... / Story's / Concerten / Ayreon Project brengt ode aan het oeuvre van Arjen Lucassen
Concerten

Updated 06/09/2023

Concerten

Ayreon Project brengt ode aan het oeuvre van Arjen Lucassen

26 augustus 2023 - Baroeg, Rotterdam

Als we één band uit de Lage Landen moeten opnoemen die uitmunt in veelzijdigheid en telkans opnieuw verrassende albums, is dat toch wel Ayreon. De verhalenlijn die alle releases verbindt en de indrukwekkende lijst van gastzangers en muzikanten zijn verbluffend. Toen we hoorden van een groep Nederlandse vrienden die nummers brachten van Arjens hersenspinsels wilden we dat ‘project’ wel even checken.

Tekst en Foto’s: Rik Bauters

MG 2531

De band AYREON PROJECT (9,5) bestaat momenteel uit elf leden, waarvan vier vocalisten. Om dergelijke ingewikkeld opgebouwde en sterk variërende nummers van Ayreon te brengen, moet je technisch heel sterk zijn. Verschillende bandleden hebben dan ook een muzikale studierichting volbracht. Het bombastische ‘March Of The Machines’ was het startschot van een onvergetelijke avond. Meteen werd duidelijk dat alles tot in de kleinste details werd gebracht. Bij de start van ‘Age Of Shadows’ sprong de kunde van snarenplukker Vincent van Zwieten in het oog. De wisselwerking tussen zang van Donny, nieuwkomer Nikky en de twee vrouwelijke stemmen van Thirza en eveneens nieuwe aanwinst Jolie was magisch. Men sprong toen naar een erg onderschat album ‘The Theory Of Everything’ met het Keltisch beïnvloede ‘Magnetism’. Hier kwamen de strijkinstrumenten van Suzanne (viool) en Rosie (cello) samen met Thirza’s fluit goed op de voorgrond!

MG 2578

Een andere verrassing was het invoegen van het atmosferisch klinkende ‘Abbey of Synn’ (enige nummer uit het album ‘Actual Fantasy’) waarbij Robert Soeterboek (foto onder) de microfoon ter hand nam. Hier kwam toetsenist Ede meermaals in de spotlight. Van Ayreons debuut kregen we ‘Merlin’s Castle’ op een middeleeuws dienblad geserveerd. Alle bandleden waren ook gekleed in zeer toepasselijke kledij, die de voorstelling nog een extra dimensie gaf. Als fan van ‘The Theory Of Everything’ werd ondergetekende beloond met een zevental nummers van die schijf na elkaar. In het midden daarvan kregen we eerder onverwachts de baslijn (gebracht door bassist Reinier) van ‘Message From Beyond’ te horen en werd dit nummer van het ‘Transitus’ album vakkundig het publiek ingegooid.

Robert Soeterboek

‘And The Druids Turned To Stone’ blijft een onweerstaanbare lekkernij. Andere opmerkelijke momenten waren de veelvuldige toetsen in ‘Carried By The Wind (uit ‘The Dream Sequencer), de zang van beide dames in het gevoelige ‘Valley of The Queens’ en de terugkeer van Robert op het podium tijdens het doomy ‘Castle Hall’. Robert roept dan levenslange vriend Stan Verbraak (Helloïse – Highway Chile) op het podium om met hem het nummer ‘Collision’ te vertolken. Maar de grootste verrassing kwam tijdens het onheilspellende ‘Cosmic Fusion’ (uit ‘Into The Electric Castle’) toen Jolie en Thirza de grunts voor hun rekening namen. Onze mond viel werkelijk open!

MG 2314

Een eerste toegift kregen we in de vorm van publiekslieveling ‘Loser’ inclusief de didgeridoo-intro (gebracht door fluitiste Thirza) met deze keer Jasper die op zijn akoestisch gitaar meer op de voorgrond kwam. Op elk nummer werd het ritme gehouden door de krachtpatser Do achter de drumkit. En op aanvraag van het uitzinnige publiek kregen we als afsluiter nog ‘Dawn Of A Million Souls’ over ons heen.
Dit was echt een te gekke ervaring en voor Ayreonauts een hemelse ervaring. Dit was een avond met uitmuntende versies van die Ayreon-nummers door klasse muzikanten en fenomenale vocalisten. Dit leek wel The Ayreon Universe part II …

MG 2331 Stan Verbraak