... / Story's / Actueel / Donker en dissonant: DØDHEIMSGARD heeft een nieuw album klaar
Actueel

Updated 21/02/2023

Actueel

Donker en dissonant: DØDHEIMSGARD heeft een nieuw album klaar

De Noorse avant-garde/black/industrial metalband DØDHEIMSGARD (DHG) pakt op 14 april 2023 uit met hun zesde album ‘Black Medium Current'. Met deze plaat snijdt de band de strijd tussen vrije wil en determinisme aan en wordt het begrip ‘verantwoordelijkheid’ als concept in twijfel getrokken.

DØDHEIMSGARD begon als een rauwe en grimmige black metalband tijdens de zogenaamde ‘tweede golf’ in het midden van de jaren 90. Met elke release ontpopten ze zich meer en meer tot een eclectische, avant-garde/industrial band met een eerder beheerste en sfeerbepalende aanpak zonder de donkerheid uit het oog te verliezen. ‘Black Medium Current’ gaat verder op de weg die in 2015 met ‘A Umbra Omega’ werd ingeslagen. Met het ruim 10 minuten durende 'Et Smelter' opent DHG de gapende muil van de afgrond die de luisteraar in zijn geheel opslokt en verteert via een veelheid aan invloeden. De kenmerkende plechtige zang herinnert aan de oude kwaliteiten van black metal, maar dan bekeken door een modernistische lens.

2021 09 12 DØDSHEIMGAARD0936

Thematisch gaat het album over het idee van authenticiteit en de strijd tussen vrije wil en determinisme en wat dit inhoudt voor onze morele verantwoordelijkheden. ‘Black Medium Current’ wil ook het begrip ‘verantwoordelijkheid’ als concept in twijfel trekken door ideeën te onderzoeken waarin we proberen onszelf te bevrijden van een staat van existentiële wanhoop en verwarring en we op onze beurt onze eigen vrijheid opgeven. Hoe moeilijk ze ook zijn om te verdragen, in filosofische zijn verwarring en wanhoop volgens DØDHEIMSGARD’s meesterbrein Vicotnik noodzakelijk zijn om de eigen intellectuele eerlijkheid in twijfel te trekken.

Tracklist

DHG BMC Album Cover
  1. Et Smelter
  2. Tankespinnerens Smerte
  3. Interstellar Nexus
  4. It Does Not Follow
  5. Voyager
  6. Halow
  7. Det Tomme Kalde Morke
  8. Abyss Perihelion Transit
  9. Requiem Aeternum

‘Black Medium Current' verschijnt op 14 april 2023 in CD Digipak, Gatefold LP and digitaal via Peaceville – Vooraf bestellen kan HIER.

2021 09 12 DØDSHEIMGAARD0819

DHG – Foto's: Ole Martin Halvorsen & Pudder Agency