... / Story's / Concerten / NIGHTWISH + Beast In Black + Turmion Kätilöt in Lotto Arena - Antwerpen
Concerten

Updated 25/11/2022

Concerten

NIGHTWISH + Beast In Black + Turmion Kätilöt in Lotto Arena - Antwerpen

20 november 2022 - Lotto Arena, Antwerpen

Een paar dagen geleden trapte NIGHTWISH hun Human. :II: Nature. European Tour af in de Antwerpse Lotto Arena. Derde keer, goede keer want de tour werd door corona reeds twee keer verplaatst naar een nieuwe datum. Dat de show überhaupt doorgaat, is op zich al een mirakel. Bij zangeres Floor werd immers een tijdje geleden borstkanker vastgesteld, een tumor die ondertussen – gelukkig – succesvol is verwijderd.

Tekst en foto’s: Rudy De Doncker

Turmion Kätilöt F

De Finse industial metallers van TURMION KÄTILÖT (7) mogen openen en hebben slechts 25 minuten om hun ding te doen. Ik had nog nooit van deze band gehoord, ook al vieren ze volgend jaar al hun twintigjarig jubileum. Hun soms dansbare metal gaat er als koek in bij de vroege aanwezige fans.  Twee van de vijf nummers maken vandaag hun live debuut. Een band die zeker niet zou misstaan ergens op een Kortrijks sportveld. 

Beast In Black F

Na een korte ombouwpauze is het tijd voor BEAST IN BLACK (7).  Mij doet deze Fins-Grieks-Hongaarse band denken we spontaan aan een cocktail van Dragonforce, Hammerfall en Helloween. De acht songs die vandaag gespeeld worden, zijn netjes verdeeld over hun drie albums.  Persoonlijk vind ik de show van vandaag net iets te geforceerd en te cliché overkomen.

Nightwish F1

De band waarom het om draait is natuurlijk NIGHTWISH (8).  De show vandaag is de eerste van de Europese tour en dat merk je duidelijk. Het is onduidelijk of het doek wel op het juiste moment valt en waarom de zaallichten blijven branden tijdens de intro. Iemand die duidelijk geen stress heeft, is zangeres Floor Jansen. Het lijkt of de recente tegenslagen haar nog sterker hebben gemaakt. Je ziet dat ze duidelijk geniet om weer op het podium te staan. Ook leuk is het feit dat ze het publiek zowel in het Engels en Nederlands aanspreekt.

Nightwish F2

Bassist Marco Hietala, die de band in januari 2021 verliet, wordt vandaag toch wel gemist want buiten Floor oogt de band redelijk statisch. Visueel is de show wel een genot om naar te kijken want zoals we van Nightwish gewoon zijn wordt de muziek ondersteund door mooie visuals en pyro. Van de veertien nummers die vandaag gespeeld worden, zijn er maar liefst vijf afkomstig van  het recente ‘Human.:ll:Nature.’-album maar gelukkig worden er ook nummers uit de Tarja-periode gespeeld. Na deze tour trekt de band overigens opnieuw de studio in om een nieuw album op te nemen.

Nightwish F3
Beast In Black 1 Beast In Black 2 Beast In Black 3 Nightwish 1 Nightwish 2 Nightwish 3 Nightwish 4 Nightwish 5 Nightwish 6 Turmion Kätilöt 1 Turmion Kätilöt 2