... / Story's / Actueel / RUÏM (Blasphemer) onthult eerste track van debuutalbum ‘Black Royal Spiritism – I – O Sino Da Igreja’
Actueel

Updated 01/05/2023

Actueel

RUÏM (Blasphemer) onthult eerste track van debuutalbum ‘Black Royal Spiritism – I – O Sino Da Igreja’

Als voormalig gitarist van MAYHEM en oprichter van VLTIMAS heeft Blasphemer – echte naam: Rune Eriksen – zijn strepen in de black metalscene ruimschoots verdiend. Op 26 mei 2023 pakt de Noorse muzikant onder de noemer RUÏM uit met debuutalbum ‘Black Royal Spiritism – I – O Sino Da Igreja', waarvan de eerste single ‘The Triumph (Of Night & Fire)’ vandaag bekend is gemaakt.

Ruim 2

Na een sfeervolle introductie laat de nieuwe single een rituele melodie horen alvorens over te gaan in opzwepende black metal met een maalstroom van drums en ijzige tremolo-gitaren. 'The Triumph (Of Night & Fire)' toont de veelheid aan genres die onder de oppervlakte van RUÏM’s muziek borrelen en duwen het album uit de duisternis naar het eigen licht van de band. "Het nummer vertegenwoordigt een soort nexus, een bindende energie of rode lijn die thematisch door het album loopt”, verklaart Rune Eriksen. “Niet alleen vanuit lyrisch oogpunt met zijn spirituele strijdkreet, maar ook vanuit muzikaal oogpunt. Chaos-achtige elementen en brute kracht evenals de cleanere, creepy passages dienen allemaal als knooppunten voor de toewijding en passie die dit album als geheel samenvat."

De bijbehorende videoclip weet de griezelige sfeer van het nummer perfect te vatten om zo een apocalyptische teneur te creëren die past bij het hectische karakter van het nummer. Eriksen beschrijft de video als ‘een symbolisch occulte en verontrustende visuele trip in de sferen van magie en aanbidding’.

Terug in de tijd

Image004 Bis

Gedreven door een sterk verlangen om de muziekstijl waarmee hij sinds het midden van de jaren 90 wordt geassocieerd opnieuw op te nemen, richtte Eriksen in 2020 RUÏM (foto: Mara D'Eleán) op. Een lang verloren gewaande tape met oude, ongebruikte Mayhem-era riffs uit 98/99 bleek de aanzet om een nieuw project te starten rond deze ideeën. Al snel werd een nieuwe visie geboren voor een album ondergedompeld in Braziliaanse hekserij en het linkerpad van de Umbanda traditie - een praktijk waarin Blasphemer zelf is onderwezen - om een nieuw blackened opus af te leveren in de trant waarmee Blasphemer synoniem is sinds zijn oprichting in Mayhem in 1994 (tot 2007).

Trilogie

Ruim 3

Debuutalbum ‘Black Royal Spiritism - I - O Sino da Igreja', dat via Peaceville Records verschijnt, markeert het begin van een concept dat een trilogie van releases zal omvatten waarin Blasphemers eigen overtuigingen over de grotere geesten van het left-hand path verder worden verkend en verwerkt. Naar eigen zeggen wordt het een ‘gitzwart album, doordrenkt met onheilspellende en angstaanjagende duisternis’.

Met uitzondering van de drumpartijen van de in Frankrijk geboren César Vesvre (Agressor, Thagirion), die sinds de oprichting in 2020 deel uitmaakt van RUÏM, is dit eigenlijk een soloproject van de voormalige MAYHEM-gitarist. Ook de zang op 'Black Royal Spiritism - I - O Sino da Igreja' wordt immers door Blasphemer zelf verzorgd.

Tracklist

  1. Blood.Sacrifice.Enthronement
  2. The Triumph (Of Night & Fire)
  3. The Black House
  4. Black Royal Spiritism
  5. Evig Dissonans
  6. Fall Of Seraphs
  7. Ao Rio
  8. O Sino da Igreja