... / Story's / Markant / Terug naar het begin van de NEW WAVE OF LOW LANDS HEAVY METAL
Markant

Terug naar het begin van de NEW WAVE OF LOW LANDS HEAVY METAL

Onder de noemer ‘CRASH! BANG! WALLOP!’ verschijnt op 8 april 2022 een compilatie van de pioniers van heavy metal uit Nederland en België in de jaren 1979 tot 1984. De samenstellers leveren een document af met een grote cultuurhistorische waarde. Het was immers de tijd waarin de New Wave Of Low Lands Heavy Metal langzaam vorm kreeg in de Lage Landen.

‘CRASH! BANG! WALLOP!’ is een tijdsdocument van de prille begindagen van een nieuw muziekgenre. Een periode waar er nog geen sprake was van subgenres, waardoor de plaat heel divers en uiteenlopend is geworden. Naast een zeer bijzondere vroege demo-uitgave van Bodine’s ‘Shooting Dice’ bevat de compilatie als primeur twee niet eerder uitgebrachte nummers van Mover, de eerste band van Arjen Lucassen, en van het Belgische Victim.

Crash Bang Wallop (Cover)

‘CRASH! BANG! WALLOP!’ is verkrijgbaar in drie verschillende formaten: als dubbel-cd (23 tracks incl. linernotes), dubbel vinyl (21 tracks incl. linernotes) en dubbel vinyl in een exclusieve verpakking. Deze boxset bevat het dubbel vinyl, een patch plus een 76 pagina's tellend boek met interviews, reportages, foto's, tourposters, etc. De linernotes zijn in het Engels, de tekst van het boek in het Nederlands. De compilatie en het boek werden samengesteld door A.H.J. Dautzenberg en Vincent Loozen.

5 A Dautzenberg & V Loozen

Voor het boek interviewden Dautzenberg en Loozen (foto: Hub Dautzenberg) onder meer Metal Mike en vertellen ze het verhaal van Aardschok, het blad dat als een rode draad door het boek loopt. Maar ook dat van Rave On, het eerste metal-platenlabel van de lage landen. En de opkomst en ondergang van het nog steeds door Metallica en Slayer bejubelde Belgische Heavy Sound Festival, het eerste metalfestival op het Europese vasteland. En wie herinnert zich Hanneke Kappen nog, de presentatrice van radioprogramma Stampij? En een interview met Kate De Lombaert, de eerste frontvrouw van een metalband. Maar ook een gesprek over de jaren van lange haren en wilde gitaren met de als hardrocker begonnen Rowwen Hèze-zanger Jack Poels vind je in het boek terug.

6 Heavy Sound Festival

Heavy Sound Festival, het eerste metalfestival op het Europese vasteland – Foto: Alex Solca

2 Killer (In Londen 1983)

Killer in Londen 1983 – Foto: Rudy De Doncker

Tracklist

Picture - Lady Lightning

Black Widow - Heaven Is Yours, Hell Is Mine

Killer - Ready For Hell

Warhead - Attack And Kill

Bodine - Shooting Dice

Steelover - Never The Heat

Acid - Bottoms Up

Lions Pride - The Nighthunter

Gilgamesh - Oppression

Jack Pisters / Avalon - Arabesque

Mover - Don't Touch It

Crossfire - Demon Of Evil

S To S - I Am A Killer

Vopos - In The Book

Ostrogoth - Lord Of Thunder

The Rogers - Metal King

Victim - Nightriders

Teaser - What You Need Is Love

Danger - Woman

Vault - Suicide

Hammerhawk - High Score

Tormentor - No They Ain't Gonna Catch Me (bonustrack, enkel op cd)

Thunderfire - The Beast On The Run (bonustrack, enkel op cd)