... / Story's / Markant / FORBIDDEN over de comeback: ‘This is not a reunion, this is a rebirth’
Markant

Updated 21/04/2023

Markant

FORBIDDEN over de comeback: ‘This is not a reunion, this is a rebirth’

Een duivel uit een doosje, een donderslag bij heldere hemel … Deze zomer pakt ALCATRAZ uit met een reünie die nooit werd gedacht nog mogelijk te zijn. Samen met Exodus, Testament, Death Angel, Lȧȧz Rockit en Vio-lence behoren ze tot de ‘big six’ van de Bay Area thrash metalscene. Maar wie of wat is FORBIDDEN nu precies?

De start

Oorspronkelijk opgericht in 1985 als Forbidden Evil door zanger Russ Anderson, gitaristen Craig Locicero en Robb Flynn, bassist John Tegio en drummer Jim Pittman, begon het kwintet al snel te spelen op kleine feestjes en in Bay Area clubs zoals de legendarische Ruthie's Inn. Na een paar bezettingswijzigingen (Paul Bostaph op drums en Matt Camacho op basgitaar) in 1986 maakte de band een steile opmars in de thrash metalscene die in die tijd hoge toppen scheerde aan Amerikaanse West-Coast. Maar daar bleef het niet bij. De band slaagde er vrij snel in om ook buiten de heimat een massale aanhang en zelfs wereldwijde bekendheid te verwerven. In 1986 voegde de band Glen Alvelais toe als tweede gitarist. Met die bezetting werd het debuutalbum ‘Forbidden Evil’ (1988) opgenomen en uitgebracht via Combat Records. De naam van de band veranderde toen simpelweg in Forbidden.

For 1986 Harald Oimoen

FORBIDDEN in 1986 met John Tegio, Craig Locicero, Russ Anderson, Robb Flynn en Paul Bostaph - Foto © H. Oimoen / Forbidden

Het ontbrekende ingrediënt

For 2 (1)

In mei '89, tijdens een Europese tournee met Sacred Reich, speelde Forbidden hun eerste optreden op Dynamo Open Air in Eindhoven, Nederland (Foto © Buffo / Forbidden). Het was hier dat de band zijn Europese stempel wist te drukken en de ‘Raw Evil - Live at the Dynamo’ EP (1989) werd opgenomen. De band keerde terug naar de States en verving Alvelais door Tim Calvert.

Calvert was het ontbrekende ingrediënt dat de band dichter bij elkaar bracht als een team. Ze bleven door de VS touren, eerst met Exodus en daarna met Sacred Reich met Calvert op tweede gitaar. De band bracht 'Twisted Into Form' uit in 1990, 'Distortion' in 1994 en 'Green' in 1996, maar na vele bezettingswijzigingen viel in 1997 het doek en gingen de bandleden elk hun weg.

Eerste reünie(s)

In augustus 2001 verzamelden Anderson, Bostaph, Alvelais en Camacho zich onder de oorspronkelijke naam Forbidden Evil voor een eenmalig optreden in het kader van Chuck Billy's Thrash of the Titans benefietconcert. Steve Smyth nam de plaats in van Craig Locicero die niet aanwezig kon zijn vanwege opnames met Manmade God. In 2008 kwamen Anderson, Camacho, Smyth en Locicero opnieuw samen voor een reeks concerten in de VS en Europa. Paul Bostaph, die verplichtingen had met Testament, was er niet bij. Gene Hoglan (Dark Angel, Death, Strapping Young Lad) speelde drums tijdens de eerste reünieshows, Mark Hernandez (ex-Vio-lence, Heathen, Defiance) nam vervolgens de Europese tournee, met onder meer een optreden op het hoofdpodium op Graspop, voor zijn rekening.

Forbidden RDD

FORBIDDEN bij de reunie in 2009 op Graspop Metal Meeting met (vlnr) Craig Locicero, Matt Camacho, Russ Anderson, Mark Hernadez en Steve Smyth

Live op GMM 2009

Enkele sfeerbeelden van het gesmaakte reünieconcert op Graspop Metal Meeting in 2009 - Foto's: Rudy De Doncker

Forbidden Op GMM 1 Forbidden Op GMM 2 Forbidden Op GMM 3 Forbidden Op GMM 4 Forbidden Op GMM 5 Forbidden Op GMM 6 Forbidden Op GMM 7
 

Exit ... Russ

5197 (1)

Eind 2010 verscheen met ‘Omega Wave’ het vijfde (en voorlopig) laatste studioalbum. De band speelde opnieuw enkele concerten en toen Hernandez de handdoek moest gooien, was Sasha Horn het antwoord om de plaats van de drummer in te nemen. Op de terugvlucht van het Metal Fest in Santiago (Chili) informeerde Russ zijn bandmaten dat hij niet meer kon touren vanwege de fysieke tol die het van hem eiste. Daarmee werd de band opnieuw en, naar het er toen uitzag, definitief ontbonden.

Russ (foto: Rudy De Doncker) kampte ook in latere jaren met een zware alcoholverslaving. Pas na een intensieve ‘rehab’-behandeling in 2019-2020 wist hij zijn demonen af te zweren, maar van een terugkeer naar de microfoon is ook sindsdien geen sprake.   

Welcome … Little Russ

Snel vooruit naar 2023. Het ooit onwaarschijnlijke en onmogelijke gebeurde toch. Forbidden hervormt zich met nieuw bloed! Locicero, Camacho en Smyth blijven over van de 'Omega Wave' line-up. De nieuwe zanger Norman Skinner neemt de elitepositie in die Russ Anderson toebehoorde. Norman blies iedereen omver met zijn uitvoering van 'Chalice of Blood' met LA thrashers Warbringer als begeleidende band. Norman groeide op in de Bay Area. Zijn eerste thrash metalshow was Forbidden in de Omni. Russ wees destijds naar Norman tijdens shows en noemde hem zelfs ... "Little Russ". Het kon dus alleen maar Norman Skinner zijn die in de voetsporen mocht treden van de legendarische Russ die vandaag (volgens Craig) ‘happily retired’ is en ‘living the sober life’. Bay Area thrash/punk drumlegende Chris Kontos neemt dan weer de drumsticks ter hand. Kontos verdiende zijn strepen bij Machine Head en Attitude Adjustment en speelde eerder al bij Exodus, Death Angel en Testament. Sinds 2019 maakt hij (net als Locicero) ook deel uit van skate/punk/crossover-band The Boneless Ones.

Forbidden (1)

Alcatraz 2023

Locicero voegt er nog aan toe dat Forbidden anno 2023 geen ‘reunion’ is maar een heuse ‘rebirth’. De band komt op vrijdag 11 augustus naar Europa voor een unieke one-off performance op het ALCATRAZ Festival.

Een niet te missen show dus! Tickets vind je HIER.

Forbidden2