... / Story's / Concerten / BILLY F GIBBONS: Een euro per minuut
Concerten

Updated 17/07/2023

Concerten

BILLY F GIBBONS: Een euro per minuut

8 juli 2023 - Koninklijk Circus, Brussel

Het is tegenwoordig al lang geen uitzondering meer dat bandleden van grote acts solo ook hun ding doen en niet enkel in de studio. Zo vonden op een meer dan zwoele zaterdagavond toch een duizendtal muziekfans de weg naar hartje Brussel om ZZ Top uithangbord Billy F Gibbons in actie te zien.

Tekst: Stef Maes / Foto’s: Gino Van Lancker

Billy F Gibbons Brussel 2023 © Gino Van Lancker

Met ZZ Top rijgt BILLY F GIBBONS (7,5) al ruim een halve eeuw de successen aan elkaar. Zelf na het overlijden van bassist Dusty Hill lijkt het einde nog niet in zicht. Het was volgens de man uit Texas ook nog lang geen tijd om zijn creativiteit een halt toe te roepen. Zo verscheen in 2015 een eerste soloplaat en volgden er nog in 2018 en 2021. Zoals steeds hoor je daarin de man zijn liefde voor de blues. Zijn laatste worp ‘Hardware’, met Matt Sorum (ex-Guns N Roses, ex-The Cult) op drums en gitarist Austin Hanks, kunnen we zonder verpinken bestempelen als een aanrader. Tijdens de Europese tournee liet hij zich bijstaan door diezelfde Hanks, maar ondanks dat het aangekondigd werd bleek Sorum te zijn vervangen door ZZ Top drum tech John Douglas. Zeker geen tegenvaller, wel jammer want hierdoor zakte het al star niveau toch een beetje. Een kniesoor die daar over valt, al durven we toch zeggen dat de redelijk dure tickets hierdoor iets minder gerechtvaardigd waren. Gelukkig zit het muzikaal helemaal snor. Geen state of the art productie, gewoon de muziek in de hoofdrol en vanaf seconde één zat de geluidsbalans perfect.

Gibbons had er zin in. 73 is de man ondertussen, maar aan vitaliteit heeft hij nog niets ingeboet. ‘Get Me Under Pressure’ uit ‘Eliminator’, het succes album van ZZ Top uit 1983, trok alles op gang. Erkenningspunten zijn prima, zeker voor shows als deze, maar ‘More More More’ uit ‘Hardware’ moest zeker niet onder doen. Vreemd genoeg zou het slechts een van de weinige solonummers zijn die hier vanavond werden gebracht. Meer dan de helft kwam uit het ZZ Top handboek. Grote hits als ‘Gimme All Your Loving’ en ‘Sharp Dressed Man’ gaan er in als zoete koek en doen het nog steeds, zelf bij een publiek van kenners zoals vanavond. Waarom er daarnaast niet werd gekozen voor iets minder bekende tracks is ons een raadsel. Stuk voor stuk kreeg je dingen te horen, en te zien, die bij de reguliere ZZ Top concerten ook de revue passeren. Let op, het is en blijft vakwerk en het wordt met heel veel spelplezier uitgevoerd. De drie heren, Gibbons op kop, genieten.

Het is live ondertussen een goed geoliede machine geworden. Men houdt ook vast aan de trio vorm waardoor er dus geen bassist mee op de planken staat, al loopt die wel mee op tape. Er komen tevens enkele covers voorbij met uitschieters als ‘Treat Her Right’ van Head and The Traits en de Jimi Hendrix classic ‘Foxy Lady’. Dat de heren ook gevoel voor humor hebben bleek uit het verhaaltje dat de zanger vertelde over zijn collega Austin Hanks. De man dacht dat hij in Spanje zat. ‘Hier zegt men merci, niet gracias’ grapt hij. Geen top mop, maar het hield de sfeer er wel in. De finale had dan weer veel weg van die bij een ZZ Top optreden. Na ‘Thunderbird’ en ‘Tube Snake Boogie’ drong Hanks er bij de bandleider op aan ‘to do that thing you do’. Hij doelde op de intro van ‘La Grange’ waarmee het publiek helemaal uit de bol ging. En toen was het over. Thank you and goodnight, na goed 80 minuten. Dat is ongeveer een Euro per minuut. Straffe kost, op alle gebied. Gelukkig keerde iedereen huiswaarts met een glimlach.

Billy F Gibbons Brussel 2023 © Gino Van Lancker (1) Billy F Gibbons Brussel 2023 © Gino Van Lancker (2) Billy F Gibbons Brussel 2023 © Gino Van Lancker (3) Billy F Gibbons Brussel 2023 © Gino Van Lancker (4)