... / Story's / Actueel / Voormalige In The Woods... leden brengen epische Noorse black metal - ‘Mourningstar’, een ode aan de ware essentie van 90's black metal
Actueel

Updated 19/04/2023

Actueel

Voormalige In The Woods... leden brengen epische Noorse black metal - ‘Mourningstar’, een ode aan de ware essentie van 90's black metal

De band bestaat uit de legendarische Botteri tweeling op bas en gitaar, bekend om hun bijdrage aan het iconische geluid van In The Woods..., en James Fogarty (ook bekend als Mr. Fog) op zang, die ook zijn sporen heeft verdiend met bands als Ewigkeit en Old Forest.

Nattehimmel 2023

‘Mourningstar’ is een rauwe en authentieke weergave van het genre, met intense riffs, donderende drums en beklijvende zang die je meeneemt naar de diepten van het black metal universum.

Het is het moment net nadat de boomwortel dikke wirwar van gitaren binnenkomt en de stralende heldere zang de lucht verlicht terwijl de keyboards plotseling van onderaf schijnen - wanneer het gezang begint op 'Astrologer', het eerste nummer van NATTEHIMMELS eerste album ‘Mourningstar’ - dat je misschien een voortzetting hoort van In The Woods...'s legendarische ‘Omnio’ album uit 1997.

Nattehimmel Mourningstar cover

De gelijkenis is waarschijnlijk niet incidenteel, en blijkt hoe dan ook vluchtig in de context van de acht nummers op ‘Mourningstar’. Deze nieuwe unie blijkt erg creatief te zijn in het vormgeven van hun black metal met een verscheidenheid aan elementen. In de eerste plaats onderscheidt NATTEHIMMEL zich door de zang van vele andere acts in het genre door een aantal stijlfiguren op te nemen, van harde grommen tot monnikachtig gekreun tot ondode raspen, plus andere achtergrondpartijen die de ietwat galmende productie met een hoop resonantie overlapt. Deze komen van James Fogarty, van wie men zou kunnen denken dat hij, samen met de gebroeders Botteri, een lichte doom-invloed zou hebben op anderszins herkenbare next wave black metal, zoals blijkt uit de verpletterende, laag tempo riff waarmee 'Mountain of the Northern Kings' wordt afgetrapt. Bovendien scheiden accenten als de expressieve solo in ‘Astrologer’ het album van reguliere black metal en je zou weinig anders verwachten als je de diverse cv’s van de groepsleden bekijkt.

Met leden met zoveel ervaring zou NATTEHIMMEL gek moeten zijn om de boel te verknoeien, maar je verwacht niet zo onder de indruk te zijn van het brouwsel dat in deze Noorse ketel kookt. Ondanks de erg mooie aard van een of andere melodieuze gitaar en de weelderige toetsen die meerdere doelen dienen, tillen de riffs elk nummer naar statigheid, terwijl de vocale elementen goed genoeg zijn beoordeeld om deze taart met glazuur te smoren. Vergeet het surrogaat voor nu, want NATTEHIMMEL staat op het punt ons iets heel speciaals te geven. Elke In The Woods... fan die van 'Heart of the Ages’ en ‘Omnio' hield, zal deze logische voortzetting geweldig vinden.

'Mourningstar' komt uit op 19 mei 2023 via Hammerheart Records.

Het album vooraf bestellen kan HIER.