... / Story's / Actueel / STAKE viert 20 jaar met feest voor fans en vrienden
Actueel

Wim Vander Haegen

13/03/2024

Updated 13/03/2024

Updated 13/03/2024

Actueel

STAKE viert 20 jaar met feest voor fans en vrienden

Brent Vanneste vierde vorig jaar zijn 30e verjaardag toen hij met zijn band STAKE op een Pools festival speelde. “We stonden er voor 70.000 man en gingen daarna bungeejumpen boven het festivalterrein. Geen gekkere manier om een verjaardag te vieren”, grinnikt de frontman. En toch is het net dat wat STAKE – the band formerly known as Steak Number Eight – op 1 november in Kortrijk van plan is: het 20-jarige bestaan van de band vieren met “de grootste en zotste show van ons leven, op een unieke locatie en als enige STAKE-live-concert in 2024!”. De ticketverkoop start vrijdag 15 maart om 10.00 u.

Vanneste was nog een elfjarig broekventje toen hij op z’n slaapkamer begon te jammen op gitaar, samen met z’n copain Joris Casier op drums, later aangevuld met Jesse Surmont op bas en Louis Provost op gitaar (nog later opgevolgd door Cis Deman). Hun publieke vuurdoop beleefden ze in het lokaal legendarische café Prins Albert in Deerlijk. Met hun mengeling van postrock en sludgemetal trokken ze van podium naar podium en drie jaar later won Steak Number Eight het provinciale rockconcours Westtalent. Casier had de smaak te pakken en schreef de band zonder medeweten van de anderen in voor Humo’s Rock Rally. Een lang en succesvol verhaal in ‘t kort: als jongste laureaten ooit schoten ze de Humo’s Rock Rally-hoofdvogel af.

51692 1474721155641 489751 O

Tijd voor iets anders

Ze namen een debuutplaat op, waarvan de single ‘The Sea Is Dying’ zich jaar na jaar in de top 10 van Studio Brussel’s De Zwaarste Lijst parkeert, en ze tourden zich te pletter. Via de grootste zalen in België, elk serieus rockfestival in Europa en als support van iconische namen als Mastodon, Dillinger Escape Plan, Prong, Alice Cooper en Deftones trokken ze de hele wereld rond. Tot het in

2018, na veertien intense en succesvolle jaren, tijd was voor iets anders ... Steak Number Eight was vernoemd naar een song van Voidpoint, de band van Vannestes oudere en veel te vroeg overleden broer. De vereenzelviging met het rouwproces in de vorm van de bandnaam werd in 2018 afgesloten met twee propvolle concerten in de Gentse Vooruit. Daar vervelde Steak Number Eight in STAKE - nog luider, vuiler, strakker en energieker dan weleer! Onder de nieuwe naam volgden twee albums en momenteel wordt er hard gewerkt aan een nieuwe plaat.

STAKE 20 Years 4 (C) Nel

STAKE - Foto's: © Nel Samyn

Maar eerst ... feest

STAKE 20 Years 1 (C) Nel

“Het is moeilijk te vatten dat we al 20 jaar bezig zijn. Bijna 2/3 van ons leven, een heel speciaal gevoel”, mijmert Vanneste. “We zijn heel erg dankbaar voor de community die we in al die jaren hebben opgebouwd rondom onze band. Die dankbaarheid was er altijd al, ik vind het belangrijk om te connecten met onze fans. Dat gevoel ontploft nu bijna. Ik ben immens dankbaar voor al die jaren, voor de wisselwerking met onze fans en de energie die we van het publiek terugkrijgen.” En dus wil STAKE op 1 november in Kortrijk iets ongelofelijks teruggeven en daar nemen ze een hele dag, avond en nacht de tijd voor. Er zal ruimte zijn voor nostalgie, met foto’s en video’s om terug te blikken op de voorbije twee decennia. Er is ook gastronomie, waarbij de bandleden hun eigen hamburger zullen bakken voor fans en vrienden. “Die kunnen we dan samen met iedereen boefen voor de avond valt. En dan gaan we de zotste show van ons leven spelen. Maar het wordt zoveel meer dan een optreden. We willen er met de hele STAKE-clan een geschift feest van maken, iedereen betrekken die ons doorheen al die jaren heeft gesteund en een vree coole afterparty geven. De STAKEfamilie is een enorme familie geworden en ik word er helemaal warm van. We zijn heel trots op onze stam, onze tribe, onze community en we willen op 1 november heel veel teruggeven voor de afgelopen 20 jaar.”

Tickets

Tickets voor het concert zijn verkrijgbaar vanaf vrijdag 15 maart om 10.00 u via www.stakeband.com.

STAKE 20 Years 2 (C) Nel