiteraard over de pandemie. Vaak is het meer een observatie, ik hou er niet van om specifieke meningen neer te schrijven. Vroeger ventileerde ik wel mijn mening, maar in een waarneming kan je de beide kanten van een argument zien. Ik heb het liever over het algemene beeld van een onderwerp. Soms zijn er wel links tussen de teksten van de verschillende songs. Neem nu bijvoorbeeld ‘The Rabbit Hole’, dat handelt over fake news en complottheorieën, de zogenaamde plandemic. Zo denken sommigen dat de pandemie is gecreëerd om vaccins te kunnen verkopen. Of het verhaal dat de regering het vaccin heeft laten maken om je via nanobots te vermoorden. Dat maakt me werkelijk hoorndol."

Een meer uitgebreide versie van dit artikel lees je in RT 207.