... / Story's / Re-releases / ‘Murder Nature’ van HEAD CONTROL SYSTEM terug uit met extra bonusdisc
Re-releases

Updated 11/10/2023

Re-releases

‘Murder Nature’ van HEAD CONTROL SYSTEM terug uit met extra bonusdisc

Op 17 november 2023 brengt KSCOPE een reissue uit van ‘Murder Nature’, het debuutalbum dat Daniel Cardoso (ANATHEMA) en Kristoffer Rygg (ULVER) in 2006 onder de noemer HEAD CONTROL SYSTEM uitbrachten. Bij de cd met originele opnames steekt een extra plaat met demo's,

Verleiding en duisternis

HCS3

HEAD CONTROL SYSTEM was een project van multi-instrumentalist Daniel Cardoso (Anathema / Sirius) oorspronkelijk onder de naam SinDRomE. De 'band' wist destijds de aandacht te trekken dankzij de baanbrekende stijl van alternatieve metal/rock met prog texturen. De puzzel raakte compleet toen Daniel ging samenwerken met Kristoffer Rygg van de Noorse experimentele (black metal) legende Ulver. De combinatie van Kristoffers vocale prestaties en Daniels verfijnde instrumentatie resulteerde in een ingewikkeld opus van verleiding en duisternis met abstracte existentiële overpeinzingen.

Verloren klassieker

HCS1

‘Murder Nature’, het enige studioalbum van de band tot nu toe, werd in 2005-2006 opgenomen in Portugal en Noorwegen en geproduceerd en gemixt door Daniel Cardoso zelf. Het album oogstte destijds veel lovende kritieken en heeft door de jaren heen de reputatie gekregen een soort van ‘verloren klassieker’ te zijn. De composities bleven echter tijdloos en vaak werd gevraagd om een fatsoenlijke en uitgebreide heruitgave. ‘Murder Nature’ geldt als een hoogtepunt van vooruitstrevende metal uit de jaren 2000 en leent zich uitstekend voor fans van Tool, A Perfect Circle, Queens of the Stone Age en Faith No More.

Bonusdisc

HCS2

De cd versie van de nieuwe geremasterde uitgave van ‘Murder Nature’ gaat gepaard met een speciale bonusdisc met onuitgebracht instrumentaal materiaal en demo’s uit die periode, samen met een cover van Seal's '80s hit ‘Kiss From A Rose’. De release kreeg een nieuwe lay-out en bevat een boekje met een uitgebreid interview dat ingaat op het begin, het einde en de interne werking van het hele project plus extra uitspraken van leden van andere grootheden uit de progressieve metalscene, zoals Periphery en Between the Buried and Me.

Tracklist

Disc 1 (cd & elpee)

 1. Baby Blue
 2. Skin Flick
 3. Masterpiece [Of Art]
 4. Blunt Instrumental
 5. It Hurts
 6. Watergate
 7. Seven
 8. Kill Me
 9. Wonderworld
 10. Rapid Eye Movement
 11. Falling On Sleep
 12. Kiss From a Rose [04:18]

Disc 2 (cd only)

 1. Baby Blue (Instrumental)
 2. Skin Flick (instrumental)
 3. Masterpiece [Of Art] (instrumental)
 4. Watergate (instrumental)
 5. Seven (instrumental)
 6. Wonderworld (instrumental)
 7. Rapid Eye Movement (instrumental)
 8. eM lliK (Kill Me reverse)
 9. Baby Blue (unreleased Demo)
 10. Skin Flick (unreleased Demo)
 11. Masterpiece [Of Art] (unreleased Demo)

Foto © Head Control System