... / Story's / Re-releases / PARADISE LOST viert 30 jaar ‘Icon’ met heropgenomen versie ‘Icon30’
Re-releases

Updated 07/10/2023

Re-releases

PARADISE LOST viert 30 jaar ‘Icon’ met heropgenomen versie ‘Icon30’

Om de 30ste verjaardag van hun meesterwerk ‘Icon’ te vieren, heeft PARADISE LOST een volledig nieuwe versie van het album opgenomen. Nadat eerder de vinyl heropname werd aangekondigd, komt de nieuwe versie van het album, dat 'Icon 30' werd gedoopt en ook van nieuw artwork is voorzien, op 1 december 2023 ook uit op cd en digitaal. Omdat de originele splatter vinyl snel was uitverkocht, pakt de Britse band verder uit met een nieuwe groen marmeren (dubbel) vinyl variant. De band deelt alvast een nieuwe versie van het nummer ‘Widow’.

“30 jaar geleden leken we voortdurend muziekvideo's te maken rond de tijd dat we ‘Icon’ opnamen”, blikt Nick Holmes terug op het legendarische album. “Een van de meest memorabele was de ‘Widow’ video. Gezondheid en veiligheid leken toen niet te bestaan, en hoewel het zeker geen pretje voor hem was, was het toen al erg amusant om Aaron (Aedy, gitarist) aan zijn voeten te zien hangen, bengelend aan een touw terwijl hij werd beschoten met een waterkanon met hoog vermogen. En het is nog grappiger om te bedenken dat het vooruitzicht om tegenwoordig zo'n video te maken er waarschijnlijk toe zou leiden dat ten minste één van ons op spoedeisende hulp zou belanden.”

Paradise Lost Trix 0410 Gillian Pieteraerens 7311

Nick Holmes anno 2023 in Trix, Antwerpen - Foto: Gillian Pieteraerens

De geboorte van gothic metal

‘Icon’ is het vierde album van PARADISE LOST en ligt mee aan de basis van het gothic metal genre. De band hield de death-doom sound van de eerste drie platen voor bekeken en sloeg nieuwe wegen in. Met succes, getuige ook de al even legendarische opvolger ‘Draconian Times’ (1995) waarop de goth rocksound verder werd uitgepuurd. ‘Icon’ was overigens ook het laatste album met Matthew Archer op drums.

Heropnames noodzakelijk

ICON 30 Artwork Scaled

'Icon 30' is volledig opnieuw opgenomen door de band en dat heeft een specifieke reden. "Ons platencontract dat we destijds tekenden voor het ‘Icon’ album betekende dat we eigenlijk nooit de rechten op onze muziek of artwork zouden bezitten. Om de plaat zelf opnieuw uit te brengen voor de 30ste verjaardag, was het noodzakelijk alles opnieuw op te nemen en ook de albumhoes volledig opnieuw te maken."

Voor de (her)opnames werkte de band opnieuw samen met producer Jaime Gomez Arellano. Zang en drums voor 'Icon 30' werden ingeblikt in zijn studio Arda Recorders in Porto, Portugal. De rest van het album werd voltooid in Greg Mackintosh's Black Planet Studios. Het nieuwe artwork is van de hand van Scott Robinson, Nick Ruskell (Kerrang) schreef nieuwe liner notes.

'Widow' versie 2023

'Widow' officiële video 1993