... / Story's / Actueel / KINGS OF MERCIA (met leden van Fates Warning en FM) kondigen debuutalbum aan – Eerste single nu uit
Actueel

KINGS OF MERCIA (met leden van Fates Warning en FM) kondigen debuutalbum aan – Eerste single nu uit

Gitarist Jim Matheos (Fates Warning, Arch / Matheos) en zanger Steve Overland (FM) hebben de krachten gebundeld in de nieuwe groep KINGS OF MERCIA. Het duo laat zich op het debuutalbum, dat op 23 september 2022 verschijnt via Metal Blade Records, vergezellen door bassist Joey Vera (eveneens Fates Warning) en de legendarische drummer Simon Philips. De eerste single ‘Wrecking Ball’ kun je nu al beluisteren.

"’Wrecking Ball’ was het eerste nummer dat ik schreef voor wat uiteindelijk KINGS OF MERCIA zou worden en het is ook het openingsnummer op het album”, vertelt Jim Matheos. “Ik had geen duidelijk idee van wat ik muzikaal wilde doen maar deze track kwam er heel snel en natuurlijk zonder daar al te veel over na te denken. De combinatie van eenvoudige maar zware riffs met Steve's krachtige zang zet de toon en sfeer voor de rest van de plaat."

"’Wrecking Ball is een geweldig inleidend nummer voor waar Kings of Mercia voor staat, en een goed voorproefje van wat je van de rest van het album kunt verwachten”, voegt Steve Overland daaraan toe. “Het is een krachtig inslaand, anthemisch rocknummer, met veel melodie en een geweldige prestatie van de hele band."

Kings Of Mercia Photo

Foto: Jeremy Saffer/Scott Towns

JIM MATHEOS

Jim Matheos staat vooral bekend als de oprichter van Fates Warning, maar heeft ook talloze andere projecten op zijn naam staan, waaronder Arch / Matheos en meest recent Tuesday The Sky. Begin 2021 begon hij te werken aan de nummers die het titelloze debuutalbum van KINGS OF MERCIA zouden worden. "Ik begon te schrijven zonder echt een idee te hebben welke richting ik uit wilde of wat ik met het materiaal zou gaan doen. De eerste paar nummers kwamen snel en waren een beetje meer rechttoe rechtaan dan ik gewend ben, een soort van teruggaan naar mijn vroege heavy/hard rock roots."

STEVE OVERLAND

De volgende stap was het vinden van muzikanten die hem zouden helpen het materiaal te realiseren, en zijn eerste prioriteit was een zanger. Matheos’ vriend Jeff Wagner stelde FM's Steve Overland voor, rockjournalist Dave Ling bracht hen met elkaar in contact. “We spraken over zijn idee om de twee stijlen te mixen: zijn zwaardere achtergrond met mijn melodische/bluesier richting", zegt Overland. "We besloten om samen te werken aan één song en te bekijken of en hoe het werkte. Dat nummer was 'Humankind' en we vonden het allebei geweldig." Toen Matheos dan later de eerste nummers van Steve met diens bijdrage terugkreeg, werd het helemaal duidelijk welke vorm de plaat zou aannemen.

SIMON PHILLIPS

Achter de drumkit vinden we de legendarische Simon Phillips (ex-Toto, Derek Sherinian), een van Matheos' favoriete drummers. "Ik besloot in een opwelling contact met hem op te nemen en had niet echt verwacht dat hij beschikbaar zou zijn of geïnteresseerd zou zijn in dit project. Maar tot mijn verbazing vond hij de muziek leuk en kon hij wat opnames in zijn schema passen. Het is een eer om samen te werken, ik zou niet gelukkiger kunnen zijn met wat hij aan de plaat heeft toegevoegd."

JOEY VERA

Bassist Joey Vera - Matheos' Fates Warning-bandgenoot – maakt de band compleet. "Mijn oude vriend en collega Joey Vera was een natuurlijke keuze voor bas. Niet alleen omwille van zijn professionaliteit en uitstekende spel, het was ook fijn om een ​​bekend gezicht te hebben tussen de nieuwe persoonlijkheden."

Tracklist

Kingsofmercia Kingsofmercia
  1. Wrecking Ball
  2. Humankind
  3. Sweet Revenge
  4. Set the World on Fire
  5. Too Far Gone
  6. Liberate Me
  7. Nowhere Man
  8. Everyday Angels
  9. Is It Right?
  10. Your Life

Het album is vanaf 23 september 2022 beschikbaar op CD, LP en digitaal formaat. Reserveren kan HIER.