... / Story's / Actueel / CRIPPLED BLACK PHOENIX onthult eerste track van aankomend album ‘Banefyre'
Actueel

CRIPPLED BLACK PHOENIX onthult eerste track van aankomend album ‘Banefyre'

CRIPPLED BLACK PHOENIX is trots om de allereerste track te onthullen, afkomstig van het aankomende album ‘Banefyre'. De wereldwijde release van de nieuwe full length is voorzien op 9 september 2022 via Season of Mist. Het nummer ‘Blackout 77’, dat vergezeld gaat van een muziekvideo is een eerste kennismaking.

Crippled Black Phoenix 2022

Mastermind Justin Greaves zegt over de track: “Het is een verhaal over toen, wanneer voor een nacht, de onderklasse, de onderdrukten, de onderworpenen en de verschoppelingen, aan de oppervlakte komen en in woede uitbarsten toen de stroom in New York City uitviel. De spanning van jaren van onderdrukking en misbruik werd losgelaten. Voor een nacht maakten de freaks zichzelf bekend en vuurden ze pijlen de lucht in. ‘Blackout 77’ is een onderdeel van ‘Banefyre’, als muzikale reis. Passend bij de andere verhalen en klaagzangen die licht geven aan de verschoppelingen van het leven, zij die het verschil maken. Wie lacht er nu?"

‘Banefyre’ volgt na ‘Ellengæst’ uit 2020 - een poging waarbij CRIPPLED BLACK PHOENIX een reeks opmerkelijke gastvocalisten naast Belinda Kordic in dienst had, wat Metal Hammer ertoe bracht het te omschrijven als hun 'meest samenhangende en emotioneel verwoestende plaat’. Kordic is nu gekoppeld aan de Zweedse zanger Joel Segerstedt, die vorig jaar zijn CRIPPLED BLACK PHOENIX-debuut maakte via de single ‘Painful Reminder/Dead is Dead’. Toetsenist en trompettist Helen Stanley en extra gitarist Andy Taylor maken de line-up compleet. Greaves zegt dat Stanley en Taylor ‘creatief zo ​​goed bij elkaar passen’, waardoor CRIPPLED BLACK PHOENIX zich als een band voelt bij het maken van plannen en beslissingen.

Crippled Black Phoenix Banefyre cover

De originele schilderijen voor dit album zijn gemaakt door Lucy Marshall

Greaves' zijn kenmerkende gitaarspel en blijvende talent als liedjesschrijver zijn de drijfveer achter het angstaanjagende, met gezangen beladen ‘Ghostland’, het mijmerende ‘The Reckoning’ en het desolate ‘Everything is Beautiful but Us’, een analyse van de terugtrekking van de mensheid naar binnen tijdens de pandemie waarbij die de onschatbare schoonheid van de natuur onthulde. Het album bevat ook niet minder dan vier nummers van meer dan tien minuten (‘Rose of Jericho’, ‘Down the Rabbit Hole’, ‘I'm Okay, Just Not Alright’ en ‘The Scene is a False Prophet’) die vermengd zijn met drama en melancholie.

Het sluit allemaal aan bij Banefyre's centrale thema van de vervolging van mensen die door de samenleving als ‘anders’ worden beschouwd. De albumtitel is een woordspeling op het nummer ‘Bonefire’ van de hand van Kordic. In de klassieke CRIPPLED BLACK PHOENIX-modus veranderde Greaves het naar de oude Engelse vertaling die de vreugdevuren weergeven die heksen en politici in de 15e en 18e eeuw te beurt vielen; vandaar de naam ‘Banefyre’.

Crippled Black Phoenix affiche 2022

CRIPPLED BLACK PHOENIX – BANEFYRE EUROPE MMXXII
Speciale gasten: MØL, IMPURE WILHELMINA