... / Story's / Actueel / CHVE tekent bij Relapse Records - Nieuw soloalbum in 2024
Actueel

Updated 18/01/2024

Actueel

CHVE tekent bij Relapse Records - Nieuw soloalbum in 2024

Colin H. van Eeckhout, zanger en boegbeeld van post-metal collectief AMENRA, heeft een contract getekend bij Relapse Records. Nieuws over CHVE's soloalbum zal in de komende maanden bekend worden gemaakt. CHVE is ook te zien in de film Skunk (met muziek van Amenra) die op 27 januari 2024 in première gaat op het Filmfestival Oostende.

Colin H. van Eeckhout staat bekend om zijn vermogen om contact te maken met luisteraars en hen te begeleiden op Amenra's transformatieve pad naar genezing. Met zijn solowerk als CHVE kan hij zijn eigen verhaal vertellen - een verhaal dat erop gericht is de luisteraar diep in zichzelf mee te nemen, om iets ‘oers’ aan te boren dat in ons allemaal huist.

Experimenteren met een hurdy gurdy

Chve3

Colin (Foto: Guy Kokken) begon 14 jaar geleden met het schrijven van solomuziek, maar dan niet met een specifieke bedoeling - het gebeurde allemaal organisch. Nadat hij samen met Amenra-gitarist Lennart Bossu een hurdy gurdy (draailier) had gekocht, begon hij te experimenteren met de geluiden die hij ermee kon maken. Voor hij het wist, had hij bijna genoeg muziek gemaakt voor een album.

"Ik ben een erg emotioneel persoon: ik werk met gevoel," zegt Colin. "Ik probeerde via het instrument te spreken en probeerde er emotie uit te halen. Ik denk dat het interessant is om te zien wat je uit een instrument kunt halen zonder het eerst te leren bespelen, omdat je er dan op een heel eerlijke, directe manier mee kunt werken. Hoewel ik niet van plan was om een soloalbum te maken, zit ik al sinds mijn tienerjaren in bands, en er is altijd dat vraagteken als je in een band zit: wat zou je persoonlijke verhaal zijn, en hoe zou dat klinken?"

Confronterend solowerk

Voor Colin vertegenwoordigt CHVE de kans op volledige creatieve vrijheid: om zonder beperkingen met geluid te experimenteren en om de kwetsbaarheid te omarmen die gepaard gaat met het alleen creëren. De hypnotiserende muziek van CHVE is bijna geestverruimend, omdat de dreunende herhalingen van de draailier, verschillende percussies en effecten samensmelten met de opmerkelijke, zachte en wereldvreemde stem van Colin. Hoewel het geen metalmuziek is, heeft de muziek een gewicht en heaviness die vergelijkbaar is met die van Amenra. "Met je hoofdband zijn er veel hokjes en verwachtingen die je moet afvinken," aldus Colin. "Als je alleen bent, kun je doen wat je wilt. Maar op een bepaalde manier vergt het solowerk meer van me. Als ik alleen werk, komt alles op mij neer. Dat is heel confronterend. Als kind had ik al faalangst, en die blijft in je zitten. Maar als het lukt en je bent in staat om iets op te bouwen, dan voedt dat je eigenwaarde."

Skunk

Skunk

Colin H. van Eeckhout is binnenkort te zien in Skunk, de vierde speelfilm van regisseur Koen Mortier gebaseerd op het gelijknamige boek van Geert Taghon over zijn jarenlange ervaringen in de forensische jeugdpsychiatrie. Skunk volgt Liam, een verwaarloosde tiener die opgroeit in een gezin waar drugs en geweld de hoofdrol spelen. Hij verruilt zijn destructieve thuis en school voor een gesloten jeugdinrichting en heeft moeite om opnieuw te beginnen, omdat hij daar nog erger gepest wordt. Hoewel Liam in eerste instantie troost vindt bij een nieuwe vriend en maatschappelijk werkers, blijft zijn verleden hem achtervolgen … De hoofdrol in Skunk wordt gespeeld door opkomend talent Thibaud Dooms. Belangrijke bijrollen zijn er voor Dirk Roofthooft, Boris Van Severen, Natali Broods en Sarah Vandeursen. De muziek is van de hand van Amenra, waarvan frontman Colin Van Eeckhout ook in een bijrol in de film te zien is. De film gaat op 27 januari 2024 in première op het Filmfestival Oostende en is vanaf 13 maart 2024 te zien in de bioscopen.