... / Story's / Concerten / Een ‘verwoestende’ avond met INGESTED en FALLUJAH in Brugge
Concerten

Een ‘verwoestende’ avond met INGESTED en FALLUJAH in Brugge

Ingested + Fallujah + Vulvodynia + Mélancolia - 17 mei 2024 - Jeugdhuis Comma, Brugge

Onder de noemer ‘The Tide of Death and Fractured Dreams Tour’ streek op een vrijdagavond een een ontzettend brutaal en intens pakket neer in Brugge. Ingested, Fallujah, Vulvodynia en Mélancolia maakten er een duistere en meeslepende ‘deathcore’ ervaring van.

Tekst en foto’s: Hans Van Hoof

MÉLANCOLIA

Door het best wel vroege aanvangsuur konden we maar een fractie meepikken van opener MÉLANCOLIA. Vroege vogels wisten ons te vertellen dat de Australische band meteen een fors blik blackened deathcore opentrok en er een duistere en intense mix wist van te maken.

VULVODYNIA 3

Dan maar meteen over naar VULVODYNIA, afkomstig uit Zuid-Afrika. Een niet alledaags gegeven in de (deathcore) metalwereld en al helemaal niet als je je band vernoemt naar een pijnlijke aandoening aan de vrouwelijke genitaliën … Het zootje ongeregeld is al zo’n tien jaar actief en sleepte het publiek in een mum van tijd mee dankzij de dynamiek tussen brutal death metal en deathcore, die ook nog eens werd onderstreept door intelligente tempowissels en genadeloos harde passages. Zanger Duncan Bentley was de meest opvallende met ongemeen diepe rochels en scherpe, smerige screams. De aanwezigen reageerden heel enthousiast met talrijke circle-pits tot gevolg.

Fallujah 5

Stap binnen in de sonische dimensie van het Amerikaanse FALLUJAH, een band waar ondertekende enorm naar uitkeek. Op hun album ‘Empyrean’ combineren ze diepe grunts met verfijnde zang, en dat is een gegeven dat we in de deathcore-hoek niet bepaald veel meemaken. FALLUJAH is verder een band die leeft in een universum van technische perfectie en emotionele diepgang. Live speelden ze met heel veel overgave, maar het geluid was, althans helemaal vooraan, niet echt goed te noemen en dan gaat er natuurlijk veel verloren. Naderhand vernamen we dat de sound in het midden van de zaal wel behoorlijk goed was.  

Ingested 3

INGESTED kwam vanuit het VK om de avond ‘in stijl’ af te sluiten. Met een indrukwekkend trackrecord van meer dan vijftien jaar hebben deze Britse meesters van de brutaliteit hun stempel gedrukt op de evolutie van deathcore en komen ze nu sterker dan ooit voor de dag met hun recentste album ‘Ashes Lie Still’. Live hebben ze dat ook ruimschoots bevestigd. Mede door de recente tournees als voorprogramma van Lorna Shore en Cannibal Corpse hebben de heren heel wat podiumpresence opgedaan. Hun show kwam even verwoestend als hun muziek over en daar lustte het publiek duidelijk pap van.

Vulvodynia 1 Vulvodynia 2 Fallujah 1 Fallujah 2 (1) Fallujah 3 Ingested 1 Ingested 2 Ingested 3 (1) Ingested 4