... / Story's / Actueel / De magische momenten van ANVIL – Nieuw album uit op 20 mei 2022
Actueel

Updated 15/03/2022

Actueel

De magische momenten van ANVIL – Nieuw album uit op 20 mei 2022

"Geen van onze vorige albums combineert muziek en teksten tot zo'n hechte eenheid als 'Impact Is Imminent'", vertelt zanger/gitarist Steve 'Lips' Kudlow over het nieuwe album van de band, hun negentiende tot nu toe. ‘Impact Is Imminent’ verschijnt op 20 mei 2022 en wordt voorafgegaan door de singles ‘Ghost Shadow’ (nu uit) en ‘Take A Lesson’ (uit op 21 april).

“Alles komt mooi tot één geheel”, gaat Lips verder. “Daardoor klinkt het nieuwe materiaal ‘monolithisch’ tot in de puntjes, zowel qua ritme als qua harmonie. In het verleden waren onze studiosessies soms een beetje alsof we in het diepe sprongen, waarbij we veel moesten improviseren en op korte termijn beslissingen moesten nemen. Bij het werken aan 'Impact Is Imminent' was er niet alleen voldoende tijd voor het songwritingproces in aanloop naar de opnames, maar had ik ook ruim de tijd om al mijn ideeën grondig uit te testen en eraan te werken totdat ze perfect waren."

NV III P04

Magische momenten

817 NV III C 1500X1500

De creatief ideale situatie was deels te wijten aan de pandemie. Zoals de meeste van hun collega's in de muziekindustrie, was Anvil maandenlang afgesloten van de rest van de wereld. Concerten moesten worden afgelast, tours voor onbepaalde tijd uitgesteld. Kudlow zat vast in zijn thuisstudio, zoals gewoonlijk met zijn gitaar en microfoon, maar deze keer hij had alle tijd van de wereld om rustig aan 'Impact Is Imminent' te werken. Maar er is meer. “Het is duidelijk dat elk woord, elk akkoord, elke riff op ‘Impact Is Imminent’ op de juiste plaats staat. De teksten passen perfect bij de muziek. Het was één van die magische momenten.”

Meerstemmige zang

NV III P10

Zoals altijd vormen Kudlow en drummer Robb Reiner, die meer dan veertig jaar geleden Anvil oprichtten, de spil van dit pure heavy metal-spektakel. Sinds acht jaar worden de twee ondersteund door Chris Robertson. De bassist vult de band niet alleen op persoonlijk niveau perfect aan, maar geeft ook de nummers een extra boost met zijn krachtige, laagfrequente baspartijen. Dankzij zijn backing vocals kan Anvil ook opnieuw uitpakken met meerstemmige zang.