... / Story's / Actueel / Eerste single van nieuw album van NIGHTWISH nu uit
Actueel

Updated 22/05/2024

Actueel

Eerste single van nieuw album van NIGHTWISH nu uit

De Finse symfonische metalband NIGHTWISH kondigde eerder al hun tiende studioalbum aan voor release op 20 september 2024 via Nuclear Blast. ‘Yesterwynde’ zal uitkomen in verschillende vinylvarianten, jewelcase, digipak, earbook en als onderdeel van een luxe vinylboxset. Ondertussen heeft de band ook de eerste single + video vrijgegeven.

De eerste glimp van ’Yesterwynde’ komt in de vorm van de single 'Perfume Of The Timeless' met bijbehorende video. Volgens de band geeft het nummer ‘een voorproefje van de grandeur, drama en zwaarte die het nieuwe album te bieden heeft’. "Je bent het resultaat van een ononderbroken keten van miljoenen voorouders en hun liefdes”, vertelt toetsenist en belangrijkste songschrijver Tuomas Holopainen. “'Perfume Of The Timeless' herinnert ons allemaal aan dit verbazingwekkende feit. En als je niet verbaasd bent, luister er dan nog eens naar, want het is belangrijk."

Nightw

Werken met een nieuwe bassist

Holopainen vertelde bij de aankondiging van het album al dat de eerste single een nummer van acht en een halve minuut lang zou zijn en dat het refrein op 3:30 zou komen. “En het label zei: 'Perfect!’ Ik denk dat dat te maken heeft met het feit dat we een lange erfenis hebben.”

Op de vraag of hij zijn schrijfstijl moest aanpassen omdat ‘Yesterwynde’ het eerste album van NIGHTWISH is sinds "Century Child’ (2002) zonder bassist/zanger Marko Hietala, zei Tuomas: "Nee, het verandert niet echt iets, behalve dat we nu twee stemmen hadden in plaats van drie, alleen Floor (Jansen, leadzanger) en Troy (Donockley, multi-instrumentalist). En Jukka Koskinen, de nieuwe bassist, is zo'n aardige persoonlijkheid dat het makkelijk is om met hem te werken. En zijn basspel is geweldig, heel anders dan hoe Marko de bas bespeelde, wat de muziek ook een nieuw tintje gaf.”

Geen tourplannen

Een tour om ’Yesterwynde’ te ondersteunen komt er niet. De band legde eerder uit dat de redenen voor de toerpauze ‘persoonlijk’ waren, maar niets te maken hadden met de recente geboorte van Floors tweede kind. Op de vraag of dat niet raar voelt, zei Tuomas: "Nee, het voelt niet raar. Het voelt gewoon goed. Maar mensen moeten zich geen zorgen maken, het is niet het einde van de band. We hebben een multi-platencontract getekend met Nuclear Blast, dus er komt zeker nog meer muziek. Maar wat shows betreft, gaan we nu een lange adempauze inlassen en kijken wat er gebeurt.”

Tracklist

Yesterwinde (1)
 1. Yesterwynde
 2. An Ocean Of Strange Islands
 3. The Antikythera Mechanism
 4. The Day Of...
 5. Perfume Of The Timeless
 6. Sway
 7. The Children Of 'Ata
 8. Something Whispered Follow Me
 9. Spider Silk
 10. Hiraeth
 11. The Weave
 12. Lanternlight