... / Story's / Actueel / ENTERING POLARIS licht tip van de sluier van aankomend dubbelalbum
Actueel

Updated 01/05/2023

Actueel

ENTERING POLARIS licht tip van de sluier van aankomend dubbelalbum

De Belgische progressieve metalartiest Tom Tee heeft vandaag een nieuwe tip van de sluier van het aankomende ENTERING POLARIS dubbelalbum 'Atlantean Shores' en 'And Silently the Age Did Pass’ gelicht. ‘The Tempest And The Sea’ is de tweede song (+ video) van het ambitieuze en gedurfde project van de Thorium-gitarist dat uit vier albums – twee dubbelelpees – zal bestaan.

01 Atlantean Shores

Gezien het grote aantal songs dat het voorbije jaar uit Tom’s muzikale brein stroomde - en met de ambitie om de lat hoger te leggen en een gedurfde weg in te slaan - werd besloten om onder de noemer ENTERING POLARIS niet één, niet twee of zelfs drie, maar vier volledige albums te schrijven en te produceren. De albums worden in twee luiken van telkens twee albums via Freya Records gereleased. Het eerste luik met 'Atlantean Shores' en 'And Silently the Age Did Pass’ verschijnt op 22 juni 2023.

02 And Silently The Age Did Pass

Beide platen samen omvatten 23 songs, goed voor twee uur muziek, en zijn beschikbaar op 2 CD’s of als ‘luxury 3-LP trifold package’. De vinyl editie is gelimiteerd op 250 stuks. Beide platen laten twee totaal verschillende kanten van dezelfde medaille horen: de ene is elektrisch, energiek, heavy en progressief, terwijl de andere akoestisch en melancholisch is, met (echte) strijkers, koren en klassieke percussie.

Vier albums

De vier albums vormen samen een staalkaart van de bijzonder brede muzikale kijk die Tom met ENTERING POLARIS op de progressieve metal/rock-wereld van vandaag heeft:

Album 1: 'Atlantean Shores' – six-string guitars; melodic/progressive metal

Album 2: 'And Silently the Age Did Pass' – fully acoustic; dark and atmospheric

Album 3: 'Myths in Motion' – seven-string guitars; modern, heavy and progressive

Album 4: 'Songs of Ivory and Obsidian' – all piano; delicate and emotional

Albums 3 en 4 verschijnen eveneens als dubbelalbum op een later tijdstip. 

Stormen doorstaan

Tom Tee 1

"’The Tempest And The Sea’, met zang van David Marcelis (Thorium, Lord Volture), is een van de vele epische nummers op het album, met een lange speelduur en veel verschillende secties”, geeft Tom Tee ons mee. “De vele wendingen dienen ook als metafoor, want dit nummer gaat over het doorstaan van stormen - over de onstuimige en vaak grillige aard van de zee, van de natuur zelf en van de menselijke geest. Zoals de zee zowel mooi als verschrikkelijk kan zijn, rustig en onstuimig, zo is het ook met het hart van de mens. Voor de video wilde ik werken met een jongere en een oudere acteur, met de implicatie dat zij (al dan niet) hetzelfde personage kunnen zijn; beiden worden geconfronteerd met de rukwinden die de tijd en het getij ons toewerpen, maar de oudere wordt door de harde ervaring niet langer afgeschrikt om de storm te trotseren. De terugkerende motieven van het medaillon van Sint Christoffel en de vuurtoren waar de band speelt, herinneren ons eraan dat, hoe hevig de stormen in het leven ook zijn, er altijd veilige havens te vinden zijn."

Uitgelezen selectie gastmuzikanten

Het lijstje van mensen die hun medewerking aan de opnames verleenden, oogt al even indrukwekkend als het hele project zelf met Mike Andersson (Tungsten, Cloudscape, ...), Nick Holleman (Powerized, Methusalem, ...), Sindre Nedland (In Vain), David Marcelis (Thorium, Lord Volture, Black Knight, ...), Thomas Vikström (Therion, ...), Audrey Dandeville (Irradiance), Roy Khan (Conception, Kamelot), Benny Willaert (23 Acez, Thorium), Henrik Fevre (Anubis Gate), Arno Menses (Subsignal, Sieges Even), Fabio Lione (Angra, Rhapsody, Vision Divine, ...), Jeffrey Rademakers (Spartan), Lance King (Balance of Power, Pyramaze, solo, ...), Louis Soenens (Fields of Troy), Georg Neuhauser (Serenity), John Yelland (Judicator, Principium, Disforia, Dire Peril,...) en Anneleen Olbrechts (Thorium).