... / Story's / Markant / Voormalige MEGADETH-leden eren nalatenschap drummer GAR SAMUELSON
Markant

Updated 30/01/2022

Markant

Voormalige MEGADETH-leden eren nalatenschap drummer GAR SAMUELSON

Bassist David Ellefson en gitarist Chris Poland hebben de handen in elkaar geslagen om postuum een laatste nummer op te nemen met hun vriend en voormalig MEGADETH-drummer Gar Samuelson. Het nummer ‘The Raven’ is meteen ook de nieuwste single van Fatal Opera en staat op ‘Fatal Opera 3’, samen met nog elf andere songs de laatste release van de band.

Na zijn vertrek uit Megadeth in 1987 vormde Gar Samuelson zijn nieuwe band Fatal Opera met zijn broer Stew op gitaar. In 1995 verscheen het debuutalbum van de groep met Dave Inman op zang, Travis Karcher op bas en Billy Brehme op gitaar. Het tweede album van de groep, ‘Eleventh Hour’, werd uitgebracht in 1997 en introduceerde Andy Freeman op zang. Helaas werd Gar in 1999 ziek en overleed, waarna de groep uit elkaar ging.

FO 3

In 2018 ontdekten Andy en Stew een aantal demo’s van en met Gar die bedoeld waren om het derde album van de band te worden. Hoewel de demotapes beschadigd waren na jaren van verwaarlozing, deed Freeman zijn best om de nummers nieuw leven in te blazen. Sommige nummers gingen voor altijd verloren, maatr hij slaagde erin om 12 tracks te voltooien. Hij nodigde Ellefson en Poland uit om een bijdrage te leveren aan ‘The Raven’ om de erfenis van Gar en Fatal Opera af te sluiten.

Chris Poland

Poland

‘Vroeger, lang voor er sprake was van Megadeth, waren Gar en zijn broer Stew het hart en de ziel van een instrumentaal jazz/rockproject genaamd THE NEW YORKERS’, herinnnert Chris Poland zich. ‘Ik speelde gitaar met hen en Robbie ‘Pag’ Pagliari speelde fretloze bas. De rechterhand van Stew was een machine. Vlekkeloos. En Gar was daar altijd om dingen naar een hoger niveau te tillen. Het was een voorrecht om deel uit te maken van deze release, en het spelen op 'The Raven' met David Ellefson maakte het nog veel specialer. Gar was een echte kunstenaar. Of het nu zijn geweldige drumwerk is, zijn schilderij of zijn handgemaakte houten pijp, hij was uniek in zijn soort. De twaalf nummers op ‘Fatal Opera 3’ zijn complex maar toegankelijk. Muziek met een duistere kant die je in hun wereld trekt en waarbij je je blijft afvragen 'what’s next?'’

Chris Poland voegde ook extra gitaarwerk toe aan het nummer ‘Mask Of Time’.

Dave Ellefson

Ellefson

Voor mij en Chirs was het een heel cool moment om ons muzikaal te herenigen met onze vriend Gar, nu bijna 35 jaar na onze laatste studiosessie voor de heropname in 1987 van 'These Boots Are Made For Walkin'', voegt Ellefson daar nog aan toe. 'Gar was altijd een vrije geest met zijn muziek, geen clicktracks of digitale snufjes voor hem. En hij speelde zelden twee keer hetzelfde, best ongebruikelijk voor heavy metal! Hij ging er gewoon vol enthousiasme voor en dat werd dan ook het kenmerk van zijn geluid. Toen ik de baspartij voor 'The Raven' inspeelde, herinnerde mij dat opnieuw aan Gar's spontaniteit in de studio, alsof we samen live in dezelfde kamer aan het opnemen waren. Ik ben super blij dat deze nummers tot leven zijn gebracht zodat we nog een laatste keer konden spelen met Gar achter de kit.’

Combat Records

Fatal Opera 3 Album Cover 3

‘Fatal Opera 3’ verschijnt via Combat Records, het label van vele iconische thrash- en metalalbums in de jaren 80 en 90, en is beschikbaar via alle digitale platforms. In 2017 werd het label opnieuw gelanceerd door Ellefson & Co. Het was ook de thuisbasis van Megadeth’s debuutalbum ‘Killing Is My Business…And Business Is Good’ (1985) met Gar Samuelson op drums.