... / Story's / Concerten / CARNATION blaast iedereen omver op releaseshow nieuw album
Concerten

CARNATION blaast iedereen omver op releaseshow nieuw album

Carnation + Destroy Humanity + Förbittring - 3 november 2023 - CC Zwaneberg, Heist-op-den-Berg

Dankzij de subsidies van de Vlaamse overheid zijn de culturele centra in Vlaanderen een garantie voor kwaliteit en professionele omstandigheden om op te treden. Op vrijdag 3 november 2023 organiseerde CARNATION zelf de releaseshow van hun gloednieuwe derde album ‘Cursed Mortality’ in het CC van hun hometown Heist-op-den-Berg. Voor verdere lokale verankering zorgden de twee voorprogramma’s die ook uit de ruime omgeving kwamen, namelijk Förbittring en Destroy Humanity.

Tekst: Erik Spruyt – Foto’s: Bert Gysemans

De naar schatting bijna 500 aanwezigen mochten zich wel niet vergissen van zaal, want diezelfde avond was er in het CC Zwaneberg ook een bijeenkomst van de whiskeyclub The Dipping Dogs en zowaar een optreden van Mama’s Jasje. We hopen dat de toehoorders daar in een goed geïsoleerde zaal zaten zodat ze de stevige klanken van de drie metal-bands niet hoorden.

Förbittring2

De rol van openingsact was weggelegd voor de nieuwe band FÖRBITTRING (7), een vijftal met een muzikaal verleden in Generation 84 en Panchrysia. De naam komt van het Zweedse woord voor wrok en we maakten kennis met black metal light, meestal voorzien van een grunt, maar occasioneel ook van clean vocals. Bijvoorbeeld een scheut Kvelertak en een scheut Psychonaut hoorden we terug in de sound van Förbittring, waardoor het een aangename introductie werd. U zal de naam binnenkort nog her en der op affiches zien opduiken.

Destroy Humanitu2

Als tweede band van de avond draafde het drietal van DESTROY HUMANITY (7) op. De op The New Wave Of American Heavy Metal (denk bijvoorbeeld aan Lamb Of God) gebaseerde sound werd brutaal in your face neergezet, ook al was niet elke song even toegankelijk met een speelduur van meer dan vijf minuten en een opbouw met tussenstukken. Dat hield het publiek op de eerste rijen niet tegen om loos te gaan op de groove die deze drie kerels wisten neer te poten.

En dan was het tijd voor het hoofdgerecht. Met een nieuw logo, een nieuwe look (geen bloed meer op het gezicht) en een nieuwe plaat, vers van de pers, presenteerde CARNATION (9) zich in vol ornaat.

Carnationfr

Van een nieuwe stijl gaan we niet spreken, maar er zijn wel enkele andere accenten geplaatst, waaronder de clean vocals waar zanger Simon mee uitpakt bij ‘Replicant’ en titelnummer ‘Cursed Mortality’ en meer oog voor melodie in de kettingzaagstijl van death metal die Carnation voorheen etaleerde. Natuurlijk is het even wennen tot de nieuwe songs wat meer bekend geraken en werd er aanvankelijk rustig gereageerd, maar de zes tracks van ‘Cursed Mortality’ bleven sterk overeind in de setlist die in totaal veertien songs telde en waarin eveneens de non-album singles ‘Stench Of Death’ en ‘Necromancer’ figureerden.

Carnationb

In deze thuismatch werd alles en iedereen omvergeblazen, zoals de storm Ciarán een paar dagen voorheen over ons land raasde, ondersteund door een sublieme geluidsbalans en een professionele lichtshow, inclusief rookzuilen. Carnation is meer dan klaar om de internationale podia te veroveren met die nieuwe cd in de achterzak; te beginnen met de Effenaar in Eindhoven op 9 november 2023, het Hell's Balls-festival in Kortrijk Expo op 11 november en het Death Row-festival op 16 december in Izegem.

Enkele sfeerbeelden

Carnation 1 Carnation 2 Carnation 3 Carnation 4 Carnation 5 Carnation 6 Carnation 7 Destroy Humanity Förbittring