... / Story's / Re-releases / MERCYFUL FATE albums uit de 90’s herperst op gekleurd vinyl
Re-releases

Updated 07/10/2023

Re-releases

MERCYFUL FATE albums uit de 90’s herperst op gekleurd vinyl

Na de eerste reünie in 1992 tekende MERCYFUL FATE een contract bij Metal Blade en bracht daar vier albums uit vooraleer het doek in 1999 een tweede keer viel. ‘In The Shadows’ (1993), ‘Time’ (1994), ‘Into The Unknown’ (1996) en ‘9’ (1999) zijn nu opnieuw verkrijgbaar op gekleurd vinyl.

MERCYFUL FATE werkt momenteel aan een nieuw album en gaf fans in juni 2022 al een voorproefje van het nieuwe materiaal met het nummer ‘The Jackal Of Salzburg’. De huidige line-up van de band bestaat uit King Diamond (echte naam Kim Bendix Petersen) op zang, Hank Shermann en Mike Wead op gitaren, Bjarne T. Holm op drums en Joey Vera op bas.

De start

MF 1983 Rehearsals

MERCYFUL FATE werd begin 1981 opgericht in Kopenhagen, Denemarken door zanger King Diamond en gitarist Hank Shermann. Later voegden gitarist Michael Denner en bassist Timi Hansen zich bij hen en kort daarna zou drummer Kim Ruzz de band line-up vervolledigen. De band nam twee demo's op in 1981 en tekende later bij Rave On Records in Nederland voor de opname van hun succesvolle titelloze EP, die in november 1982 werd uitgebracht. De 'Mercyful Fate' EP werd al snel veel gedraaid op de belangrijkste metal radiostations en lanceerde een nieuw soort heavy metal met een uniek geluid. De band sloot zich in 1983 aan bij Roadrunner Records en hun debuutalbum ‘Melissa’ werd datzelfde jaar opgenomen en uitgebracht. Het jaar daarop keerde MERCYFUL FATE terug naar de studio om hun legendarische ‘Don't Break The Oath’ op te nemen, die in september 1984 werd uitgebracht.

Het succes

Mf Kd

MERCYFUL FATE begon aan een twee maanden durende US tour ter ondersteuning van de plaat, die hen meerdere malen door de States bracht waar ze het podium deelden met Motörhead en Exciter. De shows ontketenden een en ander binnen de metalgemeenschap. De band kreeg wereldwijd erkenning en sloot het jaar af met een vijfdaagse tour in Duitsland met Motörhead, Girlschool, Helix en Talon. MERCYFUL FATE's eerste concert van 1985 was in hun thuisstad Kopenhagen in een oude bioscoop met een grote capaciteit. De show was uitverkocht en hun onderscheidende podiumshow vertoonde een nieuw én hoog niveau. Succes was verzekerd, maar het begon ook te rammelen binnen de band. In april 1985 besloot MERCYFUL FATE uit elkaar te gaan om nieuwe uitdagingen aan te gaan. De KING DIAMOND band was geboren en oogstte de volgende jaren lovende kritieken met vijf studioalbums op Roadrunner. King Diamond heeft sindsdien getekend bij Metal Blade en gaat er sterker voor dan ooit te voren.

De terugkeer

Mercyful1

In de zomer van 1992 besloot MERCYFUL FATE zich te herenigen en sloot een nieuwe deal met Brian Slagel en zijn label, Metal Blade. ‘In The Shadows’ werd uitgebracht in 1993 en was een onmiddellijke triomf die nog werd versterkt door een uitverkochte US tour. MERCYFUL FATE bracht nog vijf studioalbums uit en tourde meerdere malen door Europa, de VS en Zuid-Amerika. Het hoogtepunt van 1999 was hun veelgeprezen album ‘9’ dat werd gevolgd door een Europese tournee met Metallica. King Diamond en Hank Shermann vergezelden de band verschillende keren op het podium voor de medley ‘Mercyful Fate’ die Metallica het jaar daarvoor had opgenomen op hun ‘Garage Inc.’ dubbel tribute album. Er volgden succesvolle tournees door de VS en Zuid-Amerika, maar in 1999 ging de band opnieuw in hiatus. Geen split deze keer maar ‘een pauze’ volgens King Diamond die eraan toevoegde ‘dat het zeker niet gedaan is met de band’. In de volgende decennia trad MERCYFUL FATE sporadisch voor het voetlicht (2008-2009, 2011). Sinds 2019 is het vijftal opnieuw actief.

MF

Re-releases

De herperste vinyl platen zijn nu verkrijgbaar in verschillende kleuren met aparte versies voor Europa en de VS. De Europese varianten en bijbehorende (nieuwe) merch vindt u HIER.

‘In The Shadows’ 'Time' 'Into The Unknown' '9'