... / Story's / Actueel / THERAPY? kaart gevaar van desinformatie aan in tweede single van nieuw album 'Hard Cold Fire'
Actueel

Updated 12/04/2023

Actueel

THERAPY? kaart gevaar van desinformatie aan in tweede single van nieuw album 'Hard Cold Fire'

Op vrijdag 5 mei 2023 staat de release gepland van 'Hard Cold Fire', het zestiende studioalbum van het Noord-Ierse rocktrio THERAPY? Na ‘Cleave’ uit 2018 is het de tweede plaat die verschijnt via Marshall Records. De nieuwe single 'Poundland Of Hope And Glory' wijst op het gevaar van het huidige tijdperk van desinformatie.

De sociaal-politiek satirische songtekst van het slechts 2’25” durende nummer is een collectie van sombere beelden die dienen als herinnering aan de valkuilen die degenen te wachten staan die blindelings verhalen accepteren die hen worden aangereikt. "Het begon als een harde kijk op hoe mensen zich verliezen in verhalen tot het punt dat de mythe belangrijker wordt dan het feit”, legt frontman-gitarist Andy Cairns uit. “Net als het oude adagium over de leugenaar die de leugen zo vaak herhaalt dat hij hem uiteindelijk zelf gelooft, barst de cultuur om ons heen van de sprookjes die we onszelf vertellen. In een ‘post-truth’ wereld is de Walter Mitty figuur niet langer een onschuldige fantast, maar een opruiende fanatiekeling die verkeerde informatie en chaos gebruikt om zijn doelen te bereiken. Het is gemakkelijk om te grijnzen bij middenklasse ouders wier Harry Potter liefhebbende kinderen naar een privéschool worden gestuurd vanwege de Zweinstein-achtige uniformen. En het is al even gemakkelijk om met de ogen te rollen naar volwassenen die daadwerkelijk ‘Zwerkbal’ spelen, een fictieve sport uit een roman die nota bene geschreven is voor kinderen. Maar het is niet zo gemakkelijk om de minder smakelijke heruitvinding van het kolonialisme te verteren als een verloren paradijs waarnaar we moeten terugkeren."

Therapy March 2023 Promo Credit Tom Hoad

THERAPY? anno 2023 - Foto: Tom Hoad

Veerkracht en overleving

HCF

Gedurende hun bijna 35-jarige carrière veranderde het muzikale, culturele en sociale landschap voortdurend, maar de band bleef relevant door de nadruk op de muziek te leggen én door de krachtige en duurzame relatie met zijn wereldwijde fans. Veerkracht en overleving zijn essentiële sleutelwoorden voor het trio Andy Cairns (zang/gitaar, sinds 1989), Michael McKeegan (bas, sinds 1989) en Neil Cooper (percussie, sinds 2002). Eigenwijs, koppig - en niet zelden tegen heersende trends en hypes in - bepaalde het trio steevast zijn eigen koers, waardoor hun populariteit alleen maar toenam. Therapy?'s zestiende album ‘Hard Cold Fire’ is naar eigen zeggen ‘compact en toegankelijk, een destillatie van alles wat de band heeft gemaakt tot wat we zijn: stoïcijns maar met een hernieuwde focus op catharsis en genezing. Pure muzikale therapie dus eigenlijk ...’

Voor 'Hard Cold Fire' ging Therapy? opnieuw in zee met producer Chris Sheldon (Feeder, Biffy Clyro, Foo Fighters), waarmee ze al samenwerken sinds hun doorbraakalbum 'Troublegum' uit 1994.

Tourdata

05/10/2023: Trix, Antwerpen (BE)

06/10/2023: Reflektor, Luik (BE)

07/10/2023: Come As You Are Festival - Effenaar, Eindhoven (NL)

08/10/2023: Melkweg, Amsterdam (NL)