... / Story's / Markant / Guernica MANCINI reageert na haar ontslag bij THUNDERMOTHER …
Markant

Updated 13/02/2023

Markant

Guernica MANCINI reageert na haar ontslag bij THUNDERMOTHER …

Twee weken geleden kondigde THUNDERMOTHER-gitariste Filippa Nässil aan dat er een einde kwam aan de samenwerking met haar bandleden Guernica Mancini (zang), Emlee Johansson (drums) en Mona Lindgren (basgitaar). In een paar gesprekken met The Metal Voice (Canada) en de Rock And Roll Geek Show vertelt de ontslagen zangeres wat er precies is gebeurd.

“Na zeven jaar samen te zijn geweest, zijn we helaas tot de conclusie gekomen dat onze wegen in verschillende richtingen leiden”, deelde THUNDERMOTHER-oprichtster Filippa Nässil op 3 februari mee via de sociale media van de band. “Guernica, Mona en Emlee gaan zich richten op hun eigen carrière en ik wens ze alleen maar veel succes.” De gitariste kondigde meteen de komst aan van Linnéa Vikström (Therion, At The Movies) als nieuwe frontdame en de terugkeer van Majsan Lindberg, die 1,5 jaar een pauze inlaste om haar studies af te ronden, op basgitaar.

Hobbelige rit

Thundermother Matts Vassfjord

THUNDERMOTHER (vlnr: Emlee Johansson, Filippa Nässil, Guernica Mancini en Mona Lindgren) bij het verschijnen van het jongste album ‘Black And Gold' (2022): achteraf blijkt dat niet alles wat ‘gold’ is, blinkt … - Foto: Matts Vassfjord

Op de vraag hoe de ontslagen zangeres terugkijkt op die zeven jaar in THUNDERMOTHER, antwoordt Guernica: "Moeilijke vraag om te beantwoorden. Ik zou zeggen dat het voor mij nooit ‘geweldig’ is geweest. Het zijn zware jaren geweest, maar ik heb nergens spijt van. Ik heb geweldige ervaringen met de band gehad. Ik ben erdoor gesterkt en de zangeres geworden die ik vandaag ben. En daar zijn zoveel positieve kanten aan ... Ook al was het een erg hobbelige rit, ik denk nog steeds dat het een mooie rit is geweest. Omdat je er veel over jezelf leert en je groeit als mens. Als je iets doormaakt dat zwaar en moeilijk voor je is, kun je er ook voor kiezen om ervan te leren en er iets positiefs mee te doen. En dat is precies wat ik nu voor mezelf wil doen.”

Mancini geeft toe dat ze wel ‘nooit 100% ongelukkig’ is geweest: "Het is ‘op en neer’ geweest. Ik heb me dikwijls afgevraagd waarom mijn droom om muziek te maken en alles waar ik zoveel van hou zo moeilijk moest zijn. Ik heb altijd in gedachten gehouden dat het waarschijnlijk de prijs is die je moet betalen voor het krijgen van deze ervaringen. Maar ik denk nu dat dat niet per se zo hoeft te zijn. Zoals alles in het leven is het niet de hele tijd rozengeur en maneschijn. Je maakt nu eenmaal dingen mee en dat is ook normaal."

Respectloos

Guernica (1)

Zowel Emlee Johansson als Mona Lindgren reageerden - eerder verrassend - op het ontslag van Mancini door zelf uit THUNDERMOTHER te stappen. Voor alle duidelijkheid: dat deden ze vrijwillig. "Het geeft me een goed gevoel, maar aan de andere kant voel ik me ook echt schuldig ... omdat ik weet welke kansen ze hierdoor opgeven”, geeft Guernica (foto) toe. Maar ze hadden hun eigen redenen. De problemen die we in de band hadden, speelden niet alleen tussen haar (lees: Filippa) en mij. Het was iets dat al lang ‘aan het brouwen’ was en er eigenlijk altijd is geweest. Ze vonden het ontslag ook erg respectloos jegens hen, omdat ze geloofden dat we een democratie waren en dat we inspraak hadden in deze dingen. Emlee zei: "Ik wil niet met een andere zangeres spelen. Als je dit gaat doen, verlaat ik de band." En dat is precies wat ze gedaan heeft. En Mona voelde hetzelfde.”

Oscarnominatie

Guernica vertelde eerder al dat haar ontslag niets te maken met haar performance op het podium. “Daar heb ik toch geen informatie over ontvangen. Ik denk niet dat iemand kan klagen over mijn podiumprestaties of mijn zang. En als je daar dan toch problemen mee hebt, vind ik dat vreemd, aangezien dat iets is waar mensen echt van genoten en de band voor respecteerden.”

Klaarblijkelijk waren de redenen voor de splitsing ‘100% persoonlijk’ … “Er gebeurden veel dingen achter mijn rug, en ik was altijd de laatste die het wist ... Zoals ‘geheime’ vergaderingen, in een poging mijn collega-bandleden te overtuigen dat ik een vreselijk persoon ben.”

Opmerkelijk: nog maar een paar maanden geleden leek alles peis en vree en verschenen er regelmatig foto’s van een lachend en zich prima amuserend viertal tijdens de Amerikaanse tournee met SCORPIONS. Geen vuiltje aan de lucht … Maar dat was niet zo want … “Ik verdien een Oscarnominatie voor mijn acteerwerk”, besluit Mancini lachend.

Nieuwe band

Mona (1)

Onmiddellijk na hun vertrek/ontslag maakten Guernica, Emlee en Mona (foto) bekend dat ze samen een eigen band oprichten. “Ik had eigenlijk niets verwacht, maar eerlijk gezegd ben ik ongelooflijk dankbaar dat zij mijn nieuwe band vormen. Zij zijn de twee waar ik graag mee samenwerkte en waarmee ik zoveel plezier heb gemaakt. We hebben al twee songwritingdagen achter de rug en dat gebeurde allemaal zonder drama. Het was precies een droom en dit is wat een band hoort te zijn."

Mona (foto) zal in de nieuwe band de gitaar ter hand nemen en dat is op zich geen verrassing. De Zweedse is immers ook een uitstekende gitariste. Een paar dagen geleden kondigde ze ook dat ze lead gitaar zal spelen tijdens de komende tournee van The Night Flight Orchestra.

Een bassist(e) voor het nieuwe project met Mancini en Johansson is er nog niet. Daarvoor is het wachten op de eerste liveshows. Ook wie de nieuwe drumster bij THUNDERMOTHER wordt, is vooralsnog niet bekendgemaakt.