... / Story's / Actueel / Duitse thrashband HOLY MOSES werkt na acht jaar aan nieuw album
Actueel

Duitse thrashband HOLY MOSES werkt na acht jaar aan nieuw album

Een kat met negen levens: zo zou je de Duitse zangeres Sabina Classen makkelijk kunnen omschrijven. Met haar band HOLY MOSES scheerde de ondertussen 57-jarige dame hoge toppen in de jaren 90 om dan in diepe dalen terecht te komen en daar terug uit te klauteren. Acht jaar na de recentste studio-release ‘Redefined Mayhem’ tekende de band een nieuw contract met Fireflash Records en wordt hard gewerkt aan de opvolger die in 2023 moet verschijnen. De band zal de nieuwe plaat ook ondersteunen met een uitgebreide tour.

In 1980 staken drie schoolvrienden in het Duitse Aken de koppen samen om een bandje te vormen. Amper vier dagen later speelden ze al hun eerste concertje, gevolgd door een obscure demo die nogal euforisch ‘Black Metal Masters’ werd gedoopt. Pas één jaar later werd het menens toen eerst gitarist Andy Classen toetrad en nog iets later diens partner Sabina Classen (geboren als Sabina Hirtz) de vocalen voor haar rekening nam. Na enkele demotapes en tal van optredens in de locale scene stak HOLY MOSES in 1986 de neus aan het venster met het debuutalbum ‘Queen of Siam’. De band brak door en werd met klassiekers als ‘Finished With The Dogs’ (1987), ‘The New Machine Of Liechtenstein’ (1989), ‘World Chaos’ (1990) en ‘Terminal Terror’ (1991) een begrip binnen de internationale metalscene. Hun veelzijdige thrash metal in combinatie met de charismatische stem van Sabina én hun zin voor experiment zonder de klassieke metalsound uit het oog te verliezen, bracht hen succes tot ver buiten Duitsland. In 1992 kwamen er barsten in de band. Na de release van ‘Reborn Dogs’ verliet Sabina de band om verder te gaan met Temple of the Absurd en lag ook haar huwelijk met Andy aan diggelen. In 1994 viel uiteindelijk het doek over HOLY MOSES.

Fireflash Records

HM

In 2000 werkte het ex-koppel echter opnieuw samen en herrees HOLY MOSES uit de as, maar dan zonder Andy Classen die wel aan boord bleef als songwriter. Ondanks een paar prima releases kwam het grote succes van weleer niet terug, maar Sabina ging stug door en vormde uiteindelijk een volledig nieuwe band rond zich met bassist Thomas Neitsch (sinds 2008), drummer Gerd Lücking (sinds 2011) en gitarist Peter Geltat (sinds 2012). In die line-up, die vandaag nog steeds overeind blijft, maakte het viertal in 2014 het elfde album ‘Redefined Mayhem’. Net op het moment dat velen dachten dat de band een stille dood was gestorven, komt er nu de aankondiging dat HOLY MOSES een contract heeft getekend met het nieuw opgerichte label Fireflash Records, een sublabel van Atomic Fire Records. “Ik ben blij dat we een nieuw label hebben gevonden via onze oude vriend en compagnon Wossi, die Fireflash Records voor ons heeft opgericht met de infrastructuur van Atomic Fire Records als background”, vertelt Sabina. “Wossi is altijd een fan geweest van HOLY MOSES, dus ik kijk erg uit naar onze samenwerking.”

“Met de mogelijkheid om te werken met een van mijn favoriete bands aller tijden werd het idee om mijn eigen label te runnen, naast Atomic Fire, werkelijkheid”, voegt oprichter/eigenaar Markus ‘Wossi’ Wosgien daar enthousiast aan toe. “Ik herinner me nog het moment dat ik 13 jaar oud was en in onze plaatselijke platenwinkel stond met het album ‘The New Machine Of Liechtenstein’ in mijn handen, een van de eerste platen die ik ooit kocht. Deze extreme en unieke mix was niet van deze wereld, ik was er helemaal verslaafd aan en werd een die-hard fan van de band. Vandaag kan ik niet trotser zijn op het vertrouwen van Sabina en de band om het volgende hoofdstuk samen te schrijven",

Eigen merk

In 2023 komt er een nieuw album en zien we de band terug ‘on stage’. “HOLY MOSES heeft nog nooit standaard thrashnummers uitgebracht, en dat zullen we ook nooit doen”, legt Sabina Classen met enige trots uit. “We schrijven nummers die we zelf mooi vinden en sluiten geen compromissen op het gebied van trends en concessies aan verkeerde verwachtingen. We hoeven niet iedereen tevreden te stellen, we zijn ons eigen merk. En we hebben ons eigen geluid met technisch veeleisende passages en ongebruikelijke akkoordstructuren, evenals interessante teksten die de donkere kant van mensen en hun gedachten belichten. Nu schrijven we aan een nieuw hoofdstuk in onze bandgeschiedenis. De band groeit al meer dan 10 jaar samen als een zeer sterk team. Het nieuwe album, dat naar verwachting in 2023 uitkomt, bevindt zich momenteel in het mixproces en zal aantonen dat HOLY MOSES een kracht blijft om rekening mee te houden. We kunnen op dit moment niet veel meer onthullen, maar binnenkort volgt er verder nieuws.”