... / Story's / Markant / Geezer Butler brengt ‘openhartige’ autobiografie uit
Markant

Geezer Butler brengt ‘openhartige’ autobiografie uit

Bassist Geezer Butler (Black Sabbath, Heaven & Hell, Deadland Ritual, Ozzy Osbourne) heeft de laatste hand gelegd aan zijn autobiografie. ‘Into The Void: From Birth To Black Sabbath - And Beyond’ verschijnt op 8 juni 2023 bij HarperCollins/Dey Street Books. De uitgeverij omschrijft het boek als ‘een gewaagd, hartelijk en openhartig verhaal’ over zijn jaren als bassist en hoofd-tekstschrijver van Black Sabbath. Ook zijn jeugdjaren en latere (zij)projecten komen uitgebreid aan bod.

Bassist en tekstschrijver Geezer Butler speelde een prominente rol in de bekendheid van de band. Hij bedacht de bandnaam en wendde zijn fascinatie voor horror, religie en het occulte aan om teksten te schrijven en de basis te leggen voor de heavy metal zoals wij die vandaag kennen. ‘In 'Into The Void' vertelt Butler zijn kant van het BS-verhaal vanaf het begin van de band als een rommelig blues-kwartet in Birmingham om via de succesjaren en de talrijke bezettingen te eindigen bij de latere jaren en het definitieve einde in 2017 na een carrière van 49 jaar”, aldus de uitgeverij. “Hij schrijft eerlijk over zijn jeugd in een arbeidersgezin in het door de Luftwaffe gebombardeerde Birmingham, zijn bijna-leven als boekhouder, en hoe zijn desillusie in georganiseerde religie en klassensystemen de inspiratie vormde voor de talrijke teksten en artistieke thema’s die hij doorheen zijn jaren als muzikant aansneed. 'Into The Void' onthult ook de zachtere kant van de heavy metal-legende zonder iets terug te houden. Net als de baslijnen van Geezer is het zowel origineel, dramatisch als verrassend."

GB Gino

Geezer was niet alleen de bassist, maar ook de belangrijkste tekstschrijver van BLACK SABBATH – Foto: Gino Van Lancker

'Geweldige prestatie'

'Into The Void' kwam er niet in een handomdraai. De bassist startte jaren geleden al met het schrijven van zijn memoires ‘voor mijn kleinkinderen’ en vertelde in 2020 dat zijn boek zou gaan ‘over opgroeien in Aston, Birmingham en hoe Sabbath tot stand kwam’. De bassist dacht ook na over alles wat hij de afgelopen halve eeuw heeft bereikt en zei dat het ‘een geweldige prestatie is om meer dan een halve eeuw nadat we onze eerste twee albums hebben opgenomen nog steeds relevant te zijn. 50 jaar geleden werd elke vorm van populaire muziek gezien als een voorbijgaande bevlieging - mensen dachten zelfs dat The Beatles zouden worden vergeten nadat ze uit elkaar waren gegaan, maar niemand realiseerde zich toen hoe krachtig het nostalgie-effect zou zijn.’

Deadlandritual1692

Geezer op Graspop 2019 met Dealand Ritual – Foto: Rudy De Doncker

Geezer is al de derde van de originele SABBATH-line-up die een autobiografie uitbrengt. Ozzy Osbourne deed dat in 2010 al met ‘I Am Ozzy’ en Tony Iommi bracht in 2011 zijn memoires uit onder de titel ‘Iron Man: My Journey Through Heaven And Hell With Black Sabbath’. Beide boeken belandden op de bestsellerlijst van de New York Times ‘Hardcover Non-fictie’.