... / Story's / Concerten / MARILLION houdt twee uur durende triomftocht in De Roma
Concerten

Franky Bruyneel

22/11/2023

Updated 22/11/2023

Updated 22/11/2023

Concerten

MARILLION houdt twee uur durende triomftocht in De Roma

Marillion – 21 november 2023 – De Roma, Antwerpen

Sinds hun onstaan in 1979 is Marillion uitgegroeid tot één van de top progbands in het genre. Maar waar het bij onze Noorderburen reeds jaren storm loopt voor deze Britse band - inclusief de inmiddels befaamde ‘Marillion weekends’ - wil het in ons Belgenlandje maar niet lukken. Hun laatste passage dateert al van zestien jaar terug. Bijgevolg drong een hernieuwde kennismaking zich hoognodig op. En met succes want ook al is het een weekdag, de Roma in Antwerpen bleek reeds lang op voorhand uitverkocht voor wat uiteindelijk zal resulteren in een indrukwekkend en hoogstaand avondje prog.

Tekst en foto’s: Franky Bruyneel

Marillion Fr

Eerlijkheidshalve moeten we er wel aan toevoegen dat, gezien de ligging dichtbij de grens, er vanavond ook veel Nederlandse fans aanwezig zijn. Het zorgt ervoor dat de sfeer vanaf de eerste noten van ‘Invisible Man’, onmiddellijk gevolgd door publiekslieveling en voormalige afsluiter ‘Easter’, meteen optimaal is. Al zit hun langverwachte terugkeer op Belgische bodem er ook wel voor iets tussen. Van meet af aan neemt Steve Hogarth ons op sleeptouw doorheen de wondere muzikale wereld van Marillion. Op de stem van de flamboyante frontman (67 jaar inmiddels) zit nog geen millimeter sleet. Met een onverzadigbare gedrevenheid flaneert hij van subtiele en ontroerende passages tot intense en wervelende rockuitbarstingen. Aangevuld met zijn typische Britse droge humor etaleert hij zich daarbij als de perfecte gastheer en entertainer.

Marillion Fr4

De actuele thema’s en persoonlijke ervaringen vormen nog altijd de rode draad doorheen de songs van Marillion. Soms luchtig en toegankelijk, dan weer indringend en aangrijpend. Zo wordt het vrolijke ‘Map Of The World’ afgewisseld met het serieuze ‘Reprogam The Gene’, een drieluik over de moderne wereld en haar milieuproblemen, rijkelijk aangevuld met videofragmenten. Ook de lichtshow in het prachtige decor van deze oude theaterzaal is verbluffend en vormt samen met het perfect afgestelde geluid een grote meerwaarde. Maar ook al ligt de toegankelijkheidsgraad soms wat hoger, het blijft gewoonweg genieten van de dromerige en intens sfeervolle songs, badend in een feilloze en loepzuivere uitvoering door deze briljante topmuzikanten.

Marillion 3

De nadruk in de setlist ligt nog altijd op het in 2022 verschenen ‘An Hour Before It’s Dark’, alhoewel in iets mindere mate dan de tour van vorig jaar. Daardoor komen ook oudere nummers als ‘Beyond You’ en ‘Quartz’ aan bod. Het recente ‘Care’, een vierluik geïnspireerd door de coronapandemie en met thema's als sterfelijkheid, de hedendaagse onzekerheid en het belang van de zorg voor zichzelf en anderen, sluit de reguliere set af.

Marillion Fr2

Tijdens de eerste bisronde volgt het verrassende ‘Sugar Mice’ uit het Fish-tijdperk waarbij de zitjes spontaan worden ingewisseld voor een plaats vooraan tegen het podium. Helaas geen ‘Neverland’ vanavond, maar dit minpuntje is verwaarloosbaar en verdwijnt in de oorverdovende staande ovatie die de zes groepsleden (inclusief extra percussionist) terecht te beurt valt na het afsluitende ‘King’. Kortom, een twee uur durende triomftocht die geen seconde verveelt en vanaf nu een jaarlijkse terugkeer op Belgische bodem zou moeten rechtvaardigen. Klasse!

Marillion 4

Setlist

 1. The Invisible Man
 2. Easter
 3. Sounds That Can’t Be Made
 4. Beyond You
 5. Map Of The World
 6. Reprogram The Gene (I) Invincible
 7. Reprogram The Gene (II) Trouble-Life
 8. Reprogram The Gene (III) A Cure For Us
 9. Quartz
 10. The Crow and the Nightingale
 11. Care (I) Maintenance Drugs
 12. Care (II) An Hour Before It’s Dark
 13. Care (III) Every Cell
 14. Care (IV) Angels On Earth
 15. Sugar Mice (encore 1)
 16. Slàinte Mhath (encore 1)
 17. Splintering Heart (encore 2)
 18. King (encore 2)
Marillion 6 (1)