... / Story's / Concerten / VANDENBERG – releaseshow 'SIN' in Boerderij
Concerten

Rik Bauters

05/09/2023

Updated 05/09/2023

Updated 05/09/2023

Concerten

VANDENBERG – releaseshow 'SIN' in Boerderij

25 augustus 2023 - Popodium Boerderij, Zoetermeer

Het fenomenale debuut van VANDENBERG uit 1982 zit nog steeds in mijn lijst van favoriete albums aller tijden. Adje zelf produceert een heel herkenbaar gitaargeluid en dat was ook David Coverdale niet ontgaan, hij lijfde hem niet lang daarna in bij Whitesnake. Na jaren van muzikale inactiviteit richtte Ad Moonkings op en totaal onverwachts bracht hij zijn comebackalbum met Vandenberg ‘2020’ uit. Hij trok enige tijd terug zanger Mats Levén aan en nam hiermee zijn nieuwste werk ‘SIN’ op. Op 25 augustus 2023 vertrokken we richten Boerderij, maar de gekende vrijdagavondfile rond Antwerpen zorgde voor een totale reistijd van meer dan 3 uur. Gelukkig waren we op tijd vertrokken!

 Tekst en Foto’s: Rik Bauters

Tiffany Kills

De band TIFFANY KILLS (8,5) mocht de zaal opwarmen. Een eerder onbekende naam, maar wel met bekende gezichten in de gelederen. Zanger John Jayceen Cuijpers kennen we van o.a.: Ayreon ,Praying Mantis en allerlei cover- en tributebands. Gitarist Mathias Dieth was één van de muzikale breinen achter Udo Dirkschneiders solocarrière (en speelde daarvoor nog in Gravestone). Tweede gitarist Christian Tolle heeft zijn C.T.P. project (maar speelt ook mee op enkele albums van het AOR project van Frederic Slama). Op drums is Tom Wetzels aanwezig en Mendy Sneijers doet vrouwelijke achtergrondzang. Muzikaal tappen ze hier uit het klassiek hardrockvat met de nadruk op groove en krachtige vocalen en met de nodige aandacht voor melodie. We worden verwend met hoofdzakelijk eigen nummers, die allen onmiddellijk vertrouwd klinken. Daarnaast serveerde de band ons U.D.O. krakers zoals ‘Living On A Frontline’ en ‘Break The Rules’. Als afsluiter zwieren ze een gespierde versie van Accepts grootste hit ‘Balls To The Wall’ richting publiek, die dat luidkeels meebrullen. Een band om naar uit te kijken, waarin naast het vinnig gitaarwerk vooral de krachtige, heldere stem van Jaycee de show steelt.

Vandenberg

Na een half uurtje start VANDENBERG (9) aan hun set. Het lekker swingende ‘Hit The Ground Running’ is de perfecte opener. De riffs hier vormen een smeltkroes van Whitesnake (‘Slip Of The Tongue’ periode) en Dokken (‘Back To The Attack’ periode). Meteen valt de warm gekleurde stem van Mats Levén op. De man voelt zich kiplekker in de band en dat is te horen. Op de vette rocker ‘Freight Train’ van het vorig album doet Mats de vorige zanger Ronnie Romero vergeten. Een flashback naar 1982 krijgen we in de vorm van het tragere maar uiterst sfeervolle ‘Your Love Is In Vain’. Tijd voor een streepje Whitesnake met het onverslijtbare ‘Fool For Your Loving’. Ad zorgt voor een vol gitaargeluid en maakt ons blij met zijn capriolen op zijn zessnaar.

Vandenberg B

Een intiem akoestisch moment krijgen we in de vorm van het emotionele (door Vandenberg meegeschreven) ‘Sailing Ships’ (Whitesnake). Hier wordt meer dan duidelijk dat het duo Mats en Ad het heel goed kunnen vinden en perfect bij elkaar passen. Van het nieuwste album krijgen we nog het met gitaarriffs doorspekte titelnummer (met een hoog ‘Slip Of The Tongue’ gehalte) en het vurige en stampende ‘Light It Up’. Ondergetekende krijgt met ‘Wait’ zijn favoriete Vandenberg-song te horen en verrassend genoeg weerklinkt nadien de ballade ‘Different Worlds’.

Vandenberg 4

De set wordt afgesloten met de ode ‘Here I Go Again’ aan de op die dag overleden Whitesnake-gitarist Bernie Marsden en de verplichte hitsingle ‘Burning Heart’. Naast Mats zit de flamboyante Randy Van Der Elsen in de band die strakke baslijnen liet horen. Drummer Koen Herfst moest wegens blessure jammer genoeg verstek geven en werd meer dan adequaat vervangen door Joey Marin De Boer. Als perfecte bisnummer wordt gekozen voor de flitsende rocker en partynummer bij uitstek ‘Friday Night’. Adje zelf is danig onder de indruk van de massale reactie van de uitverkochte Boerderij dat hij soms zijn woorden niet goed vindt, maar het is de man vergeven.

Tiffany Kills 1 Tiffany Kills 2 Tiffany Kills 3 Vandenberg 1 Vandenberg 2: Ad in actie Vandenberg 3