... / Story's / Actueel / De 'goddelijke' concertfluit is terug op 23ste studioalbum van JETHRO TULL – Eerste single ‘Ginnungagap’ nu uit
Actueel

Updated 20/01/2023

Actueel

De 'goddelijke' concertfluit is terug op 23ste studioalbum van JETHRO TULL – Eerste single ‘Ginnungagap’ nu uit

Op ‘The Zealot Gene’, verschenen in januari 2022, was het meer dan twintig jaar wachten, maar JETHRO TULL laat er deze keer geen gras over groeien. ‘RökFlöte’ is het 23ste studioalbum van de legendarische Britse progressive/folk-rock-band onder leiding van de al even legendarische zanger/fluitist/gitarist Ian Anderson. De plaat verschijnt op 21 april 2023 via InsideOutMusic.

‘RökFlöte’ telt 12 tracks die gebaseerd zijn op de karakters en rollen van enkele van de belangrijkste goden van het oude Noorse heidendom. Opvallend is de sterke aanwezigheid van de 'RökFlöte' - rockfluit - die Jethro Tull iconisch heeft gemaakt. De single ‘Ginnungagap’ geïnspireerd door de god Ymir, het oerwezen dat werd geboren uit wegspijpelend gif van de ijskoude rivieren genaamd de Élivágar en leefde in de grasloze leegte van Ginnungagap.

JT1

JETHRO TULL anno 2023 bestaat naast Ian Anderson (concert- en altfluit, flute d'amour, Irish whistle en zang) uit David Goodier (basgitaar), John O’Hara (piano, keyboards en Hammondorgel), Scott Hammond (drums) en Joe Parrish-James (elektrische en akoestische gitaren, mandoline)

Ragnarök

De albumtitel onderging gaandeweg een paar kleine veranderingen. “Ik begon met het idee van een overwegend instrumentaal album voor rockfluit - zoals in rockmuziek”, legt de inmiddels 75-jarige Ian Anderson uit. “Toen het onderwerp van het album zich aandiende, werd ik aangetrokken door de term Ragnarök uit de Noorse mythologie - hun versie van de apocalyptische eindtijd of de Bijbelse Armageddon. Het scenario van ‘de laatste confrontatie’ is alomtegenwoordig en inherent aan bijvoorbeeld het hindoeïsme, het christendom en de islam. Ragnarök laat zich vertalen als "bestemming van de goden", rök betekent immers bestemming, koers, richting. In overeenstemming met de spelling van het eerste deel (de rök) bleef de umlaut - met dank aan de Germaanse oorsprong van het Oudnoors - in het tweede deel (de flöte) stevig op zijn plaats. Ik kon deze glorieuze kans op een goede en legitieme umlaut gewoonweg niet laten liggen.”

Tracklist

JT2
 1. Voluspo
 2. Ginnungagap
 3. Allfather
 4. The Feathered Consort
 5. Hammer On Hammer
 6. Wolf Unchained
 7. The Perfect One
 8. Trickster (And The Mistletoe)
 9. Cornucopia
 10. The Navigators
 11. Guardian’s Watch
 12. Ithavoll

'RökFlöte' is vanaf 21 april beschikbaar in verschillende formaten, waaronder twee limited deluxe edities (2CD of 2CLP+2CD) met bonus demomateriaal, uitgebreide liner notes en een Blu-ray Artbook met Dolby Atmos, 5.1 surround sound, alternatieve stereomixen van Bruce Soord (The Pineapple Thief), evenals een bonustrack en een diepte-interview met Ian Anderson. Het album zal ook digitaal beschikbaar zijn in de audioformaten Dolby Atmos & Sony 360 RA. Reserveren kan HIER.

Jethro Tull live

07/09/23 – Capitole, Gent (BE)

08/09/23 – De Roma, Antwerpen (BE)